Nyt ne häkit kuntoon!

Tämä teksti sai alkunsa siitä, että viimeisimpien poikueiden kohdalla liian pienistä häkeistä on tullut minulle ongelma. Vaikka pienet häkit ovat kautta aikain olleet yksi harrastuksen suurimpia haasteita, näyttää ongelma olevan pahenemassa. Yhä useammalla varaajalla rima häkin koon suhteen tuntuu olevan liian matalalla, eikä edes minimimitat tule täytetyksi. On alkanut viedä minulta aivan turhan paljon aikaa selkkailla niinkin perustavanlaatuista asiaa kuin häkin minimikokoja. Yksin eilisen aikana olen käynyt kolme keskustelua joko liian pienistä häkeistä tai sopimattomista pinnaväleistä. Tähän saa tulla nyt stoppi.

Disclaimer: Blogiteksti on kirjoitettu yksityishenkilönä ja neitokakadut.com:in alaisuudessa, eikä se liity kolmansiin osapuoliin tai instituutioihin.

Tämä bloggaus lähentelee enemmän ranttia kuin artikkelia. Olen pyrkinyt parhaani mukaan himmentämään kirjoituksiani vuosien varrella vähemmän aggressiivisiksi, sillä havaitsin, että jonkinlainen auktoriteettiasema saa ihmiset lukemaan näppäimistöstäni lähtöisin olevaa tekstiä herkästi kuin piru Raamattua. Lisäksi kolkuttava omatunto herkistää ihmisen kuvittelemaan, että kirjoitus koskee juuri häntä. Niin solipsistisia kuin ihmiset toisinaan ovatkin, lohdutettakoon sen verran, että hyvin harvoin kirjoitan yksittäisestä tapauksesta. Elämässäni on niin paljon kaikkea siistiä ja kivaa, että minulla ei ole aikaa tai halua käyttää paria tuntia vain yksittäisiä tapauksia koskeviin blogiteksteihin, ellei sillä ole vaikutusta harrastajakuntaan laajemmassa mittakaavassa

Suomeksi: Jos tulee sellainen olo, että tämä teksti koskee ”vain just sua”, se kertoo todennäköisemmin siitä kolkuttavasta omatunnosta kuin siitä, että oikeasti kirjoittaisin ”just susta”. Koska en kirjoita. Ongelma on niin laaja, että minimivaatimukset alittaviin häkkeihin törmää useammin kuin sopiviin.

Anyways. Kirjoitustapani himmentämisen ikävänä sivuvaikutuksena jotkin asiat harrastajapiirin toimintatavoissa ovat tuntuneet menevän jo liian lepsuun suuntaan. Tuntuu, että näkemäni törttöilyn määrä kulkee käsi kädessä sen kanssa, kuinka aktiivisesti opastan tai ranttaan. Olen löysentänyt ja rentouttanut otetta todella paljon viime vuosina, mutta nyt on selkeästi menty jo liiankin lepsun puolelle. Otetaanpas siis pari askelta taaksepäin ja pidetään pieni palopuhe tästä häkkiasiasta. Tehdään se selväksi tässä ja nyt: Jos häkkisi on törkeästi liian pieni, minä yksinkertaisesti en myy sinulle kasvattiani.
(Kuva: ”I want YOU to get a proper cage for your cockatiel!”)

Tehdään se selväksi tässä ja nyt: Jos häkkisi on törkeästi liian pieni, minä yksinkertaisesti en myy sinulle kasvattiani.

Kuva: Tämä häkki on aivan liian pieni neitokakadulle! Sitä voi käyttää korkeintaan tilapäismajoituksena kuten sairashäkkinä.

Moni varaaja vakuuttaa ”lukeneensa neitokakadut.com:in läpikotaisin”. Kun tiedustelen, millainen häkki poikaselle on tulossa, yleisin vastaus on ”Meillä on iso häkki!”. Mutta mittoja kysyttäessä häkki on lähes poikkeuksetta liian pieni. Toinen yleinen tilanne on, että vaikka ostaja sanoo lukeneensa sivut läpi ja vaikka olen varmistanut, että ostaja on tietoinen häkkikokovaatimuksista, käy luovutusiän lähestyessä ilmi, että hankittu häkki on kaikesta opastuksesta huolimatta liian pieni. Kolmas tyypillinen heitto on ”Mun kaverilla/vaarilla/kissan kummin kaimalla on paljon kokemusta neitokakaduista ja sain häneltä hyvän häkin”. Etenkin tässä tilanteessa häkki on lähes poikkeuksetta ala-arvoisen pieni. Ja sitten seuraakin se perinteinen keskustelu, jossa seivaillaan tilannetta sanomalla ”No mut se pääsee päivittäin lentämään!”. Minimimitta on laadittu sillä ajatuksella, että päivittäinen lentäminen tapahtuu. Niinpä argumenttina tuo ”päivittäin lentämään päästäminen” on naurettavan epävalidi. Lentämisen pitäisi olla itsestäänselvyys, ei mikään ylimääräinen erityishyve.

Mitä voin päätellä tästä? Joko sivuja ei todellisuudessa olekaan luettu, ostaja ei ole ottanut tarpeeksi selvää tai sitten ostajaa ei yksinkertaisesti kiinnosta tarpeeksi. Tai sitten ostaja onkin halunnut päästä halvemmalla ja päättää kokeilla onneaan. ”Ehkä se Ida kuitenkin myöntyy, kun me tuhlattiin jo rahaa tähän. Ei se kehtaa jättää myymättä!”

Ai en kehtaa…? Try me.

Koska näyttää siltä, että häkkitekstiä, eli tätä sivua ei vaivauduta lukemaan kunnolla, aion kaikessa narsismissani quotata itseäni ja tunkea tekstin lukijakunnan naamalle uudelleen ja toivon, että näin oleellinen tieto on täten edes asteen verran helpommin tavoitettavissa:


Yksi neitokakadu tarvitsee häkin, jonka pohjan pinta-alan on oltava minimiltään 0,75 m² . Jokaista ylimääräistä lintua kohden tulee pinta-alaa olla 0,10 m² lisää. Lyhimmän sivun leveyden tulisi olla ainakin 55 cm ja korkeudeksi suositellaan 80 cm, mutta suurempi on aina parempi. Liian suurta häkkiä ei olekaan, joten osta suurin mahdollinen. Ota myös huomioon, että kaikki soveltuvan kokoiset häkit eivät ole neitokakadulle tarkoitettu. Suurten papukaijojen häkeissä on liian suuret pinnavälit. Neitokakadu ei saa saada päätään pinnojen välistä, sillä lintu saattaa jäädä jumiin kallostaan. Sopiva pinnaväli neitokakadulle on noin 15 mm-20 mm. Tästä suurempi silmäkoon ei kannata olla, sillä linnun pää saattaa jäädä jumiin. Esimerkiksi 2,5×2,5 cm silmäkoko on liian suuri ja voi olla vaarallinen neitokakadulle.

Pohjan pinta-ala lasketaan kertomalla metreissä häkin syvyys ja pituus, eli pohjan kaksi erilaista mittaa. Jos häkkisi on 80 cm korkea, 65 cm syvä ja 97 cm pitkä,
lasketaan pohjan pinta-ala näin: 0,65 x 0,97 = 0,63 m².
Tämän kokoinen häkki on siis liian pieni yhdelle neitokakadulle.

Pitopaikan lattia ei saa hygieniasyistä olla verkkoa, jota sen sijaan ainakin osan seinistä on oltava pienehkössä häkissä, sillä lintu tarvitsee mahdollisuuden kiipeilemiseen. Kiipeilymahdollisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että osan häkin pinnoista on oltava vaakatasossa.

(Kuvan etualalla olevat häkit sopivat neitokakaduille. Nurkassa olevassa häkissä on hieman liian suuri pinnaväli ja se onkin käytössä lähinnä taloudessa asuvilla valkovatsa-arateilla.)

Paras häkin malli on joko kuutio tai suorakulmainen särmiö. Muodoltaan häkki ei saa olla pyöreä. Pyöreät häkit ovat yleensä aivan liian pieniä, hermostuttavat lintuja, eikä niissä ole tarpeeksi vaakatasossa olevia pinnoja, mikä vaikeuttaa liikkumista seiniä pitkin. Lisäksi pienat kapenevat usein niin jyrkästi häkin katossa, että lintu voi helposti vahingoittaa jalkansa, mikäli jää jumiin varpaistaan tai kynsistään.

Pienen häkin pohjalla voidaan käyttää sujuvasti sanomalehteä tai puuhaketta. Sanomalehtien kannattaa olla pari viikkoa vanhoja, jotta tuorein muste on jo kuivunut ja hieman haihtunut. Puuhake on esteettistä, mutta se on myös muistettava vaihtaa säännöllisesti bakteerikasvustojen välttämiseksi.

Noin. Ja jos kuuluu mobiilisukupolveen, joka on niin kärsimätön, että viiden kappalejaottelun teksti on ”tl/dr”, pistetään vielä simppelimmäksi:

Neitokakadun häkin minimiominaisuudet:
– yhdelle linnulle 0,75 neliömetrin pinta-ala
– jokaisen tähän lisätyn linnun kohdalla pinta-alan tulee olla 0,10 neliömetriä suurempi
– vähintään 80 cm korkeutta
– maksimissaan 20 mm silmäväli
– ei saa olla pyöreä.

Pitää paikkansa toki, että kokosuositukset ovat nimenomaan suosituksia. On kuitenkin harrastajapiirin yhteinen käytäntö noudattaa niitä ja katsoa niitä enemmänkin säännön kaltaisina. Mitat tulevat varmasti muuttumaan tulevaisuudessa, mutta niin kauan, kun on edes jonkinlainen raja, johon voi vetää hyvinvoinnin vähimmäisvaatimuksen, harrastajapiirin tulisi pyrkiä kohti nimenomaan tämän rajan parempaa puolta.

Niinpä, jos häkki on liian pieni, sanon siitä. Jos se on vain hivenen liian pieni, mutta pohjaratkaisu ja kaikki muu on kunnossa ja lentoaikaa on paljon, on minun mahdollista joustaa – vaikkakin se vaatii aina tilanteen lisäselvittelyä ja jättää epämukavan ja vähemmän luottavaisen olon. Jos se on tuntuvasti liian pieni, kerron kuitenkin, etten valitettavasti voi myydä siihen häkkiin, mutta tarjoan aina mahdollisuutta odottaa siihen asti, että ostaja saa korjattua asian. Voihan kyse olla vain inhimillisestä erheestäkin.

Osa varaajista ottaa neuvot asiallisesti vastaan, mikä on aina iso ilo: enhän minä sano asiasta hankaloittaakseni tilannetta, vaan auttaakseni ja taatakseni mahdollisimman hyvän startin harrastukseen. Siksi onkin todella nihkeää, että osa varaajista ratkaisee ongelman lakkaamalla vastaamasta viesteihini, ja sitten saan kuulla, että lintu on hankittu muualta. Öäh…? Siis anteeksi mitä…? Se, että joku toimii epäeettisesti ja myy linnun tuntuvasti liian pieneen häkkiin, ei mitenkään lakaise maton alle sitä, että ostajalla on käsissään surkea häkki. Ei millään tavalla.

Se, että joku toimii epäeettisesti ja myy linnun tuntuvasti liian pieneen häkkiin, ei mitenkään lakaise maton alle sitä, että ostajalla on käsissään surkea häkki.

Omaa päätään saa myös käyttää, joten ennen kuin neuroottisimmat harrastajat hyppivät seinille ja alkavat kiertää ovelta ovelle saarnaamassa, kuinka ”Sun häkkis on millin liian pieni!1” muistutan myös tosiasioista: lintua ei kiinnosta pätkääkään muutaman sentin heitto sinne tai tänne. Jos se häkin pinta-ala on vaikka 0,82 kahdelle linnulle, ei linnun elämänlaatu romahda pisaran vertaa verrattuna siihen, että ala olisi 0,85. Rajan tulkitseminen on kuitenkin vähän nihkeää niin tieteellisesti kuin moraalisesti. Minimimitan alittamalla varaaja asettaa minut ikävään asemaan, sillä minä joudun tekemään valinnan siitä, pistänkö itseni ja maineeni likoon katsomalla alitusta läpi sormien vai joudunko perumaan kaupat kokonaan.

Niinpä pyydän hartaasti: Jos haluat ostaa poikasen minulta, säästä minulta duunia. Varmista, että häkkisi on sopiva. Että se täyttää minimimitat. Älä mene ostamaan sikaa säkissä. Koska pahimmillaan maksat satoja euroja kalliista häkistä, joka ei ole sopiva – ja johon minä tai kukaan muukaan vastuuntuntoinen kasvattaja ei myy lintua.

Sertifioituna kasvattajana olen sitoutunut varmistamaan, että ostajalla on tarpeeksi tietoa tulevasta lemmikistään. Jos niinkin simppeli ja peruspilariksi luokiteltu asia kuin häkin koko ei ole mennyt jakeluun, miten ihmeessä voin luottaa siihen, että mikään muukaan tieto on?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *