Bronze fallow ja Pale fallow – Tunnistaminen ja erottaminen

Teksti: Ida-Emilia Kaukonen, Kuvat: Yannick Van Caekenberghe

Yleisessä papukaijagenetiikassa fallowilla tarkoitetaan ryhmää melaniinia vähentäviä albinistisia värimuotoja, joilla on punaiset silmät ja vaaleanpunaiset jalat ja nokka. Fallowit voidaan jakaa karkeasti väreihin bronze fallow, ashen fallow, pale fallow ja dun fallow. Bronze fallow saa aikaan mustan melaniinin muuttumisen ruskeaksi, ashen fallow vaaleanharmaaksi, pale fallow vaaleanruskeaksi ja dun fallow harmaaruskeaksi.

Neitokakaduilla on fallow-tyypeistä kaksi: Bronze fallow ja Pale fallow.

1
2
3
4
5
6
1

Lämmin vaaleanruskea vartalo.

2

Kylmänharmaa vartalo.

3

Kauluksen väri liukuva: molemmilla sukupuolilla kirkas pää.

4

Normaali kaulus: sukupuolet tunnistetaan normaalisti, ja naaraan kasvot ovat harmaat.

5

Bronze fallowin silmä on kirkkaampi (kuva vääristää hieman)

6

Normaalissa valossa pale fallowin silmä olisi hieman tummempi kuin bronze fallowilla.

Kun puhutaan ihan vaan fallowista, viitataan yleensä nimenomaan bronze fallowiin. Pale fallow puolestaan tunnetaan paremmin nimellä resessiivi hopea. Nämä fallowit eivät kuitenkaan ole toistensa alleeleita, eivätkä periydy mitenkään toisistaan riippuvaisesti. Linnuilla tiedetäänkin ainakin kaksi eri fallow-lokusta ja nämä lokukset ovat tärkeässä asemassa melaniinijyvästen tuotannossa.

Nimi fallow tarkoittaa kirjaimellisesti kellanruskeaa tai kesantoa ja värimuoto saakin usein aikaan lämpimämmän sävyn höyhenpukuun. Bronze fallowin kohdalla musta melaniini muuttuukin nimenomaan ruskeaksi, ja suoraan käännettynä nimi tarkoittaakin pronssista kellanruskeaa. Bronze fallow on albinistinen resessiivisti periytyvä geeni, joka saa aikaan tyrosinaasientryymin puutosta. Tekijä sijaitsee a-lokuksessa ja on näin ollen itse asiassa NSL-inon alleeli, mutta erotuksena NSL-inoon melaniinia on kuitenkin jonkin verran. Pigmenttiä katoaa tasaisesti koko linnun kehosta, minkä vuoksi myös linnun silmät ovat yleensä punaiset ja jalat sekä nokka vaaleammat. Puhutaan siis tyrosinaasi-negatiivisesta albinismista. Pale fallowin puolestaan arveltiin aiemmin olevan ashen fallow (toinen fallow-tyyppi), mutta MUTAVI listasi myöhemmin värin aikaansaavaksi geeniksi pale fallowin.

Erot

Selkein ero näiden kahden värin välillä on sävy. Bronze fallow on lämpimän vaaleanruskea, pale fallow puolestaan kylmänharmaa. Bronze fallowilla kaulus liukuu molemmilla sukupuolilla päätä kohti vaalentuen, saaden aikaan sekä naaraalle että koiraalle kirkkaan pään, siinä missä pale fallowilla maskin raja on normaali ja naaraan kasvot ovat tyypilliseen tapaan harmaat.

Toisinaan yksilöillä esiintyy eroavaisuuksia, jotka voivat hämmentää harjaantunuttakin silmää, ja joskus värikombinaatiot voivat aiheuttaa epäselvyyttä värin tunnistamisee. Esimerkiksi harlekiini voisi poistaa mahdollisuuden tunnistaa bronze fallow liukuvan kaulusvärin perusteella, ja kaneli yhdistettynä pale fallowiin saa lämpimämmän vivahteen sulkapeitteeseen, mikä voi saada sen muistuttamaan bronze fallowia. Puolestaan bronze fallowiin yhdistettynä kaneli tekee temput ja saa aikaan liki lutinomaisen valkobeessin linnun.

Rajatapauksissa yksi keino tunnistukseen on luoda katsaus silmiin: bronze fallowin silmät ovat huomattavan kirkkaan pinkinpunaiset, kun taas pale fallowin silmät ovat kirkkaat viininpunaiset ja lähempänä lutinon silmän väriä. Alla oleva vertailukuva on ilman salamaa; huomioi, että salaman kanssa myös pale fallowin silmä on kirkkaanpunainen.

Ero on huomattavissa jo poikasilla. Esimerkiksi lutinon ja bronze fallowin erottaisi pesässä siitä, että lutinon punainen silmä kuultaisi aavistuksen luumunpunaisempana, kun taas bronze fallowin silmä on liki täysin ihonvärinen ja vaaleanpunainen.

lutino bronze fallow