Kesyttäminen

Pelko ihmistä kohtaan voitetaan, jos ihminen voi tarjota linnulle jotakin niin mieluisaa, että halu saavuttaa tarjottu asia ylittää pelon.

Neitokakadua pidetään melko helppona lajina kesyttää. Nuorten neitokakadujen kohdalla väite pitääkin erittäin hyvin paikkansa; alle kolmikuiset neitokakadut kesyyntyvät erittäin helposti, eikä vielä siitä vähän vanhempien lintujenkaan kesyttäminen ole lainkaan hankalaa. Täysin aikuisten neitokakadujen kesyttäminen on huomattavasti vaikeampi prosessi, jossa tarvitaan runsaasti aikaa ja kärsivällisyyttä. Aikuisen neitokakadun voi harvoin kesyttää yhtä pitkälle kuin nuoren, jos lähtökohtana on arka ja pelokas yksilö. Mutta oli sitten kyseessä nuorikko tai arempi aikuinen, kumpaankin pätee samat kesyttämisen säännöt: kärsivällisyys, traumojen välttäminen ja halutun käytöksen vahvistaminen tarjoamalla jotakin, mitä neitokakadu ei voi vastustaa.

neitokakadun kesyttäminen

Aluksi

Jos olet juuri hankkinut poikasen, ole hienotunteinen. Neitokakadu on juuri erotettu vahemmistaan ja sisaruksistaan, joten sen stressitaso voi olla korkealla. Anna poikaselle tilaa ja kunnioitusta.

Uuden tulokkaan on annettava levähtää ainakin pari päivää ennen suurempaa kontaktia. Tällöinkin on muistettava, että häkki on neitokakadun koti, jonka pitäisi olla linnulle turvallisin paikka. Totutteluajalla – siis niinä parina ensimmäisenä viikkona, kun neitokakadu viettää aikaa häkissään – kannattaa omistajan keskittyä lähinnä rauhalliseen, vaimeaan rupatteluun, sillä kovat äänet ärsyttävät neitokakadua herkästi. Nyt ei ole aika pitää bileitä kavereiden kanssa tai kälättää kovaäänisesti häkin vierellä. Meuhkaamisella varmistat, että teet itsestäsi pelottavan neitokakadun silmissä.

Toiset neitokakadut tulevat uuteen kotiinsa pelokkaina ja suorastaan hysteerisinä, toiset vierastavat ihmistä, mutta hakevat varovasti makupalan, osa taas tulee helposti kädelle ruoan perässä. Eteneminen kesyttämisessä riippuu hyvin paljon siitä, missä vaiheessa lintu on jo. Ota aina neitokakadun lähtökohdat huomioon luodessasi itsellesi odotuksia siitä, milloin lintusi on kesy.

Kun neitokakadu pääsee pois häkistä ensimmäisiä kertoja, anna sen tutustua rauhassa ympäristöön. Ole läsnä ja tee jotakin ihan muuta, linnun läheisyydessä. Pidä silti ulottuvillasi aina herkkupaloja, kuten hirssintähkiä. Anna linnun kiinnostua itsestäsi. Neitokakadut ovat parvieläimiä, joille ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella. Sitä, mitä parvikaveri saa, on pakko saada itsekin. Tätä ajatusta voi käyttää hyväkseen etenkin, jos talossa on ennestään kesyjä lintuja. Kun muut tulevat syömään kädestä, tulokaskin yleensä uskaltautuu. Ensimmäisen neitokakadun kohdalla ihminen voi koettaa toimia parven roolissa. Joskus neitokakadu kiinnostuukin ruoasta, jota ihminen syö. Kokeile siis hypistellä ja rapistella hirssiä tai vastaavaa kiinnostuneena ja seuraa sivusilmästä, miten lintu reagoi.

neitokakadun elekieli

Oikeanpuoleinen neitokakadu kurottaa nyppiäkseen vasemmanpuolesta lintua. Vasemmanpuoleinen lintu nojaa poispäin ja ottaa askelta merkiksi siitä, ettei haluaisi toisen linnun lähestyvän itseään. Neitokakadu ilmoittaa näin hienovaraisesti myös ihmiselle, jos ei halua ihmistä lähelleen.

Opettele tulkitsemaan elekieltä

Yksi tärkeimmistä asioista on linnun näkökulman huomioiminen. Lajia on ymmärrettävä, jotta voidaan nähdä maailma sen silmin. Ihmisen hyväntahtoinen ele voi linnun silmissä näyttää petoeläimen lähestymiseltä. Tätä voisi verrata siihen, kuinka jotkut koirat kokevat leveän hymyn uhaksi hampaiden paljastamisen merkitessä koiralle eri asiaa kuin ihmiselle. Niinpä ihmisen on opeteltava neitokakadun elekieltä.

Inhimillistämistä on varottava, mutta alla oleva lista voi helpottaa etenkin aloittelevia tai nuorempia harrastajia tulkitsemaan elekieltä hieman maanläheisemmin:

Töyhdön liikahteleminen varovasti ylösalas = ”Minua kiinnostaisi vähän, mutta olen hieman epävarma.”
Kokeilevia askeleita, pysähtymistä ja etenemistä = ”Uskaltaisinko tulla lähemmäs…? Eeen… tai joo? Tai ei… ei kun joo!”
Eteenpäin nojautuminen = ”Olen kinnostunut! Voisin tulla sinne, jos sopii!”
Pään kallistaminen ihmistä katsoen = ”Kuuntelen.”
Nokan narskuttelu = ”Olen rentona.”
Poskisulkien vetäminen taaksepäin, suupielet ikään kuin koholla, töyhtö puolikoholla/alhaalla = ”Tämä tilanne on kiva!”
Pään asettaminen kumaraan, niskaa tarjoten = ”Rapsuttaisitko…?”
Taaksepäin värähtäminen = ”Jännittää. Etene hitaammin.”
Taaksepäin nojautuminen = ”Nyt vähän ahdistaa jo. Älä tule lähelle!”
Taaksepäin astuminen = ”Jos et sinä mene kauemmas, minä menen.”
Sähiseminen = ”Nyt suutun! Mene pois!”
Edestakaisin huojuminen nokka auki, sähisten = ”Olen kääääärme! Pelkää minua! (…ja mene kauemmas!)”
Siipien ja pyrstön levittäminen sähisten = ”Olen ISO ja vahva, joten älä uhkaa minua! (…ja mene kauemmas!)”
Kopautus orteen/häkkiin nokalla, suu raollaan, sähinää = ”Seuraavaksi puren sinua, jos et kuntele eleitäni!”
Käden/sormen kopauttaminen nokalla = ”En pidä siitä mitä teet!” (Rapsuttaessa esimerkiksi sulkatikkuun osuessa.)
Pureminen (niin, että sattuu) = ”NYT RIITTI! Mitta tuli totaalisen täyteen!”

Lue tarkempi lista elekielestä TÄÄLTÄ!

…Ja hio myös omaa elekieltäsi!

Linnun ottaminen tarkoittaa tietynlaisia ”presenssin”, eli läsnäolon muutoksia ihmiselle. Yksi näistä on liike. Linnun lähellä et voi huitoa, riehua ja vauhkota ainakaan kesytysvaiheessa. Karsi äkkinäiset liikahdukset tai syöksähdykset. Linnun olintilaan ei myöskään kannata marssia lampsien. Ylihidastettu liikehdintä tai linnun yläpuolelta lähestyminen ei myöskään ole suotavaa, sillä neitokakadu saattaa kokea ihmisen tällöin vaanivana petona.

Miten sitten tulisi liikkua? Hyvä liikkeen laatu on rauhaisa, mutta varma. Lintua lähestytään siten, että se on suunnilleen ihmisen silmien korkeudella, jolloin myös kontaktin saaminen onnistuu helpommin. Tunnustele, miten neitokakadu reagoi ja toimi tavalla, joka näyttää olevan linnulle mieluisin ja vähiten ahdistava.

Tie sydämeen käy vatsan kautta

Tie linnun sydämeen käy hyvin usein kuvun kautta. Mitä monipuolisempaan ravintoon lintu on tottunut, sitä todennäköisemmin sille löytyy jokin sopivasti motivoiva palkkio.

Totutusviikkoja kannattaa käyttää hyväkseen ja tarjota linnulle kaikkia mahdollisia herkuksi kelpaavia ruokia. Yleisesti käytettyjä palkintoja ovat esimerkiksi hirssi ja auringonkukansiemenet, mutta mikään ei estä käyttämästä jotakin aivan erilaista herkkua. Pääasia on, että neitokakadu tykästyy makupalaan niin suuresti, että voi toimia herkun motivoimana.

Kättä ei tule tunkea häkkiin, joskin linnun kesyystasoa voi varovasti arvioida ojentamalla ruokapaloja pinnojen välistä. Jotkut linnut yllättävät omistajansa kiinnostumalla herkusta välittömästi, jolloin ne noutavat makupalan ihmisen sormien välistä. Toimenpiteessä tulee kuitenkin varoa, ettei lähelle tuleminen säikytä tai stressaa lintua.

Herkkua tarjotaan kesytysvaiheessa lähinnä ihmisen toimesta, eikä häkistä – tai ainakaan makupalaa ei saa olla tarjolla ruokakupeissa silloin, kun lintua kesytetään. Miksi lintu vaivautuisi hakemaan epävarmasta ja kummallisesta paikasta jotakin, minkä voi saada myös omasta ruokakupista? (Ja toisaalta, miksi syödä terveellistä ja monipuolista ruokaa, jos on jotakin ekstraherkkua tarjolla jatkuvasti.) Itse olen havainnut menestyksekkäimmäksi ja motivoivimmaksi herkuksi lintujeni keskuudessa hirssin lisäksi riisimurot. Niitä ei yksikään edes villimmistä parveni jäsenistä voi vastustaa. En kuitenkaan suosittele murojen käyttämistä usein tai suurissa määrin, sillä monet aamiaismurot sisältävät liikaa suolaa. Jotkut eläinkaupat onneksi tarjoavatkin lintujen oman version riisimuroista!

Kuvan neitokakadupoikasen hirssiin kiinnittynyt huomio ja kevyt nojaus ruokaa kohti kielii siitä, että kohta lintu syö kädestä.

Kädelle pyytäminen

Kun neitokakadu on oppinut syömään kädestä, voidaan kesytys viedä seuraavaan asteeseen ja alkaa harjoittaa kädelle tulemista. Tämä voi tapahtua parilla eri tavalla. Ensimmäiseksi ruoan voi laittaa kämmenelle ja viedä kättä vaihe vaiheelta kauemmas linnusta, kunnes se ei voi enää vain kurottamalla saada makupalaa. Tällöin lintu yleensä asettaa toisen jalkansa tueksi kädelle. Tarjoa esimerkiksi peukalon puolta lintua kohti, koska peukalo on vahvempi ja tukevampi alusta linnulle astua. Jos kätesi värisee, neitokakadu ei astu sille epävarman tuen vuoksi. Toinen vaihtoehto on viedä ruoka toisella kädellä kauemmas ja asettaa vapaa käsi herkun ja linnun väliin niin, että neitokakadu joutuu astumaan kädelle saadakseen herkun. Neitokakadun kaula on pitkä ja sen avulla lintu koettaa varmaankin ensin kurottaa ruokaa kohti. Jos lintu ylettyy herkkuun, anna sen ottaa palkinto. Jos vedät käden pois, lintu ei saa luottamusta lähestymiseen. Ota uusi herkku ja yritä uudelleen, lisäten herkun ja linnun välistä etäisyyttä valmiiksi. Kun neitokakadu tulee kädelle, älä siirrä kättäsi aluksi mihinkään, vaan anna linnun tottua käteen istumapintana. Kokeile, miten neitokakadu reagoi, jos rupattelet sille. Kommunikoinnissa voi auttaa ottaa huomioon neitokakadun omat äänähdykset ja koettaa imitoida niitä – tietenkin niitä ääniä, jotka kielivät myönteisestä suhtautumisesta. Suhahdukset voivat muistuttaa linnun mielestä sähähdystä, joka on neitokakadulle uhkaus.

Ajan kanssa voit kasvattaa ruoan etäisyyttä lintuun entisestään ja pyrkiä siihen, että lintu lentää luoksesi hakemaan herkkua. Pikkuhiljaa kommunikoinnissa aletaan vahvistaa linnun käsitystä siitä, että ihminen on hauskaa ja turvallista seuraa. Jonkin tempun opettaminen voi palvella tätä tarkoitusta hyvin, koska linnun nauttiessa kouluttamisen tarjoamasta aivojumpasta sen side kouluttajan kanssa syvenee entisestään. Neitokakadun ei siis tarvitse olla täydellisen kesy oppiakseen helppoja temppuja, kuten kohteen seuraamisen. Päin vastoin, tempun opettelu voi tukea kesyttämistä.

Mitä jatkossa…?

neitokakadun kesyttäminen

Kesyttämisessä on paljon yksilökohtaisia eroja, vaikka perusteet ovatkin kaikille samat. Tulkitse omaa lintuasi ja toimi sen sietokyvyn rajoissa. Mitä ikinä teetkin, muista kolme asiaa: 1) Ole KÄRSIVÄLLINEN 2) Älä ikinä säikäytä lintua tai anna sille huonoja kokemuksia. 3) Pelko ihmistä kohtaan voitetaan, jos ihminen voi tarjota linnulle jotakin niin mieluisaa, että halu saavuttaa tarjottu asia ylittää pelon. Useimmiten, jos ensimmäisessä kohdassa epäonnistuu, epäonnistuu myös toisessa ja silloin epäonnistuu kolmannessa. Jokainen linnulle pelkotilan aiheuttava toimi on hidaste kesyyntymiselle. Jos lintu saa jatkuvasti epämieluisia kokemuksia ihmisestä, kesyyntyminen voi estyä kokonaan. Lisäksi kesykin lintu voi ottaa rutkasti luottamuksessaan takapakkia, jos saa jatkuvasti huonoja kokemuksia.

Siispä: Jos neitokakadu tulee olallesi tai kädellesi, älä ihmeessä pilaa hetkeä hätistämällä lintua pois vain, koska sinun pitäisi päästä olohuoneeseen katsomaan lempiohjelmaasi tai muuta vastaavaa. Ylipäänsä vältä aina neitokakadun pakottamista pois luotasi ja sen sijaan koeta motivoida sitä johonkin muuhun paikkaan tai tarjoa sille esimerkiksi korkeampaa tasoa tai ortta, jolle istua.

Jonakin päivänä neitokakadu saattaa painaa päänsä kumaraan, tarjoten niskaansa. Silloin ollaan saavutettu aivan uudenlainen taso. Pään painaminen on nimittäin signaali, joka viestittää, että neitokakadu haluaa sinulta rapsutusta. Niska on linnuille hyvin herkkä alue, joten tämä on merkki suuresta luottamuksesta. Ota kutsu vastaan ja rapsuta neitokakadua yhdellä tai kahdella sormella. On tärkeää olla varmaotteinen, mutta hellä. Neitokakadusta on ärsyttävää, jos hivelet epävarmasti sulkien kärkiä. Toisaalta kovakouraisuuskaan ei tunnu varmasti miellyttävältä. Hae rapsutustuntumaa lintusi kanssa ja nauti jokaisesta hetkestä, sillä tähän vaiheeseen päästyäsi loppu sujuukin lähes itsestään!

Lue lisää tietoa kesyttämisestä syvemmällä tasolla:

Kesyttäminen pelkoehdollistumisen hoitamisen näkökulmasta
”Se vihaa mua” – Ihmisen asenteen ja elekielen vaikutuksesta neitokakaduun

(Hei sinä, joka luet tekstiä! Jos Ida on unohtanut korjata nuo linkit, pistä meiliä ida.kaukonen@gmail.com 😉 Artikkelit ovat vielä vanhan sivun puolella ja itseni tuntien unohdan kuitenkin linkittää ne.)