Ongelmakäytös

Papukaija ei ole vältämättä helpoin lemmikki. Se reagoi herkällä kehollaan ja mielellään vikkelästi kaikkeen ja luo salamannopeasti asiayhteyksiä. Yleensä käytöshäiriöissä onkin kyseessä se, että ihminen on tietämättään vahvistanut ei-toivottua käytöstä. Tällöin vain ihminen voi asian myöskin korjata.

Tyypillistä ongelmakäytöstä ihmisen näkökulmasta on esimerkiksi huutaminen, pureminen, paikkojen tuhoaminen ja muu vastaava epämieluisa asia. Usein kyseessä ei ole suoranaisesti ”käytöshäiriö”, vaan luontainen käytös, joka on kohdistunut ihmisen mielestä väärään paikkaan. Esimerkiksi väärien paikkojen nakerteleminen on melko helposti korjattavissa antamalla linnulle mielekkäämpää ja sallittua nakerreltavaa. Peräänhuuto puolestaan on asia, joka voi alkaa luontaisena ja normaalina reaktiona omistajan lähtiessä, mutta

Pääsääntö kaikessa ongelmakäytöksessä on poistaa kaikki vahvisteet. Teko, jota ei vahvisteta millään tavalla, sammuu. Eli asia, joka ei tuota mitään miellyttävää neitokakadulle, on sille kannattamatonta. Vahvisteen poistaminen ei aina kuitenkaan ole ihan helppoa.

Lisäksi on muistettava, että jotkin asiat ovat niin syviä luontaisia piirteitä, ettei niitä pysty kouluttamaan pois täysin, eikä oikeastaan eettiseltä kannalta ehkä kannatakaan. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi aamu- ja iltakontaktihuudot sekä nokan käyttäminen erilaisiin pintoihin. Papukaija on papukaija ja sen mukana tulee valitettavasti myös muutamia vähemmän miellyttäviä puolia – ja juuri siksi tämä sivusto on olemassa, jotta lintua hankkiva olisi niistä mahdollisimman tietoinen heti alkuunsa ja osaisi suhtautua harrastuksen haasteisiin mahdollisimman hyvin.

”Sitä saa, mitä vahvistaa.”

Tarvitsetko apua ongelmakäytöksen kanssa? Teen jonkin verran koulutusta laskutusmahdollisuudella ja autan enemmän kuin mielelläni kaikenlaisissa pulmissa, jotka koskevat neitokakadujen kouluttamista. Olethan siis rohkeasti yhteydessä! 🙂 Joskus lemmikin ja ihmisen suhde voidaan pelastaa pienellä vaivannäöllä.