Naksutinkoulutus

Erityisesti temppujen kohdalla voidaan avuksi ottaa naksutinkoulutus, jossa käytetään hyväksi ehdollistamista. Ensisijainen palkinto on se palkkio, joka toimii neitokakadun koulutuksessa positiivisena vahvisteena. Toissijainen ”palkinto” on naksuttimen ääni tai muu vastaava lyhyt merkki tai ääni, johon lintu on ehdollistettu. Toisin sanoen lintu tuottaa ensin toiminnan, jota seuraa ärsyke, jota puolestaan seuraa itse palkkio. Naksautus ajoitetaan tarkasti sille hetkelle, kun lintu on toiminut oikein, jotta ääni yhdistyy tuotettuun tekoon.

Naksutinkoulutuksen hienous on se, että näin ehkäistään epävarmojen tai ristiriitaisten signaalien lähettäminen linnulle. Pelkkä ruokapalkkio tulee yleensä liian myöhään, mutta naksuttimen ääni oikealla hetkellä määrittää oikean teon ja samalla kielii sitä seuraavasta palkinnosta.

Koulutus aloitetaan opettamalla neitokakadulle, mitä naksutus tarkoittaa. Varustaudu linnulle soveltuvilla pienillä herkkupaloilla, jotka voi syödä nopeasti. Ota jokin helppo toimi, josta lähteä liikkeelle. Kädelle tulo on esimerkiksi hyvä, sillä moni neitokakadu osaa sen jo valmiiksi, mutta myös pelkkä reagointi linnun nimen mainitsemiseen soveltuu tarkoitukseen. Kun neitokakadu toimii halutulla tavalla, vaikkapa astuu kädellesi, klikkaa naksutinta ja palkitse lintusi. Toista harjoitusta. Ei aikaakaan, kun neitokakadu hoksaa, mitä naksuttimen käyttäminen merkitsee.

Kun neitokakadu on ehdollistunut naksuttimeen, ala harjoittaa käskysanoja. Sano käskysana sillä hetkellä, kun lintu tekee halutun teon, naksauta ja palkitse. Vaadi joka kerta neitokakadultasi hieman enemmän, jotta temppu etenee haluttuun suuntaan. Yksinkertaisista tempuista päästään nopeasti monimutkaisempiin temppuihin. Naksuttimeen tottunut neitokakadu oppii monimutkaiseltakin tuntuvia temppuja hämmästyttävän nopeasti!

Vaihtoehtoja?

Sinun ei ole pakko käytää nimenomaan naksutinta. Joillekin linnuille naksuttimen ääni on nimittäin liian kova tai pelottava. Vaihtoehtoisia naksuttimia on esimeriksi pilttipurkin kansi, jonka keskiosaa painamalla kuuluu vaimea, kumea naksahdus. Jos olet hyvä toistamaan ääniä, voit valita jonkin sellaisen äänen, jonka pystyt tuottamaan aina samanlaisena. Yhdellä linnullani ehdollinen vahviste on se, että naksautan omalla kielelläni.

Sinun ”naksuttimesi” voi olla vaikka vihellys tai jokin lyhyt tavu. Pääasia on, että ääni on aina samanlainen ja ettei ääni toistu arjessa kovin usein.

Alla allekirjoittanut sekä naksutin, johon on yhdistetty myös teleskooppivartinen targetkeppi pallolla.

naksutinkoulutus