Kasvattiani harkitsevalle

Päivitetty 2018

Milloin voi kysellä poikasia?

Vaikka heti! Poikueet varataan useimmiten etukäteen. Kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä.

Miten poikueen poikaset jaetaan?

Poikaset jaetaan ensisijaisesti ostajien toiveiden mukaan. Jos kahden ostajan toiveet ovat päällekäiset, eikä poikueeseen tule molemmille toivotunlaista poikasta, ensimmäisenä varannut menee etusijalle. Koska varauslistani ovat usein tosi täynnä, priorisoin niitä, joille on tärkeää saada poikanen juuri minulta. Varaudutan siihen, että jono on väritoiveesta riippuen noin 6-12 kk.

Miten voin varata poikasen?

Ennen varsinaista varaamista on mukava jutella ostajan kanssa hieman. Jos olet kiinnostunut poikasesta, kirjoita minulle sähköpostia osoitteeseen ida.kaukonen@gmail.com
Kerro viestissä rehellisesti itsestäsi, perheestäsi sekä aikaisemmasta lintukokemuksestasi. Tarkoitus tällä on selvittää, onko neitokakadu sopiva sinulle ja oletko sinä sopiva neitokakadulle.

Tahdon mieluusti keskustella puhelimessa ennen kuin lyön varauksen lukkoon. Etenkin ensikertalaiset toivotan tervetulleiksi tutustumaan lintuharrastukseen ennen linnun varsinaista hankintaa. 🙂

Mitä odotan varaajalta

 • Varaaja on perehtynyt lajiin esimerkiksi lukemalla sivustolta tietoa
 • Varaaja on hyväkäytöksinen, ystävällinen ja kunnioittava
 • Varaaja kuuntelee neuvot ja kysyy tarvittaessa lisää
 • Varaaja on valmis hankkimaan suosituksia noudattavan tilan linnulle
 • Varaaja ei ole syyllistynyt eläinsuojelurikkomuksiin
 • Varaaja suostuu ilmoittamaan, jos on antamassa linnun eteenpäin

Esimerkkejä syistä, joiden vuoksi saattaisin olla myymättä kasvattiani

Ostajalla on täysi oikeus valita kasvattajansa, ja kannustan lämpimästi ottamaan eri kasvattajista selvää! Samoin myös minulla on kasvattajana ei vain oikeus vaan myös velvollisuus valita, kenelle haluan antaa ”lapseni”.

Pidän ostajieni kanssa mielelläni lämpimät välit, ja koska takaan suoraan minulta ostetuille linnuille elinikäisen avun, haluan, että ostaja on myös persoonana sellainen, että kemiat kohtaavat. Näin meidän on helpompi jutella kipeätkin asiat hellävaroin ja asiallisesti läpi ja tukea puolin ja toisin. 🙂 Samasta syystä, mikäli kasvattini myydään minulta kysymättä uuteen kotiin, mainittu aputakuu raukeaa.

Suorat, lintua koskevat syyt:

 • Riittämättömät tilat
 • Ei ole otettu tarpeeksi selvää
 • Lintu otetaan hetken mielijohteesta
 • Lintu hankitaan lahjaksi kysymättä lahjan kohteelta
 • Neitokakadu otetaan harjoituslinnuksi
 • Tinkiminen hinnasta
 • Haluttomuus kirjalliseen sopimukseen
 • Erikoisvärin kohdalla: Ostaja ei ole ottanut selvää värin kasvatusvaatimuksista, eikä lue linkittämääni materiaalia (“Haluan hopean pariksi lutinolleni”)
 • Erikoisvärin kohdalla: Ostaja haluaa linnun statussymboliksi enemmän kuin mitään muuta

Sosiaaliset syyt:

 • Ostaja käyttäytyy huonosti tai töykeästi puhelimessa, tavatessa tai Netissä
 • Ostaja levittää valheellista, mustamaalaavaa tai vääristelevää tietoa minusta, läheisistäni, linnuistani tai projekteistani
 • Ostaja puhuu jatkuvasti rumasti ja aggressiivisesti muista tai vetää muita toistuvasti lokaan julkisesti tai yksityisesti
 • Ostajan motiivi kasvattini ostamiseen on saada statusta tai oikeutusta nimestäni
 • Ostaja on aiemmin pistänyt kasvattejani kiertoon ilman hyvää syytä ja näin rikkonut luottamukseni
 • Ostaja on aiemmin varannut mutta perunut esimerkiksi ostaakseen edullisemman linnun toisaalta

Olen halunnut aina tuoda tietoa kaikille, jotta sitä voidaan hyödyntää. Kultainen tarjotin en kuitenkaan ole loputtomiin, vaan minulla on selkeät rajani. Kaikki mitä toivon yleensä on kunnioitus, ystävällisyys ja hyvä käytös niin minua kuin muita kasvattajia ja harrastajia kohtaan. En tahdo olla tekemisissä toisia kohtaan jatkuvasti rumasti käyttäytyvien ihmisten kanssa. 

Jos kuulet jonkun valittavan, että en ole myynyt hänelle kasvattiani, voin vakuuttaa, että siihen on varmasti ollut erittäin hyvä syy.

Miten poikasta kannattaa kouluttaa uudessa kodissa?

Käytän positiivista vahvistamista ja varon aiheuttamasta poikasille traumoja. Toiveeni on, että myös uudessa kodissa toimitaan positiivisen vahvistamisen mukaisesti, eikä käytetä fyysisiä rangaistuksia tai vastaavia.

Jos positiivinen vahvistaminen ei ole sinulle tuttua, kerron asiasta mielelläni lisää.

Elämäntilanteen muutokset

Joskus elämäntilanne kääntyy yllättävästi ja rajusti. On toisinaan linnun hyvinvoinnille parempi asettua uuteen kotiin. Jos kasvattini joutuu vaihtamaan kotia, toivon voivani osallistua uuden kodin valitsemiseen ja autan tässäkin asiassa mielelläni. On kuitenkin myös niitä tilanteita, jollaisia en toivo kohtaavani; sellaisia, joissa ihmisen omat ratkaisut johtavat lintuharrastuksen kärsimiseen tavalla, joka olisi voitu välttää. Milloin ihminen päättääkin hankkia koiran linnun tilalle, milloin on unohdettu, että opiskelemaan lähtevä lapsi saattaa joutua asumaan yksiössä linnun kanssa.

Luonnollisesti elämässä tapahtuu kaikenlaista ja ajatusmaailmakin voi muuttua. Monissa tilapäisissä vaikeissa tilanteissa on mahdollista sijoittaa lintu hoitoon. Miksi siis luopua kokonaan 20 vuotta elävästä lemmikistä, jos elämänrytmi on puoli vuotta poikkeava. Moniin ongelmiin löytyy aina ratkaisu! Toivon, että ongelmatilanteissa olet ensin yhteydessä minuun, niin katsotaan, miten voitaisiin auttaa tilannettasi. 🙂

Laatutakuu, eli jos kasvattini kuolee

Lintu on elävä eläin, joka voi menehtyä monenlaisista syistä. Jos voidaan selkeästi osoittaa, että kasvattini kuolee uudessa kodissaan johtuen törkeästä huolimattomuudestani, palautan linnusta maksetun summan. Mikäli syy kuitenkin on sellainen, etten ole kasvattajana voinut vaikuttaa asiaan mitenkään, en ole velvollinen korvaamaan summaa.

Kasvattajasta johtuva syy voisi olla esim:

– Liian aikaisin luovutettu poikanen, joka menehtyy, koska ei osaa syödä itse
– Poikanen on lähtöisin parilta, joiden kasvattaja on tiennyt kantavan perinnöllistä sairautta, ja poikanen kuolee sairauteen.
– Kasvattaja ei ole ravinnut emoja ja poikasta kunnolla, jolloin poikaselle on kehittynyt krooninen puutostauti.

Kasvattajasta johtuvia syitä eivät ole esim:

– Ylimuniminen. Ylimuninta on neitokakadun lajiyypillinen haaste, johon omistaja pystyy vaikuttamaan itse paljon monellakin tavalla. Osittain pesimävietilliset ominaisuudetkin ovat perinnöllisiä, mutta ylikäyvä pesimävire on niin tyypillistä neitokakaduilla, ettei sitä voida laskea kasvattajan kontolle.
– Stressi. Omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, ettei poikaselle aiheuteta turhaa stressiä kotiin siirryttäessä.
– Flunssa, infektiot tai muut vastaavat bakteeri- ja viruspohjaiset taudit.
– Tapaturmat, kuten night fright, ikkunaa päin lentäminen, oven väliin jääminen yms.
– Giardia. Giardiaa kantaa lepotilassa arviolta 80% neitokakaduista, eikä se suurimmalla osalla ikinä puhkea näkyviin. Giardia on lääkittävissä, mikäli se havaitaan. Giardia puhkeaa yleensä rajun stressin seurauksena.
– Ensimmäistä kertaa pesivän parin poikasilla myöhemmin ilmenevä sairaus, josta kasvattaja ei ole voinut millään tavalla olla tietoinen. Mikäli poikanen kuitenkin menehtyy tällaisessa tilanteessa 2 kk ostamisen jälkeen, lupaan korvata hinnan.

Linnun kuolema on aina todella surullinen tilanne, niin omistajalle kuin minullekin. Toivon, että omistaja suhtautuu asiaan hienotunteisesti myös minun osaltani, ja minä lupaan tehdä samoin. Epäselvissä tilanteissa poikanen on aina lähetettävä EVIRAan ruumiinavaustutkimuksiin, jotta voidaan varmistua lopullisesta syystä.

Ehtoja

 • Ostaja sitoutuu tarjoamaan linnulle sen vaatiman hoidon, Suomen lakia ja eettisen linnunpidon ideologiaa noudattaen
 • Ostaja sitoutuu välttämään tietoista rangaistuksien käyttämistä
 • Etuosto-oikeus ja luopumisesta ilmoittaminen: Mikäli lintu myydään uuteen kotiin, on minulla siihen etuosto-oikeus. Omistaja voi myös päättää luovuttaa kasvatin minulle takaisin myynnin sijasta. Etuosto-oikeus huomioidaan hinnanalennuksena. Mikäli omistaja on kauppasopimukseen nimensä laittanut eikä halua ehtoa noudattaa, on hänen arvioitettava sopimuksen kohtuuttomuus oikeuslaitoksella.
 • Aputakuu: Ostaja voi linnun loppuelämän ajan olla yhteydessä minuun apua kysyäkseen, ja minä vastaan heti kun ehdin ja pystyn, parhaani mukaan. Ei siis tarvitse pelätä, että jää tyhjän päälle. Aputakuu on ostajakohtainen ja harkintani mukaan voi raueta, mikäli omistaja myy poikasen eteenpäin siitä ilmoittamatta.

Olet aika tarkka. Uskaltaako sinulta kysellä poikasta? Myytkö ne vain harvoille ja valituille…?

Tietenkin uskaltaa kysellä. 🙂 Se, että olen näinkin tarkka ja puhun suoran avoimesti, on myös sinun etusi. Kun kaikki on hyvin tiedossa etukäteen, on asemasi ostajana selkeä ja turvattu. Näin uskon sinun saavan paljon paremman alun harrastuksellesi.

Kaipa sitä voisi ajatella, että myyn poikaseni harvoille ja valituille, mutta juuri sinä saatat olla sellainen harva ja valittu. 🙂 Ei tarvitse olla rakettitieteilijä harrastaakseen neitokakaduja. Riittää hyvä sydän sekä taito omaksua tietoa ja hyödyntää tietoa käytännössä.

Neitokakadu lähtee lentoon Ida-Emilian olalta
Oma kasvattini Ninja lähdössä lentoon olaltani. Kuva: IS / Bo Stranden