Neitokakadun silmän värit

Neitokakadun silmät ovat tavallisesti ruskeat, joillakin väreillä taas punaiset. Toisinaan törmää myös poikkeavammin tavattuihin väreihin, kuten siniseen. Mistä neitokakadun silmä saa värinsä?

Artikkelikuva: Valkokasvoinen SF dominoiva hopea-harlekiini, kuvasta kiitos Elina Myllykankaalle!

Neitokakadun silmän perusväri on ruskea iiris mustalla pupillilla. Osa värimuodoista kuitenkin yltää vaikutuksensa sulkien lisäksi myös ihoon ja silmiin. Silmän värimuutoksista on vastuussa tummista väreistä vastaava pigmentti nimeltä melaniini.

Tunnetuin esimerkki tästä on lutino, joka albinistisena mutaationa poistaa melaniinin, myös nokasta, jaloista ja silmistä. Lutinon lisäksi on myös muita punasilmäisiä värimuotoja, kuten fallow ja resessiivi hopea. Joillakin väreillä silmä ei ole täysin punainen, vaan enemmän luumun sävyinen, kuten australialaisella platina-värillä.

Punasilmäisyys johtuu siitä, että kun melaniinia ei ole silmissä, silmän verisuonet näkyvät. Tällöin syntyy vaikutelma kirkkaasta, punaisesta silmästä. Melaniini lisääntyy iän myötä jonkin verran, minkä vuoksi silmä tummuu lutinon vanhetessa.

Joskus lutinolla erittyy melaniinia lisääntyy sen verran, että silmän punaisuus peittyy kokonaan, mutta väri ei yllä vielä aivan ruskean tasolle. Tällöin tuloksena voi olla esimerkiksi harmaat tai jopa siniset silmät. Yleisimmin näin käy, kun lutino kantaa piilevänä tekijänä harlekiinia ja/tai valkokasvoa. Myös muut värimuodot voivat vaikuttaa silmän värin sävyyn. Monesti myös harmaasilmäisistä lutinoista käytetään nimitystä ”sinisilmäinen lutino”, sillä sinisen ja harmaan sävyt ovat lähellä toisiaan ja ne saa neitokakaduilla aikaan samat väriyhdistelmät ja piilogeenit.

Aina silmän väri ei muutu, vaikka lutino kantaisikin jotakin piilevää tekijää. Ominaisuus tuntuu olevan sidonnainen ainakin osittain sukulinjoihin. Saksassa vieraillessani teimme erään kasvattajan kanssa havainnon, jossa yhdessä hänen lutinolinjoistaan liikkui sinisilmäisyys. Tämän linjan lutinoilla oli erilaisia versioita sinisen ja harmaan sävyistä silmissään – osalla tummempana, osalla vaaleampana. Huomattava on, että myös puhtailla harlekiineilla tapaa joskus harmaita tai sinertäviä silmiä.

Alla esitellään joitakin neitokakadujen mahdollisia silmänvärejä. Joistakin väreistä, kuten kirkkaasta sinisestä tai vihreästä, on vaikea löytää kuvamateriaalia, joten laatu ei ole jokaisessa kuvassa paras mahdollinen. Mikäli sinulla on itselläsi makrokuvia erikoisista silmien väreistä, voit lähettää materiaalia osoitteeseen ida.kaukonen@gmail.com

Silmän mahdollisia värejä

HUOM! Näyttösi asetukset saattavat vaikuttaa kuvien värien näkymiseen.

Ruskea

Ruskea on neitokakadun silmien perusväri. Nopeasti vilkaistuna silmä muistuttaa enemmänkin mustaa, mutta auringonvalossa väri pääsee oikeuksiinsa parhaiten. Myös salamavalolla kuvattaessa väri voi tulla näkyviin hyvin. Ruskea väri näkyy jo poikasella luomien läpi tummana mustelmansinisenä ja pysyy läpi linnun elämän.

Ruskea punaisella pupillilla

Kanelipoikasilla on pieninä tummat, viininpunertavat, muttei kuitenkaan kirkkaanpunaiset silmät. Kun kaneli kasvaa aikuiseksi, silmä muuttuu ruskeaksi, mutta pupillista heijastuu yhä hieman punaista sävyä, jonka voi nähdä esimerkiksi salamavalossa. Punertava pupilli voi näkyä myös, jos kaneli on linnulla piilevänä tekijänä. Myös muut melaniiniin vaikuttavat värit saattavat saada aikaan punertavan pupillin. Myös harlekiini näyttäisi saavan ilmiön joskus aikaiseksi näkyvänä ollessaan. Kanelipoikasten silmä näkyy silmäluomen läpi ruskeaa vaaleampana, kevyen purppuraisena.

Punainen

Kun silmän kaikki melaniini on poissa, verisuonet kuultavat kalvojen lävitse, jolloin syntyy kuva punaisesta silmästä. Tunnetuin punasilmäinen mutaatioväri on lutino. Väri on kirkkaimmillaan lutinon ollessa nuori, mutta tummenee hieman iän myötä. Aivan pienellä poikasella väri näkyy pinkkinä vielä kiinni olevien silmäluomien läpi. Ensimmäisessä kuvassa nuori lutino, toisessa vanhempi lutino.

Harmaa tai harmaa-valkoinen

Yleisin punaisten silmien poikkeavuus on harmaa väri. Harmaa silmä tavataan aina toisinaan sellaisilla lutinoilla, joilla on piilevänä harlekiini, valkokasvo tai molemmat. Harmaasilmäinen poikanen voi syntyä punasilmäisenä, mutta silmän väri alkaa tummeta sukukypsyyden saavuttamisen aikoihin.

Kuvassa lutino-harlekiini-helmiäinen. Muista taustoista ei ole tietoa. Kuvista kiitos Saana Muhoselle!v

Sininen

Sinisten silmien aiheuttajana on harmaan tapaan joko piilevä harlekiini, valkokasvo tai molemmat. Sininen väri silmissä on hyvin kiehtovan näköinen erityisesti vaaleana. Valkokasvo-lutinoilla, jotka kantavat harlekiinia, väri voi olla myös jotakin valkoharmaasinisen tapaista.

Jos kyseessä on lutinon lisäksi kaneli, saattaa silmän pupilli hehkua salamavalossa punaisena. Kuvassa lutino-kaneli-harlekiini, jolla oletettavasti piilevänä valkokasvo.

Tumma vihreäruskea

Olen havainnut joillakin kaksinkertaisen tekijän dominoivilla hopeilla, että silmän väri taittuu vihreään. Väri on selkeämpi linnun ollessa nuori ja tummuu lähes täysin ruskeaksi iän myötä, mutta näyttää silti hieman poikkeavalta kirkkaassa valossa. Lisäksi pupilli näyttäisi hehkuvan hieman punaisena. Kuvassa kahden eri double factorin silmästä. Ensimmäisessä kuvassa poikanen, toisessa kuvassa parivuotias lintu.

Vihreä tai pihkanruskea

Susanne Russon mukaan, jos lutino on samaan aikaan kaneli tai helmiäinen, voi silmän väri olla myös vihertävä. Silmän vihertävät sävyt voivat muuttua linnun vanhetessa enemmän kellertävään suuntaan. Vastaavia lintuja en ole itse vielä nähnyt.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *