Ensimmäiset askeleet uuden neitokakadun kanssa

Aina tuotaessa ensimmäistä tai uutta lintua taloon on muistettava, että tutun elinympäristön vaihtuminen vieraaseen voi olla aluksi järkyttävää. Lajitoverit ovat kadonneet, eikä niiden tuttuja kutsuhuutoja enää kuulu. Häkki on uusi, sen ulkopuolella avautuu aivan vieraita näkymiä. Lisäksi mahdollinen räpisteleminen ja stressi kuljettamisen aikana on väsyttänyt uuden tulokkaan.

neitokakadun poikanen

Anna neitokakadun olla jonkin aikaa uudessa häkissään ennen ensilentoa.Turhat stressinaiheet täytyy poistaa. Häkkiä ei tulisi siirrellä enää, ja mikäli kodissa on lemmikkinä jokin suurempi eläin, kuten kissa tai koira, sen ei missään nimessä saa antaa jäädä tuijottamaan uutta tulokasta liian pitkäksi aikaa. Älä anna koiran jäädä haukkumaan myöskään oven ulkopuolelle tai soita lujaa musiikkia: kovia ääniä on vältettävä ensimmäisinä päivinä. Eläinten lisäksi myös ihmisille ei ole tarpeellista esitellä uutta lintua ihan heti, vaan vasta sitten, kun neitokakadu on selkeästi kotiutunut.

Vähintään ensimmäinen viikko, mieluiten kaksi saa kulua häkissä, sillä näin lintu tottuu uusiin näkymiin ja oppii, että häkki on nyt koti ja turvapaikka. Neitokakadua tulee häiritä mahdollisimman vähän ja vain linnun ehdoilla, jotta se kokee olonsa tarpeeksi turvalliseksi. Turhaa käsittelemistä on vältettävä. Jos linnun päästää heti ulos häkistä, se voi hätääntyessään törmäillä ympäristössään. Rauhoittuminen on tärkeää, jottei neitokakadu vahingoita itseään. Käsiruokitut poikaset tekevät tosin siinä mielessä eron, että ne voidaan usein päästää tutustumaan varovasti paikkoihin jo ensimmäisinä päivinä. Useimmiten ihmisen ruokkima neitokakadu ei helpolla edes suostu viettämään pitkää aikaa häkissä, vaan osaa vaatia poispääsyä. Ei ole myöskään hyvä asia jättää kesyä lintua yksin. Se on aivan yhtä stressaavaa kuin tyrkyttää liikaa seuraa aralle linnulle.

Huomiota täytyy kiinnittää kontaktin lisäksi myös huoneen lämpötilaan. Koeta pitää lämpö vakaana ja mahdollisesti tavallista korkeampana, sillä stressaantunut lintu on alttiimpi erilaisille sairauksille. Parin viikon kuluttua lämpöä voi laskea pikkuhiljaa.

Pidä ruokaa ja juomaa tarjolla päivin ja öin, mutta älä missään nimessä tarjoa hiekkaa, sillä stressitilanne voi johtaa hiekan ahmimiseen, mikä puolestaan johtaa muihin ongelmiin, kuten kuputulehduksiin ja suolitukoksiin. Hyvänlaatuinen bakteerikuuri voi olla tarpeen.

Ensimmäinen lento

neitokakadu lentää

Sisätiloissa asuvan neitokakadun tulee olla uuteen kotiin muuttamisen jälkeen häkissään mieluiten kaksi viikkoa ennen ensimmäistä lentelykertaa huoneistossa. Etenkin villimmälle linnulle tämä aika on tärkeä. Kesy ei todennäköisesti stressaa aivan yhä paljon ja sen on helpompi oppia häkki kodikseen.

Näiden parin viikon aikana neitokakadu oppii, että häkki on sen uusi koti, jossa lintua ei häiritä. Häkissä neitokakadun on saatava säilyttää yksityisyytensä ja oma tilansa, eikä ihminen saa mennä liiaksi häiriköimään tulokasta. Kun neitokakadu kokee häkin miellyttävänä paikkana, on linnun saaminen häkkiin huomattavasti helpompaa ja tapahtuukin yleensä ihan itsestään nälän yllättäessä.

Ennen häkin luukun avaamista ikkunat täytyy peittää törmäysten estämiseksi. Muut eläimet tulee olla kytkettynä muualla, eikä muitakaan vaaratekijöitä saisi olla huoneessa. Ensilennon kohdalla tulee oikeastaan noudattaa sitä samaa varovaisuutta kuin rutiinilentelynkin kohdalla, mutta vielä tehokkaammin.

Neitokakadu ei välttämättä uskaltaudu lentelemään heti luukun avauduttua. Oviaukolle asetettu hirssintähkä voi motivoida lintua lähemmäs oviaukkoa. Lintua ei saa säikyttää tai pakottaa tulemaan ulos. Kun neitokakadu sitten jossain vaiheessa kuitenkin käy siivilleen, se voi joko lentää onnistuneesti tai hätääntyä ja lennellä paniikissa ympäriinsä. Huolellisella ja tarpeeksi pitkällä totuttamisajalla panikointia voidaan ehkäistä, sillä neitokakadu on oppinut jo havainnoimaan jonkin verran ympärillä olevaa huonetta.

Jos neitokakadun ensilento on epäonnistunut, lintu yleensä törmää johonkin ja tippuu lattialle. Omistajan ei tule tällöin rynnätä välittömästi tarttumaan lintuun, vaan ensin kannattaa katsoa rauhallisesti, mitä kävi. Yleensä lentovauhti ei ensimmäisellä kerralla ole erityisen luja, eikä vahinkoja täten tapaa syntyä. Normaalisti neitokakadu vilkuilee pari kertaa ympärilleen ja yrittää uudelleen, jolloin menestys on vähän parempi. Harjoitus tekee mestarin, eikä epäonnistunut ensilento saa olla tekosyynä tulevien lentokertojen eväämiselle.

Karanteeni

Epävarmoista oloista tuotuja lintuja kannattaa pitää jonkin aikaa karanteenissa. Vaikka se ei ole pakollista, aikaisemmilla linnuilla on riski saada tartunta, jos uusi tulokas on kipeä. Tautivaaran lisäksi linnun on hyvä tottua ensin mahdollisesti uuteen ruokavalioon ja huoneilmaan, ennen kuin se alkaa harjoittaa sosiaalisia taitojaan. Ulkomailta tuotujen lintujen kohdalla kaikkein varminta on, jos karanteenin annetaan kestää ainakin kaksi kuukautta. Vaikka lintu olisi käynyt läpi eläinlääkärintarkastukset, jotkut taudit eivät ole nähtävissä ulkoisesti ja voivat puhjeta stressitilanteissa helpommin.

Karanteeni suoritetaan eristämällä neitokakadu täysin muista linnuista toiseen rakennukseen. Sillä ei saa olla minkäänlaista kosketusmahdollisuutta edes välineiden suhteen toisiin. Myöskään omistaja ei saa toimia taudinlevittäjänä kulkiessaan tilojen välillä, joten karanteenissa oleva lintu tulee hoitaa aina viimeisenä. Näin siitä ei välity tauteja terveisiin lintuihin. Muutoin lintua tulee käsitellä juuri kuten sitä tullaan käsittelemään karanteenin päätyttyäkin.

Jos karanteeniajalla hankkii vielä uusia lintuja, on tulokkaille tarjottava jälleen uudet karanteenitilat. Mikäli käytössä on vain yksi karanteenitila, tulee karanteeniaika alkoittaa alusta myös aiemman karanteenitulokkaan kanssa; uudet tulokkaat voivat luonnollisesti tartuttaa vanhan karanteenilaisen, vaikka tuo olisikin ollut terve.

Niissä maissa, joissa linnut pidetään ulkoaviaarioissa, karanteeni tarjoaa oivan tilaisuuden loiskarkoitukselle. Tarkoitusta varten on saatavilla erilaisia suihkeita. Suomessa loiskarkoitus ja matokuuri ovat hyvin harvoin tarpeellista, joten lintuja varten tarkoitettuja loiskarkoitesuihkeita ei ole tavallisesti saatavilla eläinkaupoista.

Pitääkö huolestua, jos…?

neitokakadun poikanen

Kun lintu muuttaa, sen käytös saattaa olla aluksi poikkeavaa. Jotkut neitokakadut kieltäytyvät aluksi jopa syömästä. Syömättömyys saa kestää ensimmäisen päivän, mutta sen jälkeen täytyy jo alkaa hieman huolestua. Siemeniä on siinä mielessä hyvä olla häkissä, että jos neitokakadu syö salaa, omistaja näkee siementen kuorista, onko ruokaan koskettu vai ei. Jos näyttää siltä, ettei neitokakadu noteeraa mitenkään ruokakuppiaan, ripottele siemeniä hieman häkin lattialle. Näin stressaantuneen tulokkaan ei tarvitse nähdä vaivaa uusien ruokkimiselementtien läsnäoloon totuttautumiseen aivan heti. Parempi avustaa lintua kuin antaa sen nääntyä. Toinen keino arvailla linnun ruokailun määrää on tarkkailla sen ulosteita. Jos ulosteet ovat kooltaan lähempänä nuppineulan nuppia kuin sormenpäätä, eikä määrä ole suuri, lintu tuskin syö tarpeeksi. Vaikka neitokakadu kieltäytyisi syömästä aluksi, linnun selviytymisvaisto iskee parin vuorokauden kuluttua, jolloin neitokakadu syö varmasti, mikäli on terve. Terve neitokakadu ei näännytä itseään nälkään.

Omistaja huomaa etenkin aran linnun kohdalla, että häkkiä lähestyessä uusi tulokas saattaa täristä. Tästä tuskin tarvitsee huolestua, sillä neitokakadu saattaa herkästi täristä kohdatessaan sellaisen ihmisen, johon lintu ei vielä luota ja joka on vieras. Tällöin stressiä on vain minimoitava ja ilmaistava linnulle, ettei sillä ole mitään syytä pelätä. Vaikka omistaja riemuitsisi uudesta linnusta, neitokakadulle tämä uusi ihminen on potentiaalinen petoeläin.

Kuva: Varmista, että neitokakadusi syö ja juo.

Pelko ja uusi tilanne saattavat lisätä virtsan määrää ulosteessa, joten ulostepaakut voivat olla hyvinkin löysiä. Ensipäivien jännityksen oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin sairastuessa, minkä vuoksi moni uusi omistaja huolestuu. Luonnollisesti on hyvä seurata neitokakadun terveydentilaa siltä varalta, että kyseessä olisi sittenkin kipeä yksilö. Stressillä nimittäin on ikävä tapa herkistää erilasille sairauksille.

Muuta muistettavaa

Vaikka onkin mukavaa, että uusi lintu on muuttanut taloon, kannattaa pysyä kärsivällisenä. Jokaiselle sukulaiselle ja kaverille ei uutta neitokakadua kannata heti alkaa esitellä, ja sen mielettömän valokuvamäärän ottamisen voi varmasti hoitaa vaikka seuraavalla viikolla. Lintunäyttelyitä ja muita meluisia tapahtumia kannattaa vältellä pari kuukautta. Ulkomailta tuotujen lintujen kohdalla on sääntönä, että neitokakadun on täytynyt olla vähintään puoli vuotta Suomessa ennen kuin lintu saa osallistua julkisiin tapahtumiin (2009). Syy siihen, miksei uusia lintuja tuoda lintupäiville, on siinä, että neitokakadut voivat kantaa joitakin tauteja, vaikka eivät näyttäisi ulkoisesti minkäänlaisia oireita. Stressi saattaa lisäksi laukaista sairauden, joten uuden neitokakadun on saatava olla rauhassa.

Ennen kaikkea neitokakadun hankkijan on muistettava, että neitokakadu on pitkäikäinen lemmikki, joka voi saavuttaa 20-25 vuoden iän hyvin hoidettuna, mikäli pysyy terveenä. Huomattavasti tätä vanhempiakin neitokakaduja on tavattu, kuten Marie Olssenin neitokakadu nimeltä Bobbi. Bobbi syntyi vuonna 1950 ja kuoli 1985 38-vuotiaana vanhuksena. (Reed, 1990) Omistajan on oltava mahdollisimman varma siitä, että kykenee huolehtimaan linnusta pitkään, mutta varasuunnitelma ei ole pahitteeksi, jos käykin niin, että linnusta on joskus aivan pakko luopua.

Arkistokuva: Shutterstock / Omepl1