Kuinka aloittaa

Ennen kuin päätät lykätä pöntön linnuillesi, harkitse tarkkaan, haluatko pesittää. Neitokakadut ovat lintumaailman pupuja, jotka alkuhankaluuksienkin jälkeen saattavat innostua niin, etteivät ne ymmärrä, ettei aina tarvitse pesiä. Mieti, olisiko sinun parillasi jotakin hyvää annettavaa maan neitokakaduille; kaikki linnut eivät ole sopivia pesitykseen. Ole myös varma siitä, etteivät vanhemmat ole sukua toisilleen.

Minkälainen lintu sopii pesitykseen?

neitokakadun standardi

Harva suomalainen pohtii sen suuremmin, sopiiko oma neitokakadu pesitykseen. Vaikka lintu ei täyttäisikään kaikkia standardeja, se voi silti olla ihan yhtä rakas lemmikki. Kaikki neitokakadut vain eivät kuitenkaan ole pesitykseen soveltuvaisia. Alla on joitakin ominaisuuksia, joista voit hieman päätellä, kuinka potentiaalinen lintusi olisi pesitykseen. Hyvin harva suomalainen lintu täyttää täydellisesti kaikkia ominaisuuksia, mutta jos jokin ominaisuus löytyy äärettömän hyvänä, eikä pahoja virheitä ole, voit kokeilla, löytäisitkö tätä hyvää ominaisuutta täydentävää kumppania linnullesi. Jälkeläinen on karkeasti sanottuna vanhempiensa alleelien keskiarvo. Mutta kaikki ominaisuudet eivät periydy siten, että tulos olisi välimuotoinen. Otathan tämän huomioon. Lisäksi samaan piirteeseen voi vaikuttaa useitakin alleeleita. Pienitöyhtöinen neitokakadu ja suuritöyhtöinen neitokakadu saattavat saada poikasia, joilla on niin pieniä, suuria kuin keskikokoisiakin töyhtöjä, mutta samalla myös kaksi suuritöyhtöistä neitokakadua saattaa piilevien alleeleiden vuoksi tuottaakin pienitöyhtöisen jälkeläisen. Emoja valitessa taustojen tietämisellä on siis väliä: vaikka lintu olisi yksilönä hyvä, on merkittävämpää, ovatko myös sukulaiset laadukkaita, eli mitkä ominaisuudet kulkevat homotsygootteina tai dominoivina. Pohdi seuraavia asioita pariskunnastasi:

– Minkälainen töyhtö vanhemmilla on? Töyhdön tulisi olla selkeä, lähteä otsasta ja ihanteellista olisi pieni kaarre ylöspäin.

– Minkälainen on lintujen ruumiinrakenne? Neitokakadun vartalon tulee olla solakka, mutta jäntevä. Sillä tulee olla vakaat hartiat. Hartioiden ihanteellisuuden tunnistat siitä, että linnun istuessa perusasennossa orrella sen siivenkärjet eivät mene vahvasti ristiin toistensa yli.

– Minkälainen on lintusi pää? Takaraivon tulee kaartua loivasti, eikä päässä tule olla litteitä kohtia. Pään ei myöskään tule olla suikula tai tötterömäinen, eikä se saa olla liian suuri ja härkämäisen ronski. Alaleuan ja rintakehän väliin saa jäädä pieni syvennös. Niskan linjan kuuluu jatkua loivasti selkään.

– Minkä kokoinen neitokakadusi on? Harhaluulo on, että mitä suurempi sen parempi. Tietenkään pienikään ei ole hyvä, mutta näyttelyssä myös liikakoosta voidaan rokottaa. 100 g paino on oikein hyvä, eikä neitokakadun tarvitse näyttää steroideja nauttineelta vapaapainijalta.

– Millaiset silmät linnullasi on? Neitokakadulla tulee olla pyöreät ja suuret silmät, jotka ovat valppaat ja kirkkaat.

– Millaiset jalat neitokakadullasi on? Neitokakadulla pitää olla kaksi varvasta eteen, kaksi taakse. Jalkojen otteen tulee olla tukeva, eikä varpaita tai kynsiä saa puuttua synnynnäisesti.

– Onko lintusi väri hyvä? Peittääkö helmiäiskuviointi koko harmaan osan vai jääkö se puuttumaan osasta linnun vartaloa hiukan laimeasti? Onko harlekiinisi kuviointi symmetrinen vai pomppiiko se pitkin lintua miten sattuu? Onko harmaa neitokakadusi todella selkeä tummanharmaa vai jääkö sen väri haaleaksi ja epäselvän pölyiseksi? Värien ominaisuuksista voit lukea lisää niiden sivuilta.

– Millainen on lintusi terveydentila? Paljon sairastelevaa lintua ei kannata, eikä edes saa pesittää. Jos tiedät, että linnun suvussa on paljon sairastapauksia, se ei ehkä ole hyvä lintu pesitykseen.

– Onko linnulla hyvä luonne? Suomessa syntyvät neitokakadut menevät yleensä lemmikeiksi, joten luonne ja henkinen terveys ovat (allekirjoittaneen mielestä ainakin) kenties tärkeimpiä seikkoja.

Sitoutunut pari

Ensimmäinen askel on neitokakadupari, jonka on sovittava toisilleen. Toisinaan kemiat vain eivät vain yksinkertaisesti täsmää, jolloin linnut eivät tule toimeen. Tällöin innostus poikasten tekemiseenkin on hyvin heikko. Parin sopivuutta voi estää myös esimerkiksi se, jos toisella linnuista on aikaisemmin on ollut hyvin läheinen kumppani. Neitokakadu ei kuitenkaan ole täysin yksiavioinen, joten jos se menettää kumppaninsa, se valitsee yleensä uuden. Uskollisuus on myös yksilöllistä. Tavallisesti kuitenkin, mikäli neitokakadulla on pari, johon se on leimautunut, se ei tarvitse muita.

Lintu, joka on elänyt pitkään ilman vastakkaista sukupuolta, ei välttämättä osaa käsitellä tätä. Etenkin koirailla voi olla tällainen ongelma. Myös omaan sukupuoleensa tai leluun kiintynyttä lintua voi olla vaikea saada innostumaan toisesta linnusta. Häiriötekijät on poistettava näkyviltä.

Harmoninen pari tekee kaikenlaista yhdessä. Loppujen lopuksi jopa sukimisen eri vaiheet tapahtuvat samaan aikaan, samoin venytteleminen. Tätä käytöstä kutsutaan peilaamiseksi ja sen tarkoitus on lujittaa lintujen keskinäistä sidettä.

Pariskunnan valitsemiseen voi etenkin kasvattajilla vaikuttaa myös se, mitä väriä poikasilta toivotaan. Ei, lutino ja harmaa eivät saa keltaharmaita poikasia. Värien periytymisestä voit lukea osioista Värit sekä Genetiikka. Vaikka et haluaisikaan kasvattaa, ei tee laisinkaan pahaa miettiä, onko pariskunnallasi sopivat ominaisuudet pesityslinnuksi.

bondannut pari

Vanhempien ikä

Parin kummankin osapuolen on oltava valmis vanhemmiksi. Vaikka neitokakadu on sukukypsä hyvin nuorena, olisi parempi odottaa, että se on todella valmis vanhemmuuteen. Perussopivana ikänä pidetään kahta vuotta, mutta varhaisimmillaan voi sanoa, että koiraan tulee olla vähintään vuoden, naaraan taas hieman vanhempi, vähintään puolitoistavuotias, mieluummin lähemmäs 2-vuotias. Alaikäinen neitokakadu voi olla vastuuton vanhempi, eikä kovin nuoren naaraan vartalo ole välttämättä vielä sopiva munien tuottamiseen. Hautominen on raskasta, eivätkä ensipesijät aina jaksa suorittaa sitä loppuun, jos niissä on vielä nuoren yksilön vilkkautta. Munia naaras voi tuottaa heti sukukypsänä, mutta aivan kuten juuri kuukautisensa aloittanut ihmislapsikaan ei ole ehkä hyvä vanhempi, ei sitä ole myöskään juuri sukukypsäksi tullut neitokakadu.

Tarvikkeet

neitokakadun pönttö

Pesittämisen perusväline on pönttö. Suositellaan, että sen pohjan mitat olisivat 25 cm x 25 cm, ja korkeuden n. 40 cm. Yhdessä pöntön seinässä on oltava sisääntuloaukko, jonka halkaisijaksi suositellaan 7 cm. Sisääntuloaukon alapuolella olisi pöntön seinässä hyvä olla orsi. Jotkut teettävät pöntön sisäpuolelle, suuaukon alle tikuista eräänlaiset portaat, jotka voivat olla avuksi, mutta koska neitokakadut pääsevät helposti yhdellä hypyllä suuaukolle, riippuen pohjapurun määrästä, portaat ovat todennäköisesti tarpeettomat. Neitokakadut eivät kuitenkaan luonnossakaan katsoisi sentin tarkkuudella pesäkolonsa mittoja, joten poikkeavammissakin mitoissa pesittäminen voi onnistua. Kolopesijänä neitokakadu ehdottomasti kuitenkin tarvitsee pöntön esimerkiksi poikasten silmien ja jalkojen kehittymiselle, joten älä missään nimessä anna lintujen pesiä lattialle.

Pöntön pohjalle laitetaan pehmikkeitä. Pehmikkeiksi kelpaavat hyvin esimerkiksi jyrsijöille tarkoitettu puuhake, kuten Mörttiröpö. Kuiviketta tulee olla reilusti, esimerkiksi n. 10-15 cm, sillä aluksi vanhemmat heittelevät ja kuopsuttavat pehmikkeitä. Pöntöstä on löydyttävä myös tarkkailuluukku, joksi kelpaa vaikka vain avonainen katto. Tämä sitä varten, jos joutuu esimerkiksi poistamaan kuolleen poikasen tai siivoamaan pönttöä. Hienojakoinen puru ei sovellu kuivikkeeksi!

Pönttö asetetaan mieluiten häkin ulkopuolelle siten, että häkissä on jonkinlainen aukko, jonka kohdalle pöntön sisääntuloreiän voi asettaa. Erittäin hyvä lisä olisi, mikäli pöntön sisääntuloaukon eteen voisi tarvittaessa vetää jonkinlaisen ritilän. (Klikkaa viereistä kuvaa nähdäksesi sen suurempana.) Joissakin häkeissä on valmiiksi tällaisia ovia. Tämä estäisi emojen tulemisen pönttöön siivotessa ja muissa tilanteissa, joissa niiden läsnäolo ei olisi kuin haitaksi.

Pesiminen tapahtuu sadekaudella, koska vettä ja ravintoa on saatavilla paremmin. Olisikin hyvä tarjota tuleville vanhemmille paljon erilaista ruokaa ja mahdollisesti myös suurempi vesiastia, jossa voi kylpeä. ( Pidä kuitenkin huoli, ettei lintu voi hukkua astiaan! ) Peseytymismahdollisuus on muutenkin hyvä haudottaessa.

Huoneen kosteuden olisi hyvä olla tavallista korkeammalla. Mikäli ilmankosteuttajaa ei ole, voi kosteutta nostaa esimerkiksi märillä pyyhkeillä tai vesiastialla häkin lähettyvillä. Monissa kaupasta ostettavissa pöntöissä on erikseen itse hautomatilan alapuolella tila, jonne voi laittaa vesiastian.

Ravinto pesimisen aikana

Ravinto on kriittisen tärkeä tekijä onnistuneessa pesityksessä, sillä se määrittelee osittain sitä, millaiseksi neitokakadu kasvaa ja miten se suhtautuu ravintoon myöhemmin. Ravinto vaikuttaa poikasten elossapysymisen lisäksi kasvuvauhtiin ja yleisterveyteen. Ruokavalissa on suosittava sellaisia aineksia, jotka todellakin sisältävätkin jotakin. Ituja, tummanvihreitä kasviksia ja muuta erityisen vitamiinipitoista siis tarjolle! Jo hyvään aikaan ennen pesimistä tulevat emot kannattaa totuttaa monipuoliseen ruokavalioon, jota on tulevaisuudessa helpompaa oksentaa. Siemeniä ja pellettejä ei tule kuitenkaan ottaa pois. Tarjoa paljon tuoreruokaa. Jos emot eivät tuoretta suostu syömään, opeta ne reilusti ennen pesinnän aloittamista. Aloita esimerkiksi herne-maissi-paprikalla ja etene siitä varsinaisiin tuoreravintoihin.

Tuoreruoan lisäksi voit tarjota pesivälle parille enemmän proteiinipitoista ravintoa, kuten kananmunaa kuorineen. Jotkut vanhemmat pitävät enemmän muussatusta kananmunasta, toiset haluavat närppiä pieniä nokareita suuremmista palasista. Voit tarjota munista myös kuoret.

Erittäin tärkeä osa pesivän linnun ruokavaliota on kalkki. Naaras tarvitsee sitä munien tuottamiseen, ja mikäli kalkista on puutetta, sekä munista, että linnusta itsestään voi tulla heikkoja. Erilaiset vitamiinikuurit tulisi myös aloittaa ennen munimisen alkua.

Ruokavaliota ei saa vaihtaa kesken pesittämisen. Esimerkiksi siementen ottaminen kokonaan pois on suuri virhe. Vanhemmat ehkä kestävät muutoksen tuomaa paastoa, mutta pienten poikasten, jotka saattavat jopa tuplata alussa painonsa vuorokaudessa, on saatava aktiivisesti ravintoa.

pesivät neitokakadut tarvitsevat tuoreruokaa

Arkistokuva harmaasta koiraasta: Shutterstock / Eric Isselee