Neitokakadun käyttäytyminen ja elekieli

Miksi neitokakadu narskuttelee nokkaansa? Miksi neitokakadu ojentaa toisen siipensä ja jalkansa? Miksi neitokakadu pitää jalkaansa ylhäällä? Miksi neitokakadu puree? Miksi neitokakadu huutaa? Entä miksi neitokakadu liikuttaa töyhtöään? Tältä sivulta löydät listauksen neitokakadun eleistä, käytöksestä ja käyttäytymisestä.

Neitokakadun omistajan on erittäin tärkeää oppia tulkitsemaan lintuaan. Ihmisen on tiedettävä, milloin lintu näyttää merkkejä stressaantuneisuudesta tai esimerkiksi pelosta. Näin voidaan parantaa linnun elämänlaatua entisestään. Vaikka monet käytöstavat ovat huomattavan inhimillisiä, löytyy linnuilta myös sellaisia tapoja, jotka voivat näyttää ihmisestä hämmentäviltä tai koomisilta. Liika inhimillistäminen voi johtaa vääränlaisiin tulkintoihin ja ikäviin seurauksiin.

Neitokakaduyksilöiltä löytyy usein aivan omia maneereita, joita ei toisilla lajitovereilla esiinny. Tällaisia piirteitä on havaittavissa erityisesti käsinruokituilla neitokakaduilla, jotka eivät ole ehkä oppineet täysin lajikäyttäytymisen signaaleita. Tällaisissa tapauksissa omistajan kannattaa yrittää tulkita tilannetta, jossa lintu toteuttaa käytöstä ja koettaa sen kautta tulkita, mitä lintu koettaa kertoa eleillään.

Iloinen neitokakadu
Hyväntuulinen neitokakadu vetää kevyesti sulkia syrjään suupieltensä tieltä ja näyttää ihmissilmään melkein hymyilevän.
 

Töyhtö

Töyhtö on neitokakadun selkein itseilmaisukeino. Töyhtösulkien erilaiset asennot kertovat paljon siitä, minkälaisessa mielentilassa lintu on. Tavallisesti töyhtö on kevyesti pystyssä, mutta etenkin ruokaillessa, kosiskellessa, paritellessa ja toisinaan uhkaillessa se painuu lähemmäs niskaa. Mikäli jotakin yllättävää tapahtuu tai neitokakadu säikähtää, töyhtö sojottaa pystyssä jäykkänä. Tällöin linnun pelviksen painopiste on ylhäällä ja koko vartalo vaikuttaa jähmettyneeltä. Levossa töyhtö on rennosti vain hivenen kohollaan ja vaikuttaa tavallista pörröisemmältä.

Jalkojen nuoleminen tai nokkiminen

Neitokakadu puhdistaa sulkapukunsa lisäksi myös jalkansa, joihin tarttuu pientä roskaa, jos lintu tallustaa paljon häkin pohjalla. Jos käytös on jatkuvaa, kannattaa varmistaa, ettei jalassa ole haavaa, kulumia tai loisia.

Sähiseminen

Tappelevat neitokakadut

Kokiessaan kiukkua, pelkoa, ärsytystä tai epävarmuutta neitokakadu päästää pehmeän sähähdyksen. Näin se yrittää myös uhkailla ja antaa viimeisen varoituksen, ja mikäli varoitus jätetään huomiotta, seuraa todennäköisesti puraisu. Yleensäkin nokan ollessa hieman auki, otsa jokseenkin rypistyneenä ja töyhtö niskaa vasten painautuneena, neitokakadu näyttää ärsytystään tai koettaa uhkailla. Tämän kyllä huomaa, sillä ilme on inhimillisen kiukkuinen.

Pureminen

Pureminen on keino puolustautua. Pelokas neitokakadu perääntyy aina ensin, sitten uhkailee ja vasta viimeisenä keinonaan käyttää fyysistä väkivaltaa. Poikkeuksena tähän on pesivät linnut, jotka saattavat pesää puolustaessaan käydä hanakammin tunkeilijaksi kokemansa olennon kimppuun. Pesimäaikana lintujen käytös muuttuu muutenkin hormonaalisista syistä (Ks. Pesiminen).

Nokan narskutteleminen

Neitokakadu saattaa narskutella nokkaansa hieromalla leukoja toisiaan vasten. Käytös kertoo neitokakadun olevan rentoutunut. Narskuttelua seuraa usein unet. Kun tällaista käytöstä esiintyy päiväsaikaan, neitokakadu on todennäköisesti menossa nukkumaan, joten omistajan kannattaa vaimentaa omia toimiaan taatakseen linnulle rauhan. Jotkut yksilöt narskuttelevat unensa lomasta.

Nokalla rummuttaminen

Turhautuessaan lintu saattaa hakata nokkaansa esimerkiksi orteen tai häkin kaltereihin napakoin iskuin, joiden välissä se avaa nokkaansa uhaksi kokemalleen taholle. Kalistelua ei tule sekoittaa kuitenkaan tärisevään, hyvin nopeaan rummutukseen, jota esiintyy koiraiden käytöksessä soidinlaulun yhteydessä.

Nokan hierominen

Neitokakadu puhdistaa nokkansa ruokailun jälkeen hieromalla sitä ortta tai muuta pintaa vasten. Nokan nopea hierominen pari kertaa nykivillä liikkeillä puolestaan kertoo toiselle linnulle sen tulleen liian lähelle. Voimakkaassa muodossa tämä hierominen muuttuu voimakkaiksi iskuiksi nokalla pintaa vasten, välillä sähähtäen tai pitäen nokkaa uhkaavasti avoimena.

Pään painaminen/hierominen esinettä tai oksaa vasten

Neitokakadu rapsuttaa itse itseään. Sitä voi kutittaa jostakin – sillä saattaa olla esimerkiksi sulkasato ja paljon sulkatikkuja. Jos lintusi antaa sinun rapsuttaa, voit varovasti musertaa sulkatikkujen kärkiä auki ja nopeuttaa sulkien vapautumista.

Pään laskeminen

Kun neitokakadu laskee päätään, usein tukien otsansa tai päälakensa johonkin pintaan, se toivoo rapsuttamista. Asento on rauhallinen, eikä sisällä uhkailun eleitä.

Yhdellä jalalla istuminen

Kun neitokakadu istuu yhdellä jalalla ja ikään kuin piilottaa toisen jalkansa höyhentensä sekaan, sillä on hyvä olla ja se koettaa rentoutua. Varpaiden lukitseva mekanismi pitää otteen orresta. Useimmat terveet neitokakadut nukkuvat mahdollisimman korkealla orrella, laskeutuneena yhden jalan varaan, pää käännettynä taaksepäin, nokka pikkuisen höyhenten seassa. Myös jalan lämpötila kertoo jonkin verran sen tunnetiloista: kiihtyneen neitokakadun jalat kuumottavat selkeästi.

Roikkuminen pää alaspäin siivet levällään

Pesimisaikana neitokakadut saattavat tukkia tien pönttöönsä roikkumalla sen suuaukolla, siivet levitettynä. Näin ne suojelevat poikasiaan. Arkielämässä käytöstä esiintyy monesti myös verrytellessä. Neitokakadu voi toki roikkua pää alaspäin ihan huvin vuoksi kiipeillessään tai leikkiessään.

Sulkien vetäminen nokan läpi

Omistaja tulee varmasti jossakin vaiheessa huomaamaan neitokakadunsa sivelevän sulkiaan, vetäen ne nokkansa läpi huolellisesti. Tätä kutsutaan sukimiseksi. Tällä tavoin lintu hoitaa höyhenpukuaan. Sen pyrstön yläpuolella on eräänlainen öljyrauhanen, jonka avulla lintu silittää repaleiset sulat takaisin sileiksi. Lisäksi sulista tulee rasvan ansiosta vedenpitäviä.

Sulkapuvun ravisteleminen

Usein sukimisen jälkeen lintu ravistelee itseään nopeasti ja kohottaa samalla sulkansa, laskien ne sitten hitaasti takaisin tavalliseen asentoonsa. Tällöin lintu rikkoo jännityksen pitemmän keskittymisjakson jälkeen ja rentoutuu. Ravistelulla lintu saa poistettua roskia ja pölyä höyhenpuvustaan. Pörhistelyn jälkeen neitokakadu laskee sulat rauhallisesti, jolloin ne asettuvat paremmin paikoilleen.

Orrella ravaaminen

Orrella hätäisesti ravaava neitokakadu on hermostunut ja todennäköisesti haluaa jotakin, yleisimmin ulos häkistä. Naaraiden kohdalla ravaaminen hieman erilaisella rytmillä merkitsee kutsua parittelemaan. Paritteluhalukas naaras ravaa ortta pitkin ja saattaa pysähtyä vartalo painettuna etukenoon, eräänlaiseen kumarrukseen, jolloin se tarjoaa selkäänsä koiraalle.

Jalan ja siiven ojentaminen

Pitkän paikallaan olon jälkeen neitokakadu levittää toisen siipensä ja ojentaa levitetyn siiven puoleisen jalkansa, pysyy tässä asennossa hetken ja tuo raajat sen jälkeen takaisin, nostaen sitten molempia siipiään hieman, minkä jälkeen se vielä ravistaa itseään. Tämä on venyttelyä. Sitä voi tapahtua myös sukimisen yhteydessä.

Ruokakupissa makaaminen

Kuppiin asettautuminen on viittaus pesän tarpeeseen. Käytöstä esiintyy eniten nuorilla, vasta pöntön jättäneillä poikasilla, jotka hakevat kupin suljetusta tilasta pesän turvallisuuden tuntua. Erityisen pesimäinnokkaat aikuisetkin saattavat joskus leikkiä kotia ruokakupeissa, joskin todennäköisemmin hautomaleikki tapahtuu häkin lattialla.

Pään ravisteleminen

Toisinaan, kun neitokakadulle puhuu, se saattaa ravistella päätään. Siitä, miksi laji tekee näin, ei ole vielä täydellistä selkoa. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että lajia ärsyttää tietynlaiset äänet. Erityisesti korkea ja kimakka ääni saa linnun reagoimaan näin.

Pään nopea ylös ja alas tapahtuva keikutus

…Sen sijaan tämä liike on lähimpänä tanssia. Ele on tavattavissa usein suurilta papukaijoilta ja harvemmin neitokakaduilta, mutta merkitys on sama. Ei siis ihme, että tätä käytöstä kutsutaan joskus ”jammailuksi”. Jos liike sisältää pari epävarmaa liikautusta, kyse on hämmentyneisyydestä. Pitkäkestoinen päänkeinuttelu voi olla myös jäänne poikasiästä, jolloin neitokakadut ruokaa kerjätessään heijaavat päätään ylös-alas rytmikkäästi. Tämä saattaa joissakin tapauksissa kieliä liian aikaisesta vierottamisesta, mutta toisinaan ele jämähtää neitokakadulle tuntemattomista syistä.

Pohjapaperien repiminen

Kun neitokakadu repii tarmokkaasti häkin pohjapapereita ja möyhii niissä, kyse on yleensä pesimäinnon heräämisestä. Jos poikasia ei tässä vaiheessa halua, kannattaa paperi vaihtaa esimerkiksi soraan, sillä muutoin linnut saattavat tehdä vahinkopoikaset lattialle. Neitokakadu saattaa repiä paperia myös toteuttaen luontaista nakertelutarvettaan. Kuvan naaras on asettunut munimaan pankkitunnusten päälle. Omistaja tahtoisi kovasti maksaa laskunsa ja saada tunnukset käsiinsä, mutta naaraan pörhistelevä, kevyen uhkaava elekieli kertoo linnun olevan toista mieltä.

Kaulan venyttäminen

Kun neitokakadu hämmästyy tai ihmettelee jotakin, se venyttää kaulansa. Näin lintu näkee ehkä hieman pitemmälle. Eleeseen yhdistyy yleensä lantion painopisteen korkeus ja pystyssä oleva töyhtö.

Hypähtely

Eritoten koiraat saattavat hypähtää yllättävän korkeankin hypyn tasaisella alustalla. Hyppy on normaalia iloitemista ja liittyy tavallisesti myös kosiskelurituaaleihin.

Pyrstön nopea levittäminen

Lennossa pyrstö toimii peräsimenä ja auttaa laskeutumisessa. Jos neitokakadu levittää pyrstön viuhkaksi nopealla sysäyksellä ollessaan laskeutuneena, ele kielii epämiellyttävästä tunteesta: säikähdyksestä tai uhkauksesta. Lintu on saattanut pelästyä tai kokea jonkin asian ikävänä tai vieraana. Eleeseen liittyy yleensä sähähdys. Pesää puolustavat vanhemmat levittävät myös pyrstönsä uhkaillessaan tunkeutujaa.

Uhkaileva neitokakadu

Siipien avaaminen

Neitokakadun venyttelyyn kuuluu yleensä siipien nostaminen ilmaan, niiden värähdyttäminen pari kertaa ja sen jälkeen laskeminen puoliksi taitetun asennon kautta takaisin kylkien viereen. Joskus neitokakadu saattaa myös levittää siipensä kokonaan levälleen. Se voi liikahdella vauhkosti tai tehdä samalla muita uhkailueleitä, usein pyrstö viuhkaksi avattuna. Tällöin neitokakadu on saattanut pelästyä jotakin ja päättää siksi kohottaa siipensä näyttääkseen suuremmalta. Siipien levittäminen auttaa myös tasapainon säilyttämistä. Viereisen kuvan lintu on säikähtänyt uudessa kodissa ja levittää siipensä näyttääkseen isommalta ja uhkaavammalta.

Siipien värisyttäminen

Kun neitokakadu värisyttää siipiä ja ravaa samalla edestakaisin orrella, se on hermostunut ja yleensä ilmaisee haluavansa jotakin. Milloin viimeksi päästitkään lintusi verryttelemään? Ele liittyy usein hiukan toisenlaisena versiona naaraiden parittelukutsuun.

Siipien iskeminen paikoillaan

Kun neitokakadu räpyttelee siipiään pidellen kiinni orresta tai häkin seinästä, se harjoituttaa lihaksiaan. Käytöstä havaitaan yleensä pitkään häkissä olleilla neitokakaduilla tai sellaisilla linnuilla, joiden siipisulat on typistetty. Jos lintu räpyttelee siipiään näin, se kaipaa lisää liikuntaa. Yksi tai pari napakkaa, voimakasta iskua ovat yleensä merkki ärtyneisyydestä ja uhkailusta.

Siipien riiputtaminen

Neitokakadu saattaa roikuttaa siipiään peseytymisen jälkeen kuivatellakseen. Lintu voi käyttää asentoa myös lämmönsäätelyyn, jos ilma on liian kuuma. Munaa kantavan neitokakadun perä käy monesti sen verran raskaaksi, että myös silloin naaras vaikuttaa jotenkin lysähtäneeltä ja siipiään roikottavalta. Ele voi joskus myös liittyä kipuun tai väsymykseen.

Keinuminen

Erityisesti pesivät neitokakadut ja niiden poikaset ilmentävät edestakaista keinumista sivuttain, käärmemäisen sulavasti. Tämä ele on selkeä merkki uhkaamisesta ja siihen liittyy yleensä sähähdyksiä tai nopeita hypähdyksiä, joiden tarkoitus on uhata ja kertoa, että ellei uhkailun kohde peräänny, kohta seuraa purema. Myös aikuiset linnut uhkailevat toisinaan tällä tavalla tai ilmaisevat hämmennystään esimerkiksi epämiellyttävän objektin nähdessään. Tällöin liikkeeseen liittyy monesti siipien nostaminen ylös. Tämä käytöstapa on jostain syystä aiheuttanut ehkä vaarallisimpia väärintulkintoja siitä, että lintu tanssisi. Näin ei kuitenkaan ole.

Aivastelu

Neitokakadu osaa myös aivastaa. Aivastukseen syy on sama kuin ihmiselläkin, eli tarkoitus on poistaa käytävistä pölyä ja muuta epätoivottua materiaalia. Jos neitokakadun sieraimista valuu eritteitä, aivastelun toistuessa, lintu saattaa olla kipeä.

Haukottelu

Eräs neitokakadun inhimillisistä tavoista on haukotteleminen, joka voi tarttua linnusta ihmiseen ja ihmisestä lintuun. Haukottelu saattaa kieliä siitä, että ilma on raskasta, eikä sisällä tarpeeksi happea – tuulettaminen voi olla paikallaan! Olen havainnut emolintujen haukottelevan tavallista enemmän ja jopa usean haukotuksen sarjoissa. Nancy A. Reedin teorian mukaan vanhemmat toimivat näin venyttääkseen niskalihaksiaan, jotka rasittuvat poikasia ruokkiessa. Jos haukotteluun liittyy jonkinlaisia sairauden oireita, kyse voi olla myös hengitysteiden ongelmista. Tällöin lintu täytyy viedä eläinlääkärille.

Läähättäminen

Läähättäminen viittaa siihen, että linnulla on selkeästi liian kuuma tai se on fyysisesti rasittunut.

”Zoomaaminen”

Puhekielessä ”zoomaamisella” tarkoitetaan linnun pupillien laajenemista. Koska neitokakadulla on tummat silmät, tätä reaktiota pääsee harvoin todistamaan selkeästi. Pupillien laajeneminen on merkki jonkinlaisesta reaktiosta, kuten hermostuneisuudesta, aggressiivisuudesta, toisaalta myös innostumisesta tai nautinnosta.

Oksentaminen

Harvat neitokakaduparit oksentavat toisilleen. Se ei ole tarpeellista, sillä molemmat vanhemmat osallistuvat munien ja poikasten hoitamiseen, eikä toisen emon siksi tarvitse tuoda ruokaa pesässä istuvalle. Kuitenkin joillain syvästi sitoutuneilla pariskunnilla näkee tällaista käytöstä. Oksentamista edeltää yleensä pään kakova heiluttelu. Sitten neitokakadu oksentaa puoliksi sulatettua ruokaa kumppanilleen osoituksena kiintymyksestä. Vastaanottava osapuoli reagoi yleensä kuten poikaset, päästäen rytmikästä vikinää samalla, kun pari pitää toisiaan kiinni nokista ja nostelee päitään voimakkaalla liikkeellä ylös-alas. Joskus oksentaminen kohdistetaan ihmiskumppanille tai jopa lelulle. Oksentaminen liittyy myös moniin sairauksiin.

Äänet

Kirskahtava vihellys

Muihin lajitovereihin pidetään yhteyttä kirskahtavin vihellyksin. Näitä vihellyksiä kuuluu eritoten aamuisin lintujen herätessä ja päästessä päivän ensimmäisille lennoille.

”Pa-pa-pa-pa”…

Puputtelumainen ääni kielii hyväntuulisuudesta. Tätä esiintyy myös paljon kosintarituaaleissa ja koiraiden tutkiessa pönttöä. Jotkut neitokakadut pitävät tätä ääntelyä mutinan ohella myös ruokaillessaan.

”Mutina”

Erityisesti ennen nukkumaanmenoa neitokakadut päästävät parvessa hiljaisia äänähdyksiä, pientä piipitystä tai vaimeaa kurinaa. Näin linnut kertovat läsnäolostaan muulle parvelle. Monet pariskunnat rupattelevat tämän kaltaisilla äänähdyksillä tavatessaan toisensa pesällä hautomisvuoroa vaihtaessaan.

Laulaminen

Kun neitokakadu viheltää selkeästi rytmitetysti jollakin melodialla, sen sanotaan laulavan. Yleensä vain koiraat laulavat. Lauluun yhdistyy tavallisesti siipien raottaminen kyljistä. Laulun yhteyteen voidaan yhdistää lähes kaikkia neitokakadun äänivalikoimaan kuuluvia äänähdyksiä.

Naksuttelu

Kun neitokakadu naksuttaa kielellään nokkaa vasten, lintu viestittää ystävällisista aikeistaan ja kielii, ettei ole uhaksi. Koiraat käyttävät naksuttelua eritoten kosiolaulunsa yhteydessä koettaessaan viehättää naaraita.

Venyvä kiljaisu

Neitokakadu, joka ei näe kumppaniaan, huhuilee tätä päästämällä venyvän, vihlaisevan kiljaisun.

Kirkaisu

Välittömässä hätätilanteessa lintu rääkäisee. Tällainen voimakas kirkaisu seuraa tilannetta, jossa lintuun on esimerkiksi sattunut paljon. Niin hölmöltä kuin se kuulostaa, tämän kirkaisun imitoiminen saattaa toimia paljon ”Ei”-sanaa paremmin, jos neitokakadu puree ihmistä. Ele on niin voimakas, että se kertoo lajitoverille, että toinen on mennyt liian pitkälle ja käyttänyt liikaa voimaa. Kiputilan jatkuessa neitokakadu saattaa kirkua myös pitempiä toveja hätäisesti.

Jatkuva huutaminen

Yksi yleisimmistä kysymyksistä uusien harrastajien parissa on, miksi neitokakadu huutaa pitkiä toveja kiljumalla. Tällainen jatkuva huuto on normaalisti merkki siitä, että neitokakadu haluaa jotakin. Se jokin voi olla lentäminen tai vaikkapa huomio. Myös ruoan loppuessa lintu ilmaisee puutteen huutamalla. Protestointihuuto jatkuu yleensä niin kauan, kunnes neitokakadu saa haluamansa tai kunnes lintu väsyy ja luovuttaa. Huutaminen on myös yksi yleisimmistä syistä neitokakadusta luopumiseen. Omistajan onkin tärkeää tiedostaa, että lintu ei huuda luonnevikaisuuttaan, vaan kyse on todennäköisesti jostakin omistajan virheestä tai puutteesta hoidossa. Sain kerran sähköpostia, jossa eräs perhe kertoi neitokakadusta, joka huusi kaikki päivät. Aluksi lähdettiin kokeilemaan, olisiko ravinnossa tai virikkeissä puutteita. Kun lopulta esitin kysymyksen siitä, kuinka usein lintu saa lennellä vapaana, olivat omistajat ihmeissään. He eivät olleet tienneet, että lintuja kuuluu lennättää. ”Ongelmalintu” pääsi lentämään ensimmäistä kertaa pariin vuoteen, ja huuto loppui siihen paikkaan. Ilahtuneet omistajat kertoivat saaneensa lennättämisestä paljon uutta sisältöä lintuharrastukseensa

Rääkyminen heijatessa päätä ylös ja alas

Tämä käytös on poikasten kerjäysääni. Siihen kuuluu joustava liike, jossa koko pään ja niskan alue nostetaan ylös ja tuodaan taas alas toistuvasti. Liikkeen aikana poikaset päästävät pehmeän karheaa rähinä-ääntä. Jos olet ostanut neitokakadun, joka tekee toistuvasti tällaista liikettä, tarkista, ettet vain ole ostanut liian nuorta poikasta. Onnistuneesti vieroitetun poikasen ei pitäisi enää toimia näin. Käytöstä ei pidä sekoittaa jammailuun, joka taas on nopea ja teräväliikkeisempi, eikä siihen liity rääkymistä.

Muriseminen

Tällaista käytöstä ilmenee erittäin harvoin – tai ainakin pitäisi ilmetä, sillä muriseminen kielii niin vahvasta aggressiosta ja raivosta, että viimeisinkin raja on ylitetty. Omalla kohdallani murinaa ilmeni tilanteessa, jossa jouduin lopulta poistamaan kuolleen poikasen pöntöstä, kun koiras ei millään lähtenyt pesästä ulos. Poikasta siirtäessäni koiras kävi kiinni hanskaan kädessäni ja puri vimmatusti, samalla äristen ja muristen.

Arkistokuvat: Shutterstock / tobkatrina