Kuinka saan neitokakadun takaisin häkkiin?

Joidenkin lintujen on vaikea mennä häkkiinsä sen jälkeen, kun ne ovat päässeet vapaaksi. Tämä voi johtua siitä, että lentely tarjoaa niin paljon parempaa ajanvietettä kuin häkki. Lisäksi erityisesti ne linnut, joita on häiritty häkissä totutusvaiheessa, menevät vaikeammin häkkiin. Häkki ei olekaan muodostunut turvapaikaksi, vaan ikäväksi rajoitteeksi. Liian aikaisin vapaaksi päästetyt neitokakadut eivät ehkä ole vielä hahmottaneet tiloja tarpeeksi hyvin, eivätkä siksi kykene palaamaan häkkiinsä. Joskus omistajan olisi saatava neitokakadu häkkiin, mutta ei vain osaa kommunikoida ajatustaan linnulle.

Neitokakadun laittaminen häkkiin on kuitenkin monelle omistajalle arkea. Toisinaan tulee tilanteita, jolloin on esimerkiksi lähdettävä kotoa. Lintu jäisi vartioimatta, jolloin se voisi aiheuttaa tuhoa tai satuttaa itsensä. Tämä ei tietenkään koske lintuhuoneita, jotka ovat oletuksellisesti aina lintuturvallisia ja mahdollistavat ympärivuorokautisen lentomahdollisuuden. Ihanteellista on, jos lintua ei tarvitse viedä häkkiin, vaan sen voi opettaa kehotuksesta menemään sinne itse. Häkkiinmenosta tuleekin aluksi tehdä mukava asia, joka ei tarkoita sitä, etteikö lintu pääsisi pian taas poiskin. Häkkikoulutuksen alkuvaiheessa on tärkeää antaa linnun käydä häkissä myös siten, ettei luukku mene kiinni. Jos on tiedossa, että neitokakadu on saatava häkkiin pian, mutta sille ei ole ehditty kouluttaa vielä häkkiin siirtymistä, kannattaa omistajan ennakoida ja varata hyvin aikaa tarkkailulle, eikä lintua tällaisessa tilanteessa ehkä kannata päästää ulkoilemaan ihan paria tuntia ennen tärkeää h-hetkeä.

Häkkiinmeno pyynnöstä

Ehdollista lintu ensin naksuttimeen tai muuhun vastaavaan ääneen. Varaa häkkikoulutuksen aloittamiseen esimerkiksi viikonloppu tai muu rauhallinen päivä, kun sinulla on aikaa tarkkailla lintua. Pidä ruoat häkin sisällä ja anna linnun olla vapaana. Kun se siirtyy kohti häkkiä, ole valmiina. Linnut oppivat vihjeen, eli ”käskysanan” melko nopeasti, joten voit toistaa sitä jo tässä vaiheessa. Kun neitokakadu siirtyy häkkiin, naksauta ja vie sille palkkaa, esimerkiksi hirssiä. Älä laita alkuvaiheessa häkin ovea kiinni, vaan anna linnun liikkua vapaasti sisään ja ulos häkistä. Kun vihje, esim. sana ”Häkkiin!”, näyttää toimivan, voit ottaa mukaan oven sulkemisen. Ensin ovi vain käy kiinni, sitten viipyy kiinni pitempään ja lopulta voit jättää häkin oven kiinni pitemmäksi aikaa.

Jos lintu ei yleensäkään ole kovin halukas menemään takaisin häkkiin, voit aloittaa myös paljon pienemmistä vaiheista esimerkiksi seuraavasti:
– Palkitse, kun lintu katsoo häkkiä kohti
– Palkitse, kun lintu siirtyy hieman lähemmäs häkkiä
– Palkitse, kun lintu on häkin päällä
– Palkitse, kun lintu etenee kohti häkin ovea
– Palkitse, kun lintu on ovella
– Palkitse, kun lintu menee häkkiin

Yksi vaihtoehto on opettaa neitokakadu seuraamaan kohdetta, jolloin voit kohdekeppiä käyttämällä opastaa sen häkkiin. Tämä on erityisen hyvä keino myös vähän villimmille neitokakaduille.

Jos et ole vielä kouluttanut häkkiinmenoa kehotuksesta…

Vapaaehtoista häkkiin palaamista voidaan edesauttaa sillä, että ruoka tarjoillaan vain häkistä. Kesy lintu voidaan normaalisti vain viedä häkkiin, mutta jos toimituksessa kuitenkin tuntuu olevan ongelmia, lähesty neitokakadua rauhallisesti ja tarjoa sille herkkupala. Ota lintu kädelle tai sormelle, kumpaan vain lintusi on tottunut. Jotkut linnut tulevat helpommin kannettavalle orrelle, mutta toisille käsi on mukavampi. Anna linnun nauttia herkusta ja kuljeta se samalla häkkiin. Tarjoa linnulle häkissä jotakin sellaista paikkaa, johon se voi astua. Anna sille uusi palkka ja kehu. Jos häkkiin meneminen tuntuu vaikealta, anna kehu ja palkkio aina, kun lintu menee itse lähelle häkkiä. Jonkin häkkiinmenokäskyn opettaminen voi olla myös hyödyllinen. Villin linnun kohdalla makupalat voi laittaa suoraan häkkiin näkyvästi. Usein auttaa jo se, että vaihtaa ruokakupit ja täyttää niitä.

Erityisen hyvä keino on opettaa neitokakadulle kohteen seuraaminen. Kun neitokakadu oppii koskettamaan ja seuraamaan kohdetta, on se erittäin helppo saada itse kulkemaan häkkiin. Kohteen seuraaminen voidaan opettaa hiukan villimmällekin linnulle.

Jos lintu on pakko saada häkkiin, mutta mikään ei toimi

Jos häkkiin meneminen ei millään onnistu, mutta se olisi pakko saada tapahtumaan, voidaan vielä kokeilla pimentää muu huone, mutta jättää häkki jonkin lampun avulla valaistuksi. Lintu saattaa lentää valaistuun paikkaan. Häkin sisälle kannattaa pistää hirssiä tai muuta erityisherkkua. Ehdottomasti viimeinen ja vain pakkotilanteessa käytettävä keino on pimentää valot ja tarttua lintuun rauhallisesti, jolloin se ei uskalla liikkua, koska ei näe ympäristöään – ei myöskään kiinniottajaansa. Villi lintu todennäköisesti yrittää purra, koska on peloissaan ja puolustautuu, joten kannattaa käyttää suojana pehmeää pyyhettä tai käsineitä. Pyyhe on hyvä apu myös siksi, että lintu kokee suuremmaksi uhaksi tekstiilin ihmisen sijasta. Älä ota lintua kiinni siten, että joudut jahtaamaan sitä! Kiinnioton on tapahduttava varmasti, napakasti, muttei kovakouraisesti. Niin sujuvasti, että lintu tuskin edes huomaa, mitä tapahtui. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Niinpä pyri aina mieluummin kouluttamaan häkkiinmeno tai järjestä tilat niin, ettei haittaa, jos neitokakadu jää häkin ulkopuolelle.

Alla esimerkki siitä, kuinka neitokakadu voidaan houkutella matkahäkistä toiseen: