Helle ja poikaset

Helle on näivettänyt viime aikoina meillä Suomessakin. Olin itse vastikään lomilla puolisentoista viikkoa, ja pesässä odottanut katras näytti merkkejä miedosta nestehukasta. Ajoissa havaittuna hätä ei ole tämän näköinen, ja pienin toimenpitein sain omankin katraan virkeämmäksi ja ihonvärin kirkkaammaksi muutamassa tunnissa.

Alla asioita, joita on hyvä ottaa huomioon pesittäessä kuumalla säällä:

Pöntön ilmastointi

On erittäin tärkeää, että pesäpöntössä on happireijät, jos pesintä tapahtuu kuumalla säällä. Jos ilma ei vaihdu pöntössä, ulosteet ja kostuva kuivike voivat alkaa muodostaa hometta. Tunnistat pilaantuvan pöntön sisällön hyvin voimakkaan pistävästä, kissanvirtsaa muistuttavasta hajusta. Jos havaitset tämän, eikä sinulla ole happireikiä pesässä, vaihda kuivikkeet ja katso, saisitko kannen kiinnitettyä niin, että raosta pääsee hieman ilmaa.

Nestehukkaisen poikasen ensiapu ja virkistäminen

Jos tila on todella lämmin, voi poikanen kärsiä dehydraatiosta eli nestehukasta. Tällainen lämmön aiheuttama nestehukka on onneksi paljon helpompi korjata kuin sairauden tai ruokkimattomuuden aiheuttama nestehukka.

Tunnistat nestehukan siitä, että poikasen iho on tummanpunertavaan taittava. Normaali, terve iho on vaaleanpunertava. Pahassa nestehukassa iho voi olla liki ruhjemaisen tumma. Lisäksi iho saattaa olla hilseilevän oloinen. Tämä ohjeistus koskee mietoa nestehukkaa; pahan nestehukan hoitaminen vaatii usein käsiruokintaa.

Tehokas apu nestehukkaan on kookosvesi. Se lämmitetään miedosti ja annetaan sitten esim pipetillä tai ruiskulla poikasen nokkaan tai suupielelle. Annostelu riippuu todella paljon poikasen iästä ja kunnosta, mutta tässä joitain suuntaa antavia ohjeistuksia:

Ikä, määrä, lämpö:

3-4 vk  – 1 ml, kädenlämpö riittää
2 vk  – 0,5 ml, omaa rannettasi selkeästi lämpimämpi
1 vk – >0,5 ml, erittäin lämmin muttei kuuma
3-4 pv  – 4 tippaa, erittäin lämmin muttei kuuma
1-2 pv  – 2 tippaa, erittäin lämmin muttei kuuma

Huom! Etenkin 1-5 päiväinen poikanen on hyvin vaikea ruokittava! Ole todella varovainen ja tiputa neste tippa kerrallaan suupielelle. Vanhemmilla poikasilla, etenkin jos ne kerjäävät ja ahmivat ruiskun nokkaa, on tärkeää suunnata ruisku sinusta katsoen oikealta, linnusta katsoen vasemmalta puolelta nokkaan. Näin mahdollisen vahinkopaineen ja huolimattoman truuttauksen tapahtuessa (…luonnollisesti kontrolloitu liike on kaiken a ja o. 🙂 ) neste suuntautuu ruokatorvea eikä henkitorvea kohden.

Alikehittyneisyyden ensiapu

Nestehukka tuo yleensä mukanaan myös alikehittyneisyyttä. Jos poikanen näyttää nestehukkaiselta ja alikehittyneeltä samanaikaisesti, tarvitsee poikanen todennäköisesti myös muunlaista buustia hyvinvoinnilleen. Jos poikanen vaikuttaa luisevalta ja sen varpaat ovat tikkumaisen ohuet ja laihat, kookosöljy tai luomu punapalmuöljy ovat avuksi. Voit tehdä ensiapuruoaksi ohuen, vellimäisen seoksen esim seuraavista aineksista:

  • Liotettu ja muussattu pelletti
  • Vauvojen omenasose (Piltit, Bonat ja mitä näitä nyt onkaan)
  • Nokareellinen kookosöljyä / luomupunapalmuöljyä
  • Kookosvettä
  • Vitamiinia
  • Normaalia vettä

Nestehukkakappaleen lämpöohjeistukset pätevät myös tässä seoksessa.

– Huomioi, että tämä mikstuuri on nimenomaan nesteytyksen ja energian kick-starttaavaksi lisäbuustiksi! Se ei kelpaa jokapäiväiseksi käsiruokintaruoaksi.
– Mitä tyhjempi kupu sitä enemmän voit syöttää. Jos kuvussa on selkeästi ja tuntuvasti ruokaa, noudata nestehukkakappaleen määriä. Jos taas kupu ei ole kovin täysi, voit tuplata määrän. Jos kupu on täysin tyhjä, tulee tilanteeseen suhtautua kuin käsiruokintana, jolloin on joko noudatettava tyypillisiä käsiruokintamääriä tai osattava silmämääräisesti katsoa, paljonko ruokaa kupuun voi laittaa. Esim päivän ikäisen poikasen kupu on täynnäkin pienempi kuin pikkusormeni pää. Laita AINA mieluummin liian vähän kuin liikaa! Jos kupu venyy, lihakset eivägt jaksa puskea, vaan kupu menee staasiin eikä pistä ruokaa eteenpäin.
– Myös tämän kohdalla on tärkeä olla ruokkiessa maltillinen. Tippa kerrallaan, ettei poikanen aspiroi liiallista ruokamäärää keuhkoihin!
– Muista hyvä hygienia! Pese aina välineet ja kätesi. Jos voit, pidä joka poikaselle oma ruiskunsa.
– Miedosti alikehittynyttä poikasta ei siis tarvitse ottaa kokonaan käsiruokintaan: buustaus riittää. Seuraa tilannetta ja toimi sen mukaan.

Muista myös aikuiset linnut!

Tuuleta sen verran kuin voit, tarjoa laakea astia kylpemiseksi ja suihkuttele lintuja viileällä vedellä. Poista kostuneet materiaalit ja katso, ettei kosteus pilaannuta ruokia tai kuivikkeita.

Mukavaa kesää kaikille!

T: Ida-Emilia


Artikkelin kuvat on otettu Panasonic GH5 -kameralla, jonka olen saanut lainaksi testaamista varten Focus Nordicilta.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *