Kasvattiani harkitsevalle

Miten poikasta kannattaa kouluttaa uudessa kodissa?

Käytän positiivista vahvistamista ja varon aiheuttamasta poikasille traumoja. Toiveeni on, että myös uudessa kodissa toimitaan positiivisen vahvistamisen mukaisesti, eikä käytetä fyysisiä rangaistuksia tai vastaavia.

Jos positiivinen vahvistaminen ei ole sinulle tuttua, kerron asiasta mielelläni lisää. Kasvattini ostajat saavat mukaansa myös lyhyet koulutusohjeet.

Milloin voi kysellä poikasia?

Vaikka heti! Poikueet varataan useimmiten etukäteen. Kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä. Nopeimmilla on yleensä suuremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, minkälaisen linnun voivat poikueesta valita. Ei toisaalta kannata lannistua vaikka ihastuisitkin juuri johonkin tiettyyn poikaseen myöhemmin: peruutuksia tulee toisinaan, joten jonotuslistalle voi aina jäädä. Jos ei vielä tärppää, ainakin on seuraavan poikueen suhteen etulyöntiasemassa.

Miten voin varata poikasen?

Ennen varsinaista varaamista on mukava jutella ostajan kanssa hieman. Jos olet kiinnostunut poikasesta, kirjoita minulle sähköpostia osoitteeseen ida.kaukonen@gmail.com
Kerro viestissä rehellisesti itsestäsi, perheestäsi sekä aikaisemmasta lintukokemuksestasi. Tarkoitus tällä on selvittää, onko neitokakadu sopiva sinulle ja oletko sinä sopiva neitokakadulle.

Toivon, että ostaja tulisi käymään meillä jo ennen kuin noutaa poikasen. Vähintäänkin tahdon keskustella puhelimessa ennen kuin lyön varauksen lukkoon. Etenkin ensikertalaiset toivotan tervetulleiksi tutustumaan lintuharrastukseen ennen linnun varsinaista hankintaa. 🙂

Se vakavampi sana

Joskus elämäntilanne kääntyy yllättävästi ja rajusti. On toisinaan linnun hyvinvoinnille parempi asettua uuteen kotiin. Jos kasvattini joutuu vaihtamaan kotia, toivon voivani osallistua uuden kodin valitsemiseen ja autan tässäkin asiassa mielelläni. On kuitenkin myös niitä tilanteita, jollaisia en toivo kohtaavani; sellaisia, joissa ihmisen omat ratkaisut johtavat lintuharrastuksen kärsimiseen tavalla, joka olisi voitu välttää. Niinpä:

Jos olet valmis luopumaan linnusta lopullisesti, koska valitset puolison, joka ei pidä niistä, en valitettavasti myy sinulle kasvattiani.

Jos olet valmis luopumaan linnusta lopullisesti, koska päätät hankkia koiran, en valitettavasti myy sinulle kasvattiani.

Jos olet valmis luopumaan linnusta lopullisesti, koska korvaat ne toisella lajilla, en valitettavasti myy sinulle kasvattiani.

Jos olet valmis luopumaan linnusta lopullisesti, koska hankit tilapäisen työn, jonka rytmiin eivät linnut sovi, en valitettavasti myy sinulle kasvattiani.

Luonnollisesti elämässä tapahtuu kaikenlaista ja ajatusmaailmakin voi muuttua. Edelliset ehdot koskevat sitä, miten koet asiat tällä hetkellä. Monissa tilapäisissä vaikeissa tilanteissa on mahdollista sijoittaa lintu hoitoon. Miksi siis luopua kokonaan 20 vuotta elävästä lemmikistä, jos elämänrytmi on puoli vuotta poikkeava? Moniin ongelmiin löytyy aina ratkaisu! Toivon, että ongelmatilanteissa olet ensin yhteydessä minuun, ennen kuin päätät luopua kasvatistani. Ethän sinäkään tahtoisi, että omat lapsesi korvataan toisilla. Jos kuitenkin ihan aidosti, oikeasti ei ole mitään muuta ratkaisua kuin luopua linnuista, on luopuminen hyväksyttävää.

Laatutakuu, eli jos kasvattini kuolee

Lintu on elävä eläin, joka voi menehtyä monenlaisista syistä. Jos voidaan selkeästi osoittaa, että kasvattini kuolee uudessa kodissaan johtuen törkeästä huolimattomuudestani, palautan linnusta maksetun summan. Mikäli syy kuitenkin on sellainen, etten ole kasvattajana voinut vaikuttaa asiaan mitenkään, en ole velvollinen korvaamaan summaa.

Kasvattajasta johtuva syy voisi olla esim:

– Liian aikaisin luovutettu poikanen, joka menehtyy, koska ei osaa syödä itse
– Poikanen on lähtöisin parilta, joiden kasvattaja on tiennyt kantavan perinnöllistä sairautta, ja poikanen kuolee sairauteen.
– Kasvattaja ei ole ravinnut emoja ja poikasta kunnolla, jolloin poikaselle on kehittynyt krooninen puutostauti.

Kasvattajasta johtuvia syitä eivät ole esim:

– Ylimuniminen. Ylimuninta on neitokakadun lajiyypillinen haaste, johon omistaja pystyy vaikuttamaan itse paljon monellakin tavalla. Osittain pesimävietilliset ominaisuudetkin ovat perinnöllisiä, mutta ylikäyvä pesimävire on niin tyypillistä neitokakaduilla, ettei sitä voida laskea kasvattajan kontolle.
– Stressi. Omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, ettei poikaselle aiheuteta turhaa stressiä kotiin siirryttäessä.
– Flunssa, infektiot tai muut vastaavat bakteeri- ja viruspohjaiset taudit.
– Tapaturmat, kuten night fright, ikkunaa päin lentäminen, oven väliin jääminen yms.
– Giardia. Giardiaa kantaa lepotilassa arviolta 80% neitokakaduista, eikä se suurimmalla osalla ikinä puhkea näkyviin. Giardia on lääkittävissä, mikäli se havaitaan. Giardia puhkeaa yleensä rajun stressin seurauksena.
– Ensimmäistä kertaa pesivän parin poikasilla myöhemmin ilmenevä sairaus, josta kasvattaja ei ole voinut millään tavalla olla tietoinen. Mikäli poikanen kuitenkin menehtyy tällaisessa tilanteessa 2 kk ostamisen jälkeen, lupaan korvata hinnan.

Linnun kuolema on aina todella surullinen tilanne, niin omistajalle kuin minullekin. Toivon, että omistaja suhtautuu asiaan hienotunteisesti myös minun osaltani, ja minä lupaan tehdä samoin. Epäselvissä tilanteissa poikanen on aina lähetettävä EVIRAan ruumiinavaustutkimuksiin, jotta voidaan varmistua lopullisesta syystä.

Olet aika tarkka. Uskaltaako sinulta kysellä poikasta? Myytkö ne vain harvoille ja valituille…?

Tietenkin uskaltaa kysellä. 🙂 Se, että olen näinkin tarkka ja puhun suoran avoimesti, on myös sinun etusi. Kun kaikki on hyvin tiedossa etukäteen, on asemasi ostajana selkeä ja turvattu. Näin uskon sinun saavan paljon paremman alun harrastuksellesi.

Kaipa sitä voisi ajatella, että myyn poikaseni harvoille ja valituille, mutta juuri sinä saatat olla sellainen harva ja valittu. 🙂 Ei tarvitse olla rakettitieteilijä harrastaakseen neitokakaduja. Riittää hyvä sydän sekä taito omaksua tietoa ja hyödyntää tietoa käytännössä.

Neitokakadu lähtee lentoon Ida-Emilian olalta
Oma kasvattini Ninja lähdössä lentoon olaltani. Kuva: IS / Bo Stranden