Harmful foods

The same basics goes to cockatiels than for larger parrots when it comes to the matter of harmful foods. By harmful or forbidden food I mean such food that can either be damaging for health or even kill the bird. Some harmful foods can act immediately and lead to death whereas some take affect slowly during the years, shortening the life-span. For example bad quality fats accumulate in the internal organs in which case the cockatiel may show symptoms after the damage has allready been done.

The more the food is processed and refined away from its original form, the more the it should be avoided. Exessively processed foods lose their nutritional value and often contain unnecessary calories that lead to weight gain.

Fried definitely belongs to the unwanted list. When heated to a healthy food to lose their vitamins. In addition, its cook to use the fat is very unhealthy for birds and rooted out from the diet. Cockatiels the nature fly the daily continuously for long distances, where lemmikkineitokakadu sitting on a larger part of the day in place, so all fattening, otherwise poor nutritive food is avoided Paistettu tai käristetty ravinto kuuluu ehdottomasti vältettävien listalle. Kuumennettaessa moni terveellinen ruoka kadottaa vitamiinejaan. Lisäksi kypsennyksessä käytettävä rasva on hyvin epäterveellistä linnuille ja kitkettävä pois ruokavaliosta. Luonnossa neitokakadut lentäisivät jatkuvasti pitkiä matkoja päivittäin, siinä missä lemmikkineitokakadu istuu suuremman osan vuorokaudesta paikallaan, joten kaikkea lihottavaa, muutoin ravinnearvoltaan köyhää ruokaa on vältettävä.

Se, mikä on ihmisen perusruokaa, ei välttämättä ole soveltuvaista neitokakadulle. Ihminen nauttii usein pitkälle käsiteltyjä viljatuotteita, kuten leipää ja pastaa, tai aamiaismuroja. Näistä tuotteista ei enää löydy juurikaan hyödyllisiä entsyymejä. Lisäksi leipä sisältää suolaa, murot taas tavallisesti suolan lisäksi myös lisättyä sokeria.

Aivan diktaattoriksi ei ruoan suhteen kannata ryhtyä, sillä vähemmän terveellisestä tai neutraalista ruoasta voi toisinaan olla hyötyä. Esimerkiksi pasta on hyödyllistä alipainoiselle, viherravintoa karttavalle neitokakadulle, jonka täytyisi saada jostakin vitamiineja. Koska pasta on helposti syötävää ja usein neitokakadun suussa maistuvaa, kasaa se nopeasti sen verran energiaa, että lintu saavuttaa lisäpainoa. Vaikka luonnollisia ravinteita ei pastan mukana tule juurikaan, on pasta usein erittäin soveltuvainen vitamiiniaineiden välittäjä: spagetin tahmaiseen pintaan tarttuu niin vitamiinijauheet kuin -nesteetkin ja siten joutuvat pastasta pitävän neitokakadun suuhun. Hyväkuntoiselle linnulle spagettia tai muita pastaruokia ei kannata tarjoilla. Murojen hyvä puoli taas on niiden maistuvuus neitokakadun suussa. Neitokakadu pitää kaikesta nokkaan menevästä, mukavasti rouskuvasta… ja epäterveellisestä. Vaikka muroja tulee karttaa, ovat ne oivia silloin tällöin annettuja makupaloja kesytyksen tai kouluttamisen aikana. Koska moni neitokakadu tekee lähes mitä tahansa murojen vuoksi maistettuaan niitä pari kertaa, saattaa muroista olla apua myös joissakin karkaamistapauksissa. Linnuille on joskus saatavilla eläinkaupoista omia, suolattomia murojaan.

Myrkyllisiä tai erityisen haitallisia – ja täten kiellettyjä – ruokia tai juomia ovat muun muassa alkoholi, kahvi, ruiskutettu lehtisalaatti, sienet, vihreät perunat, kaikki rikillä käsitellyt kuivat hedelmät sekä allaolevat:

Avocado (Persea americana)

Avokadolla tarkoitetaan erästä puuta, sekä tämän hedelmiä. Avokado sisältää persiiniä, joka on monille kotieläimille haitallista, mutta erityisesti linnuille persiini on hyvin myrkyllistä. Niin puu lehtineen kuin hedelmäkin ovat ehdottomasti kiellettyjen ruokien listalla.

Rhubarb (Rheum rhaponticum)

Raparperi on ihmisten keskuudessa erityisesti jälkiruoissa käytettävä vihannes. Raparperissa on kuitenkin oksaalihappoa, joka kalsiumin kanssa yhdistyessään muodostaa kalsiumoksalaattia: yhdistettä, jonka liukeneminen veteen on hyvin heikko. Kalsiumoksalaatti voi aiheuttaa papukaijoilla munuaisvaurion.

Caffeine and theobromine

Caffeine (C8H10N4O2) is an alcaloid, found naturally in coffee beans, guarana, tea leaves and tens of other plants. In the nature, the meaning of caffeine is to paralyze and kill the insects that are trying to eat the plants. Caffeine effects straight to central nervous system, accelerates the blood circulation and is poisonous for many animal species – also to parrots. Resembling caffeine, also theobromine (C7H8N4O2) is a toxin, found in many sodas and especially from chocolate. Theobromine causes muscle relaxation and stumylates the heart. Therefore chocolate, coffee, tea, lemonades and energy drinks are forbidden.

Spicy foods

Suolainen, sokerinen tai muulla tavalla erityisen mausteinen ravinto on linnulle vielä epäterveellisempää kuin ihmiselle. Myöskään erityisen rasvainen tai käristetty ruoka ei saisi kuulua neitokakadun ruokavalioon.

Room plants

Koomista kyllä, vaikka se herkullinen salaatinlehti ruokakupissa saisi neitokakadun vain nyrpistämään nokkaansa, saattaa se komea viherkasvi ikkunalaudalla vetää pienen parakiitin kaiken huomion. Asunnon kasvit joutuu ikävä kyllä usein valitsemaan lintunsa mukaan. Pois jätettäviä kasveja ovat esimerkiksi jasmiini, hyasintti, leinikit, alppiruusu ja huonevehka. Turvallisempia vaihtoehtoja sen sijaan olisivat esimerkiksi jukkapalmut, petunia, bambu, kiinanruusu, tulilatva ja lohikäärmepuu. Näitä myrkyttömiä huonekasveja voi kokeilla myös häkin sisustukseen, sillä vihreys piristää kummasti niin häkin olemusta kuin lintujen hauskanpitoa. Huomioi kuitenkin, että myös multa ja lannoitteet voivat johtaa neitokakadun myrkytykseen.

Drugs and alcohol

On sanomattakin selvää, ettei neitokakadun kokoinen pieni lintu voi fyysisesti sietää minkäänlaisia päihteitä. Alkoholi, tupakka ja huumeet ovat sanoja, joiden ei pitäisi esiintyä samassa yhteydessä puhuttaessa neitokakadusta.