Poikasen kehitys

Seuraava kuvasarja osoittaa normaalin harmaan poikasen kasvun yhden päivän ikäisestä kahden kuukauden ikään saakka. Huomaathan, että kehitysvauhtiin vaikuttavat monet geneettiset ja ympäristölliset tekijät, joten kehittyminen on aina yksilöllistä. Seuraava kaava kuitenkin kertoo suurpiirteisesti, mitä poikasen kehityksen aikana tapahtuu ja missä järjestyksessä.

Huom! Poikasia ei tarvitse, eikä pidä käsitellä päivittäin. Oheiset kuvat ovat opetusmateriaalia, ja yleensä silmämääräinen kunnon tarkastaminen on riittävä.

Neitokakadun poikanen

Vastakuoriutunut poikanen on hyvin pieni, ehkä noin puolet miehen peukalosta ja painaa viisi grammaa. Sen untuva on vielä märkää, ja iho kuultaa vaaleanpunaisena. Poikanen on täysin sokea ja avuton. Silmäluomien läpi voi havaita jo tässä vaiheessa, jos kyseessä on jokin punasilmäinen värimuoto. Poikasen silmät ovat aluksi kiinni, mutta niiden väri paistaa luomien läpi. Painon päivittäinen lisääntyminen on noin viisi grammaa.

Yksi päivä – Päivän iässä se on saanut ripauksen lisää kokoa. Se on hieman liikkuvaisempi. Untuva on nyt pehmeänä pörrönä, pää vielä kalju. Silmät ovat yhä kiinni. Tummasilmäisen poikasen silmät näyttävät vielä tummemmilta. Kupu näyttää todennäköisesti pulleammalta, koska poikasta on alettu jo ruokkia. Paino n. 6-8 grammaa.

Kaksi päivää – Parin päivän iässä poikasen untuva on tuuheimmillaan ja keltaisimmillaan.

 

Neitokakadun poikanen

Kolme päivää – Iho alkaa muuttua vähemmän läpikuultavaksi. Jos kyseessä on jokin muu poikanen kuin valkokasvo, on sen keltainen untuva alkanut hiljalleen muuttua himmeämmän väriseksi. Munahammas näkyy vähäsen.

Neljä päivää – Ero parin päivän ikäiseen poikaseen on selkeä. Neljän päivän iässä lintu alkaa näyttää jäntevämmältä. Munahammas näkyy yhä.

Viisi päivää – Pörröisyys näyttää tasaisemmalta, mutta selkeästi himmeämmältä kuin parin päivän ikäisen poikasen. Jalkojen koko, muoto ja jäntevyys alkavat selkeästi kehittyä voimakkaammin. Munahammas näyttää pehmeämmältä.

 

 

Neitokakadun poikanen

Kuusi päivää – Eroa ei aikaisempaan päivään nähden ole paljon. Jos kyseessä on harmaita värejä omistava lintu, voi tarkkaan katsoessa nähdä siivissä ihon alta kuultavia harmaita kohtia. Munahammas on selkeästi paljon pehmeämpi ja alkaa muistuttaa väriltään muuta nokkaa. Poikanen pitää päätään yhä aktiivisemmin pystyssä. Jalat alkavat takertua siihen, mistä saavat kiinni.

Kahdeksan päivää – Sulkatupet alkavat työntyä esiin piikkeinä. Harmaa näkyy nyt selkeästi. Vahanahan yläpuolella on pyöreä laikku, josta alkaa kasvaa töyhtö. Harmaalla linnulla laikku näkyy harmaana. Lutinolla se tulisi esiin keltaisena. Toisin sanoen jo laikun väri kertoo töyhdön väristä. Silmät voivat alkaa varovasti raottua, mutta poikanen pitää niitä silti mielellään kiinni. Poikanen oppii sähisemään ja sen kerjäysääni alkaa muuttua pehmeän rahisevaksi.

 

Neitokakadun poikanen

Yhdeksän päivää – Silmät hieman enemmän auki. Töyhtö kasvaa vauhdilla. Hyvä hetki rengastamiseen!

10 päivää – Silmät ovat auki. Viimeistään nyt on hyvä rengastaa poikanen, sillä tämän jälkeen umpirengas ei enää mahdu.

11 päivää – Sulkatupet alkavat kasvaa voimakkaammin. Poikasesta tulee seuraavina päivinä piikikkään näköinen. Kaksi jalan reunimmaista varvasta alkavat kääntyä taaksepäin muodostaakseen takavarpaat.

12 päivää – Aikuismaisia piirteitä alkaa ilmaantua poikasen käytökseen.

 

 

Neitokakadun poikanen

13 päivää – Töyhdön lisäksi mm pyrstö on kasvanut melkoisesti. Takaraivon sulkien väri alkaa olla havaittavissa paremmin.

14 päivää – Yhä enemmän aikuistumista käyttäytymisessä. Poikanen voi muun muassa nostaa siipensä ja sitten ravistella itseään ja jopa koettaa nukkua kuten aikuiset. Kerjäysääni on muuttunut karkeaksi rääkynäksi.

15 päivää – Jotkut siipien sulkatupet alkavat murtua hiljalleen päistään, jolloin sulkien kärjet alkavat näkyä pehmeinä tupsuina. Vartalon koordinaatiokyky on selkeästi parempi. Poikanen voi nousta hatarasti seisomaan potentiaalisten orsien päälle Poskisulat alkavat pikkuhiljaa näkyä.

 

Neitokakadun poikanen

 

16 päivää – Poikanen osaa seistä huterasti sormella. Muutkin siipisulat alkavat tulla esiin.

17 päivää – Poskisulat näkyvät selkeästi. Pyrstösulat alkavat tulla esiin. Kerjäysääni on voimistunut ja määrätietoinen.

18 päivää – Ei paljoa eroa edelliseen päivään. Sulat kasvavat tasaisesti. Sylissä pidettäessä kuoriutuva, vahamainen kerros sulkien ympärillä saa etenkin tummat vaatteet näyttämään hilseisiltä.

 

 

Neitokakadun poikanen

19 päivää – Siivet alkavat olla kokonaan sulissa. Sulkatuppia on jäljellä lähinnä juuressa.

20 päivää – Töyhtö alkaa pikkuhiljaa purkautua tuppien päistä. Vatsan ja rinnan sulat ovat alkaneet purkautua. Kerjäysääni on hyvin äänekäs.

 

 

 

 

 

Neitokakadun poikanen

21 päivää – Sulat kasvoista ja kyljistä alkavat purkautua. Muut sulat kasvavat kokoa ja näyttävät aluksi jokseenkin rähjäisiltä. Harmaat osat näyttävät hyvin tummilta, koska poikasen höyhenpuvulle ei ole vielä kehittynyt puuteripölyä.

Neljä viikkoa – Poikasen kaikki sulat ovat jo esillä, mutta eivät vielä täysikasvuisia. Äänenmurroksen kynnyksellä linnun ääntely muistuttaa huomattavasti enemmän aikuista. Koiraat alkavat osoittaa usein jo tässä vaiheessa merkkejä lauluharjoittelun aloittamisesta. Terveen poikasen paino on lähellä 80 grammaa.

 

 

 

Neitokakadun poikanen

Kahdeksan viikkoa – Poikanen muistuttaa ulkoisesti lähes täysin aikuista. Se saavuttaa kuitenkin lopullisesti kokonsa vasta useiden kuukausien kuluttua. Neitokakadu on uteliaimmillaan ja matkii esikuviaan, useimmiten vanhempiaan. Ihmislapsen tavoin se maistelee kaikkea mikä tulee vastaan. Kahden ja puolen kuukauden iässä poikanen on luovutusikäinen.

11-13 viikkoa – Koiraat alkavat selkeästi laulaa.