Omat neitokakaduni

Koiraat

Jip

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: –
Sukupuoli: Koiras
Väri: Valkokasvoinen single factor dominoiva hopea
Syntynyt: 2012
Kotimaa: Hollanti
Kasvattaja: Patrick Konz
Rengas: omxm 18 2012
Isä:
Emo:

Häkellyttävän kaunis Jip unelmieni täyttymys värimuodossaan. Se on kauniskalottinen, hurmaavan sävyinen dominoiva hopea valkokasvolla. Sillä on suuret, kauniit silmät ja se on dominoivaksi hopeaksi mukavan kokoinen ja töyhtöäkin löytyy. Jip on vaimonsa Janneken kanssa peräisin Patrick Konzilta, jonka luona pariskunta muodostikin todistetusti todella hyvän kasvatusparin. Niiden poikaset perivät tumman kalotin emoiltaan.

Jip on luonteeltaan kohtalaisen rohkea hurmuri aviaariolinnuksi ja olikin maahantuonnin jälkeen ensimmäinen lintu, joka alkoi kokeilla ympäristöään!

Jip ja Janneke ovat saaneet nimensä hollantilaisesta lastensadusta, jossa kaksi valkeavaatteista, mustapäistä lasta seikkailee yhdessä. Mikäpä sen parempi nimitys hopeaparille, kun standardi odottaakin tummaa päätä ja niskaa!

 

Moriarty

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: –
Sukupuoli: Koiras
Väri: Double factor dominoiva hopea (/valkokasvo?)
Syntynyt: 17.04.2015
Kotimaa: Hollanti
Kasvattaja: Robertus Benning
Rengas: omxm 18 2012
Isä: SFDS (/valkokasvo) RN288-2012-04, kasvattaja: Ron Nottet
Emo: SFDS (/valkokasvo) HK78-2014-02, kasvattaja: Luuk Klein

Upea Moriarty on luonteellisesti yksi suosikkejani. Se on muhkea jötikkä, joka tuli minulle Hollannista tarjottuna. Katselimme alunperin kasvattajan kanssa, että Moriarty olisi ”Ihan kivan kokoinen double factoriksi” (väri siis normaalisti jää kitukasvuiseksi), mutta kuinkas kävikään! Moriartystä kasvoi koko parveni suurin lintu! Se on todella hyvän kokoinen, eikä tästä paljoa isompaa enää kannatakaan olla. Mutta hopealinjaan se ehdottomasti kantaa todella arvokkaan kokotekijänsä, joka erikoisväreiltä yleensä tuppaa puuttumaan. Lisäksi Moriartyllä on todella kaunis sävy ja sen kalotti on selkeä.

Nimensä Moriarty on saanut Sherlock Holmesista, jossa Holmesin kenties tunnetuin vastustaja on nimeltään Professori Moriarty.Moriarty on yllättävän kesy ja rohkea. Se ei tunnu vierastavan juuri mitään ja on kesyyntynyt kutakuinkin automaattisesti. Se on heti ensimmäisten joukossa syömässä kädestä. Moriarty pääsee pesimään ensimmäistä kertaa upean harmaan naaraan, Celestian kanssa.

Vortex

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: –
Sukupuoli: Koiras
Väri: Pastellikasvo-valkokasvo (/lutino helmiäinen?)
Syntynyt: 2014
Kotimaa: Hollanti
Kasvattaja: Lieke Gielen
Rengas: 8 SFX 6 2014
Isä: Pastellikasvoinen single factor edged (/helmiäinen lutino)
Emo: Valkokasvo

Suloinen ja ihana Vortex oli yksi eniten odottamiani lintuja Hollanninmatkalla! Vortex tuli Lieke Gieleniltä, jolla on intohimo pastellikasvoihin. Sen isä on dominoiva hopea ja komea sellainen, ja toivonkin poitsun perivän isänsä raamikkuuden hieman kasvaessaan.

Vortexissa ihastuin erityisesti sen ilmeikkyyteen. Se ottaa kontaktia todella paljon katseellaan ja on kaikin puolin todella sympaattinen otus! Vortex syö kädestä ja sen lempiruokia ovat hirssin lisäksi maissi. Vortex on reippaana ensimmäisten joukossa hakemassa nameja, kun ihminen astuu lintuhuoneeseen. Se on myös erittäin taitava lentäjä.

Vortex on pesinyt kertaalleen Pricellan kanssa. Se osoittautui heti hyväksi isäksi, eikä pariutuminen ole vähentänyt poitsun kesyyttä lainkaan.

Shaman

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: –
Sukupuoli: Koiras
Väri: Pastellikasvo (/harlekiini)
Piilossa ehkä myös: lutino, helmäinen, bronze fallow, pale fallow
Syntynyt: 2012
Kotimaa: Hollanti
Kasvattaja: Jel Voots
Rengas: 6SND 6 2012
Isä: Pastellikasvo (/harlekiini helmiäinen Z1:lutino-kaneli)
Emo: Pastellikasvo (/harlekiini pale fallow bronze fallow)

Shaman on homotsygootti, eli kaksi geeniä omistava pastellikasvo. Sen täysiveli on hollantilaisella ystävälläni Lieke Gielenillä. Shamanin ostin neitokakadupäiviltä Hollannista, jossa se oli näyttelyssä saanut 89 pistettä. Tuomari valisti, että sen posken sävy on juuri sellainen kuin aqualta (joka pastellikasvo parbluena on) tulisi odottaakin, eli 50% normaalista psittasiinituotannosta.

Shaman on pesinyt kerran Aiwassin kanssa, mutta pari sai tuolloin vain yhden poikasen, Hadeksen. Seuraava yritysmahdollisuus on onneksi hyvinkin pian. Pieni mahdollisuus on, että Shaman kantaa pale fallowia perimässään, jolloin parilta saattaisikin pulpsahtaa maahan uutta väriä!

 

Sisu

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: Deus Ex Avibus’s Keisari
Sukupuoli: Koiras
Väri: Dominoiva hopea DF -harlekiini (/valkokasvo Z2-helmiäinen)
Syntynyt: 20.03.2010
Kotimaa: Suomi
Kasvattaja: Ida-Emilia Kaukonen (Deus Ex Avibus)
Rengas: –
Isä: Delirium ( WFSFDS harlekiini)
Emo: Mystique (SFDS helmiäinen /valkokasvo harlekiini)

Sisu on oma kasvattini, joka palasi takaisin kotiin omistajan elämäntilanteen rajun muutoksen vuoksi. Se on muiden kasvattieni tapaan hyvin persoonallinen kaveri ja lahjakas matkimaan! Sisun sanavarastosta löytyy muun muassa ”Sisu!”, ”Terve!”, yskimistä, edellisen omistajan koiran mukaan ”Topi!” sekä verkkokauppa.com:in tunnusmusiikki.

Sisu on puolikesy, rakastaa koulutushetkiä sekä viihtyy ihmisten läheisyydessä. Se on todellakin persoonallisuus, joka yleensä tulee myös ensimmäisenä moikkaamaan taloudessa vierailevia ihmisiä – Sisu tietää, että vierailta saa yleensä herkkuja! Vielä se ei ole osoittanut kiinnostusta pesimäpuuhiin, mutta ajan kanssa oikean tyttökaverin löydyttyä Sisu pääsee jatkamaan linjaa eteenpäin.

 

Halo

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: Sulo
Sukupuoli: Koiras
Väri: ”Modifikaatio”-kaneli-harlekiini (/valkokasvo Z1-helmiäinen)
Syntynyt: 28.07.2013
Kotimaa: Suomi
Kasvattaja: Marianne Friberg

Isä: Rici – Helmiäinen (/harlekiini kaneli)
Isänisä: Tatu harlekiini-helmiäinen (/z1 kaneli-lutino) Ruotsi
Isänäiti: Tiitu kaneli-helmiäinen (/harlekiini) Ruotsi

Äiti: Viivi – Valkokasvo-kaneli-harlekiini
Äidin emo: Lilli – Valkokasvo-kaneli-harlekiini-helmiäinen
Äidin isä: Kane – Kaneli-harlekiini (/valkokasvo-lutino-helmiäinen)
Äidinemonemo: Cinna – Valkokasvo-kaneli
Äidinemonisä: Kirka – Valkokasvo…?
Äidinisänemo: Minzu – Kaneli-lutino-harlekiini-helmiäinen
Äidinisänisä: Laku – Harmaa (/valkokasvo-harlekiini z2 kaneli-helmiäinen)
Äidinisänemonemo: Tiitu – Kaneli-helmiäinen (/harlekiini)
Äidinisänemonisä: Tatu – Harlekiini-helmiäinen (/z1 kaneli-lutino)
Äidinisänisänemo: Zeta – Valkokasvo-kaneli-helmiäinen
Äidinisänisänisä: Zorro

Halo syntyi hyvin erikoisesti sattumalta perusväritteiselle pariskunnalle, joista kumpikin kuului melko tunnettuun neitokakadusukuun. Alkuperäinen pesittäjä ei tiennyt vanhempien sukulaisuudesta – eikä kukaan osannut arvata, että Viivi ja Rici tuottaisivatkin kaksi pastellikasvoisen näköistä poikasta. Toinen näistä oli Halo (kasvattajanimeltään Sulo) ja toinen Halon veli Omena. Kummankin veljeksen poskilaikut kuitenkin muuttuivat iän myötä punaisiksi.

Halo on nyt pesinyt kahdesti Isiksen kanssa. Toistaiseksi pari ei ole tuottanut samaista ilmiötä uudelleen, joten kyseessä saattoi olla vain satunnainen outo ilmentymä. Joka tapauksessa Halo on loistava isä, kaikkien kaveri ja todella ihanaluonteinen poitsu, joka tulee hakemaan hirssiä ilman mitään ongelmaa myös vierailta. Halon lempiharrastuksia ihmisten kanssa on myös hiusten sukiminen oikein perusteellisesti.

Becky

Ida-Emilian neitokakadut

Kutsumanimi: Becky
Sukupuoli: Koiras
Väri: Harmaa (/harlekiini kaneli-helmiäinen)
Syntynyt: Lokakuun 9. 1998
Kotimaa: Suomi
Rengas: Ei löydy

Becky on talon ensimmäinen neitokakadu, joka tuli juuri luovutusiässä taloon. Becky on erittäin hyväsulkainen ja kelpo isä ollut jo monelle poikueelle menneisyydessään.

Nuoruudessaan Becky vähän etsi identiteettiään parittelemalla Biitsin kanssa ja flirttailemalla muille koiraille. Kun lopulta keksin hankkia harmaan naaraan, Alman, oli Becky välittömästi myyty. Pariuduttuaan Becky oli villiintynyt, mutta aina kumppanin löytymiseen asti Becky oli täysin rapsuteltava ja nukkui kanssani jopa päiväunia. Parinsa Alman menehdyttyä Beckyn kesyys palautui entiselleen.

Nykyisin Becky on iskenyt silmänsä valkokasvotyttö Seriin. Pariskunta pesikin kerran vuonna 2012 – ja sen jälkeen Becky on saanut viettää pesimäeläkettään. Sen se on ansainnutkin, sillä tämä 1998 syntynyt herrashenkilö on tuottanut maailmalle useita poikasia. Vaikka Beckyn intressit ovat enemmän nyt kumppanissaan, sillä on aina erityinen paikka sydämessäni. Olihan se sentään se ensimmäinen pieni keesipääni, joka näytti minulle, miten paljon pientä neitokakadua voikaan rakastaa.

Eetu

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: –
Sukupuoli: Koiras
Väri: Harmaa
Syntynyt: 1998 tienoilla
Kotimaa: Suomi
Kasvattaja: Yksityishenkilön oma poikanen
Rengas: –
Isä: Harmaa
Emo: Harmaa

Eetu on kiehtova tapaus, joka tuli alunperin 16 vuoden ikäisenä hoitoon, sillä eläkeikäinen omistajansa joutui vakavaan selkäleikkaukseen. Kun palautuminen leikkauksesta ei onnistunutkaan, jäi Eetu meille lopulta pysyvästi.

Eetu on todellinen persoona, niin hyvässä kuin huonossakin. Se on alunperin käsiruokittu ainoana lapsena, mikä näkyy pieninä sosiaalisina ”erikoisuuksina”. Eetun entinen viehättävä tyttöystävä oli nimittäin paahtoleipä, josta irti pääseminen vaati paljon hermoja ja kärsivällisyyttä. Lisäksi Eetu pelkää uusia tiloja ja esineitä, mikä voi johtua siitä, että terveen elämän viettäneen poitsun ei ollut koskaan tarvinnut poistua elämänsä aikana minnekään alkuperäisestä syntymäkodistaan.

Eetu on erittäin kesy ja sillä on todella hupaisa tapa työntää kieli ulos aina rapsutettaessa. Se on todella kiltti ja kultainen luonne, minkä lisäksi oppivainen, ja siksipä sen kanssa onkin alettu treenailla nyt hieman koulutuspuolta!

Naaraat

Naitza

Ida-Emilian neitokakadut

Alkuperäinen nimi: ”Nigel”
Sukupuoli: Naaras
Väri: Pastellikasvo-kaneli-helmiäinen
Syntynyt: ?
Kotimaa: Ruotsi tai Tsekki
Kasvattaja: ?
Rengas:

Yleensä, kun joku kysyy minulta, onko hänen lintunsa jokin erikoisväritteinen tapaus, on kyseessä lähinnä maksavikaiset ja siksi ylikellastuneet linnut. Toisin oli Naitzan tilanteessa. Siitä postattiin satunnaisesti kuva erääseen linturyhmään, josta tuttavani bongasi sen. Totesimme hämmentyneinä, että tämä todellakin on jotain oikeaa!

Asia jäikin vähäksi aikaa siihen, kunnes Naitzan (tai Natsan) omistaja otti yhteyttä ja kertoi ikäväkseen joutuvansa luopumaan linnuistaan ja tarjosi, olisiko minulta löytynyt kotia. Kyselin ensin hiukan luonteesta ja mietin, olisiko tyttö sopiva parveen. Kauaa ei tarvinnut miettiä, vaan lähdinkin sitten tekemään pitempää reissua aina Lappeenrantaan saakka.

Nyt Naitza saa odotella hetken ja asettautua, ja keväällä 2017 kokeillaan, onko kyseessä todellakin pastellikasvo!

 

Celestia

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: –
Sukupuoli: Naaras
Väri: Harmaa
Syntynyt: 02.2015
Kotimaa: Hollanti
Kasvattaja: Michel Van Es
Rengas: 3RAR NR 5
Isä: Harmaa
Äiti: Harmaa

Celestia on nimensä mukaan hyvin juhlallinen näky. Se on suurin naaraani ja suuritöyhtöisin lintuni.

Tilasin Celestian Micheliltä Hollannista. Tarvitsin double factor -hopealleni Moriartylle puolison, joka olisi harmaa ja mahdollisimman kookas, jotta buustattaisiin hopeille tyypillistä koon pienenemistä. Michel on tunnettu puhtaiden harmaiden linjastaan ja eipä tässä vaiheessa harrastusta minulle enää muu kelpaisikaan kuin paras! Niinpä katseltiin sopivaa yksilöä, ja Celestia löytyi. Se tuli yhtä matkaa Moriartyn kanssa Suomeen. Parittelua harjoitettiinkin ilmeisesti jo matkan aikana… Parivalinta siis osui nappiin!

Kuten sulhasensakin, myös Celestia on todella kivaluonteinen tyttö ja säyseä ja ystävällinen. Odotan pariskunnalta laadukkaita ja isoja vaaveja, jotka auttavat kasvattamaan hopealinjani kokoa. Lisäksi toivon voivani siirtää emojen hyvän ja erittäin lemmikkipotentiaalisen luonteen poikasille.

Isis

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: Deus Ex Avibus’s Lunar Eclipse
Sukupuoli: Naaras
Väri: Harmaa (/valkokasvo)
Syntynyt: 21.08.2012
Kotimaa: Suomi
Kasvattaja: Ida-Emilia Kaukonen
Rengas: 4 IDA 12 FI
Isä: Becky, Harmaa (/harlekiini kaneli helmiäinen)
Äiti: Seri, Valkokasvo
Ädin isä: Ricky, valkokasvo (/lutino)
Äidin äiti: Muru, lutino (/valkokasvo)

Isis on oma kasvattini, 2012 syntynyt ihastuttava harmaa tyttö! Isis oli erittäin toivottu vauva, sillä Seriltä ja Beckyltä halusin nimenomaan harmaan naaraan, jolla ei olisi harlekiinitekijää laisinkaan – harlekiini kun löytyy nykyisin todella suurelta osalta neitokakaduista vankeudessa. Seri ja Becky saivat viisi poikasta, ja näistä toisiksi nuorin oli sellainen kuin odotinkinkin.

Isis on kiltti ja rohkea. Lisäksi se on ilmeikkäiden vanhempiensa ansiosta itsekin hyvin ilmaisuvoimainen yksilö. Ulkoisesti se on äitinsä tyttö kasvonpiirteiltään, mutta kieltämättä välillä joukosta pilkahtaa Becky-isänkin piirteitä.

Isiksellä on jo näin poikasiällä erittäin muhkea töyhtö ja se on muutenkin oikein sievä tyttönen. Ensimmäinen sulkasato näyttää vielä hiukan paremmin, millaiseksi Isis lopulta kasvaa. Kuvia päivitellään pikkuhiljaa.

Ninja

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi: Deus Ex Avibus’s Crested Perky Predator
Sukupuoli: Naaras
Väri: Kaneli-Helmiäinen
Syntynyt: 25.8.2006
Kotimaa: Suomi
Kasvattaja: Ida-Emilia Kaukonen (Deus Ex Avibus)
Rengas: 4 DEA 06 FI

Ninja oli ensimmäinen kotiin jäänyt poikanen Beckyltä ja Almalta. Käsiruokittuna vauvana Ninja on oikein sylikesy ja ihmisrakas, mutta hallitsee silti sosiaalisen toiminnan ja on historiassaan pariutunut koiraiden kanssa. Lintupuoltaan Ninja ei ole unohtanut, vaan jaksaa olla niin muiden sulallisten seurassa kuin omistajansa olkapäälläkin. Ninjan vanhemmat ovat kummatkin harmaita, eikä taustoja tiedetty, joten tytön syntymä oli iloinen yllätys! Luonteeltaan Ninja osaa olla hyvin itsepäinen, mutta myös leikkisä.

Vuonna 2009 tapahtui onnettomuus. Ninja jäi kiinni jalkarenkaastaan nakerrellusta siementangosta sojottavaan tikkuun. Jalka murjoutui niin pahasti, että se piti lopulta amputoida. Ninja pärjää silti erittäin hyvin ja toimii parvessa kuin ennenkin.

Ninja on parven nuorten koiraiden mieleen, etenkin hopeapuolella, ja tyttöä onkin kosineet niin Kassu, Wryy kuin Sisukin. Hopeaa ja kanelia ei tule yhdistää, joten toistaiseksi Ninja ei tule pesimään, ellei löydä sopivampaa sulhasta.

Seri

Ida-Emilian neitokakadut

Sukupuoli: Naaras
Väri: Valkokasvo
Syntynyt: 11.3.2008
Kotimaa: Suomi
Kasvattaja: Kristiina Avikainen
Rengas: Ei rengasta
Isä: Ricky, valkokasvo (/lutino)
Äiti: Muru, lutino (/valkokasvo)

Joskus 2009 lopulla etsin Kassulle kumppaniksi valkokasvotyttöä. Yhtään harlekiinitonta sellaista ei löytynyt oikein mistään, kunnes Petsiessä tuli vastaan eräs todella kaunis tyttö. Ihastelin tätä naarasta, sillä sen ilmeet ja kaikki olivat jotenkin niin hurmaavia ja se poseerasi kuvissaan aktiivisena ja touhuavana. Kyselin Seristä omistajaltaan, mutta pölykeuhko sai haaveet valkokasvonaaraasta kaikkoamaan.

Kohtalo puuttui peliin heti saadessani tietää diagnoosin vääräksi: Serin piti vaihtaa kotia ja omistaja tarjosi sitä minulle. Seriä ei oltu tarjottu kuulemma kellekään muulle tai laitettu julkisesti myyntiin. Se oli odotellut siellä minua!

Luonteeltaan Seri on todella hupaisa ja hauska lintu! Se rakastaa kaikkia ihmisiä ja tulee aina tekemään tuttavuutta vieraiden kanssa. Seri on myös kaikkiruokainen ja syö sujuvasti niin siemeniä, pellettejä kuin tuoreitakin – joskus mieli tekisi myös kiellettyjä ruokia ja juomia ja kerjäys olisi kyllä kova! Seri on naaraaksi hyvin melodinen ja jupisee kovasti. Se vastaa, mikäli sille puhuu tietyllä äänellä, ja tämän tytön kanssa saakin aikaan pitkällisiäkin rupatteluja.

Seri on alunperin käsiruokittu, mutta vuonna 2012 sai onnistuneesti ensimmäisen poikueensa Beckyn kanssa. Tästä poikueesta syntyi kovasti toivottu harmaa (/valkokasvo) -tyttö, joka jäi kotiin ja sai nimen Isis. 2016 elokuussa Seri joutui munasarjakystien vuoksi leikkaukseen, jossa siltä jouduttiin poistamaan myös kohtu. Seri on käytännössä siis steriloitu. Nyt se viettääkin rattoisaa lemmikkielämää Beckyn kanssa.

Pricella

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi:
Sukupuoli: Naaras
Väri: Kaneli (/harekiini)
Syntynyt:
Kotimaa: Saksa
Kasvattaja: ?
Rengas:

Pricella on suuri ja vahvarakenteinen kanelikaunotar, jota joskus kaikella rakkaudella nimitän hellitellen läskibroileriksi.

Pricellalla oli kuulemma elämässää rankka alkutaival. Se oli tullessaan säikky ja ujo. Sitten keksin ehkä erikoisimman kesytyskeinon: Pricella nimittäin viehättyi suuresti labret-huulikorustani. Niin paljon, että lopulta korusta tuli target, jonka avulla opetin Pricellan astumaan kädelleni. Pian tytöstä tulikin todella reipas ja sosiaalinen.

Pricella on tällä hetkellä pariutunut Vortexin kanssa, mutta aika näyttää, vaihtuuko sulho – Vortexia kun kaipaillaan pikkupastellikasvojen tekopuuhiin. Toistaiseksi pariskunnalla on yksi poikue (Q-poikue). Pricella hoiti homman niin esimerkillisesti ja poikasten laatu oli sen verran hyvä, että tyttönen saa mieluusti äiteillä myöhemminkin halutessaan.

 

Aiwass

Ida-Emilian neitokakadut

Kasvattajanimi:
Sukupuoli: Naaras
Väri: Valkokasvo (/pale fallow)
Syntynyt:
Kotimaa: Hollanti, Amsterdam
Kasvattaja: Amsterdamissa asuva kasvattaja myynyt Patrick Konzille, jolta ostin Aiwassin
Rengas:

Aiwass on sievä, ujo valkokasvotyttönen. Se on hiukan aremmasta päästä parvea, eikä kovin mielellään tule ihmisten läheisyyteen. Kädestä se kuitenkin tulee syömään muiden tapaan.

Aiwass on tällä hetkellä Shamanin pari ja näin ollen pastellikasvolinjassa osallisena. Se kantaa piilevänä pale fallowia, jota toivon joskus lisääväni parveen. Näin ollen voi olla, että teen yhteistyötä muiden kasvattajien kanssa ja otan sille uudeksi kaveriksi splitin.

Pienen ujostelun johdosta emme vielä tunne kovin henkilökohtaisella tasolla 🙂 mutta pyrimme pikkuhiljaa siihen suuntaan. Ja hentoluontoisuus ei kuitenkaan meinaa persoonattomuutta! Aiwassilta lähteekin parven hulppeimmat ”tää on ihan pyrstöstä!” -ilmeet ja se osaa näyttää todella koomisen tuimalta!

 

Muualle sijoitetut linnut

Nämä linnut löysivät uuden kodin virheellisen linnunpölykeuhkodiagnoosini aikana.

Ida-Emilian neitokakadut

Delirium

Kutsumanimi: Delirium
Sukupuoli: Koiras
Väri: Valkokasvo dominoiva hopea (SF) harlekiini
Syntynyt: 2001
Kotimaa: Saksa
Kasvattaja: Otto Lutz
Rengas: 2632-01-076
Isä: WFSFDS (/harlekiini helmiäinen
Emo: WFSFDS (/harlekiini)

Delirium on Suomen ensimmäinen dominoiva hopea, jonka toin itse Saksasta vuonna 2005 vierailtuani kasvattaja Otto Lutzin luona. Saman reissun aikana mukanani Suomeen tuli myös kaksi keltaposkinaarasta. Delirium on yksi kauneimpia tietämiäni lintuja ja ihastuin siihen välittömästi!

Delirium sai vuonna 2006 kumppanikseen Mystiquen, jonka kanssa parilla on ollut useampi poikue. Delirium on kuitenkin herkästi nyppivää sorttia, joten parin pesittäminen on harvaa ja lähinnä värillä perusteltua. Yritän löytää ratkaisua ongelmaa ennen Deliriumin poistamista pesityksestä. Delirium on luonteena melko herkkä ja reagoi selkeästi pieneenkin stressiin. Olen saanut sen kuitenkin luottamaan hieman ihmisiin, joten se uskaltaa syödä kädestä vanhasta saapumisiästään huolimatta.

Pölykeuhkoepäilyni aikana Delirium muutti Tea Vehmaalle Lillan kanssa. Lilla ja Delirium rakastuivat hoitokodissaan niin palavasti, että päätimme, ettei paria tule erottaa.

Ida-Emilian neitokakadut

Mystique

Nimi: Mystique
Kutsumanimi: Mystikko
Sukupuoli: Naaras
Väri: SFDS-helmiäinen (/valkokasvo harlekiini)
Syntynyt: 2004
Kotimaa: Saksa
Kasvattaja: Otto Lutz
Rengas: 2632-04-158
Isä: Valkokasvo-DFDS (/helmiäinen harlekiini)
Äiti: Harmaa

Pitkän aherruksen ja odottelun jälkeen saatiin Suomeen toinen vallitsevahopea, tällä kertaa naaras. Mystisten yhteensattumien, väärinkäsitysten ja vääntöjen jälkeen tuli neidin nimi ihan sopivan osuvaksi. Mystique siis reissasi Saksasta tänne Suomen Turkuun ja jo puolen tunnin sisällä tyttö osoitti läheisyydentarpeensa ja alkoi kerjätä tulevalta sulhaseltaan Deliriumilta rakkautta rapsutusten merkeissä.

Mystique on kooltaan todella upeaa luokkaa. Sen pyrstö on pörröinen ja pitkä, keho on ryhdikäs ja sopivan kiilamainen ja pyrstö on kauniin pitkä. Ikävä kyllä Delirium kyni Mystikon päälaen melko pahasti, eivätkä kaikki sulat ole vielä kasvaneet takaisin ja on mahdollista, että osa niskan sulkatupista vaurioitui. Pariskunta pitikin lopulta erottaa, ja Delirium majailee nyt ystäväni Tean luona. Mystikko teki vielä ennen pesimäeläkkeelle siirtymistään yhden poikueen Igorin kanssa.

Ida-Emilian neitokakadut

Lilla

Kutsumanimi: Lilla
Sukupuoli: Naaras
Väri: Harmaa
Syntynyt: 25.4.2009
Kotimaa: Suomi
Kasvattaja: Helena Fingerroos
Rengas: –
Isä: Santtu, Harmaa (/harlekiini) [/lutino-helmiäinen], synt. 1996 Ruotsissa
Äiti: Figaro, Lutino-helmiäinen, synt 2003 Ruotsissa

Lilla oli kovan etsinnän tuloksena löytynyt harmaa tyttö, jolla ei pitäisi olla mitään piileviä tekijöitä. Sen sisaruksista yhdelläkään ei ollut harlekiinia, eikä myöskään merkkejä sen piilevyydestä ollut nähtävissä. Lillan takaraivo on puhtaan harmaa, vapaa harlekiinilaikuista. Lilla ja Delirium rakastuivat hoitokodissaan niin palavasti, että päätimme, ettei paria tule erottaa.

9 kk iässä Lilla leikki jo vähän varhaiskypsää ja on tarjoillut itseään jo jokaiselle talon koiraalle. Hinku pesimään olisi kova, mutta tytön täytyy odottaa vielä vähän, että kasvaa malttavaisemmaksi vanhemmaksi.

Lilla syö kädestä ja astuukin sille välillä. Se myös hääräilee usein ihmisten lähellä tietokonepöydän tuntumassa.

 

Muistoissa

Matkan varrella lintujen taivaaseen astuneet neitokakaduni.

Wryy

Kasvattajanimi: Deus Ex Avibus’s Imperial Vengeance
Sukupuoli: Koiras
Väri: Valkokasvo-dominoiva hopea DF (/harlekiini Z2-helmiäinen)
Syntynyt: 10.03.2009
Kotimaa: Suomi
Kasvattaja: Ida-Emilia Kaukonen (Deus Ex Avibus)
Rengas: 9 DEA 09 FI
Isä: Delirium ( WFSFDS harlekiini)
Emo: Mystique (SFDS helmiäinen /valkokasvo harlekiini)

Ida-Emilian neitokakadut

Wryy on erään pelastettavan poikasen yhteydessä käsiruokittu oma kasvatti. Wryyllä on kuitenkin tarkat tavat, kuinka sitä tulee lähestyä, ja sitä onkin koulutettu positiivisen vahvistamisen kautta. Jo hyvin nuorena Wryy oppi ottamaan esineen kädeltä. Nyt osataan myös pyöriminen ja monia matkittuja ääniä, kuten oma nimi, aivastus, hiiren scrolli, ”shh…”, ilkeä nauru ja Imperial March -vihellys. Wryy on monien valkokasvoisten double factorien tavoin kovin pienikokoinen ja pienitöyhtöinen, enkä todennäköisesti käytä sitä varsinaiseen jalostukseen. Wryy on ensisijaisesti lemmikki ja perheenjäsen! Nimi Wryy ikään kuin vain jumiutui pojalle, vaikka projektinimestä Imperial Vengeance lyhennettiinkin välillä ”IiVee”. Muita nimiä rakkaalla lapsella oli vauvaiässä ”Piu” ja ”Valkonelintu”.

Alkutalvella 2016 Wryy kiidätettiin sairaalaan äkillisen huonoksimenemisen johdosta. Teho-osastosta huolimatta mitään ei ollut tehtävissä. Wryy oli sairastanut maksaongelmaa – mutta ei rasvamaksaa, vaan jonkinlaista vioittuneisuutta. Maksassa oli pientä kasvainkudosta. Se ei ollut vaikuttanut sen elämään mitenkään, mutta tietyn vaurioprosentin jälkeen tila muuttui akuutiksi, koska proteiinit verenkierrossa fuck-uppautuivat, vatsaonteloon alkoi kertyä nestettä yms.

Eläinlääkäri Gisle oli suuri apu ja kertoi hyvin empaattisesti kaiken niin, että lopulta uskoin, ettei ollut mitään, mitä olisin voinut enempää tehdä. Tilaa ei olisi voinut nähdä päällepäin. Tilaa ei olisi voinut parantaa. Eikä se ole mitään tarttuvaa. Jos se ei olisi tapahtunut nyt, se olisi tapahtunut vaikka viikon päästä. Ihme oli kuulemma, että se ei ollut tapahtunut jo aikaisemmin.

Jonkinlaisen sielunrauhan ehkä sain tämän myötä, enkä varmaan olisi antanut itselleni anteeksi, jos se olisi ollut mitenkään kiinni itsestäni. Wryy omana kasvattinani oli ihan järjettömän spesiaali ja aamuisin tulee podettua ahdistusta, kun Imperial March ei enää herätä. Kun lintuhuoneeseen mennessä ei tule headbangaamisellä huomiota pyytävää pientä valkoista lintua luokse.

Ida-Emilian neitokakadut

Priscus

Nimi: Priscus
Kutsumanimi: Priscus
Sukupuoli: Naaras
Väri: Keltaposki-harlekiini
Syntynyt: Kevät (maaliskuu?), 2005
Kotimaa: Saksa
Kasvattaja: Otto Lutz
Rengas: 2632-05-035
Isä: Harlekiini (/keltaposki helmiäinen)
Äiti: Keltaposki-harlekiini-helmiäinen

Priscus oli yksi Saksasta tuomistani linnuista. Priscuksella harlekiini näkyy kasvoissa, pyrstöissä ja siivissä eniten. Lisäksi sillä on suuri laikku vatsassa. Sen massiivinen töyhtö on kokonaan keltainen.

Mielenkiintoista tässä linnussa oli se, miten Priscus myytiin nuorena koiraana. Eikä ihme, sillä Priscus käyttäytyi kukkomaisesti ja lauloi täysin yhtä taidokkaasti kuin koiraat, mutta eräänä päivänä Priscus yllätti munimalla munan. Lisäksi DNA-testi osoitti yksilön naaraaksi.

Priscus menehtyi parven pelästyessä jotakin, lensi seinää päin ja mursi niskansa.

Ida-Emilian neitokakadut

Vaulderie

Kutsumanimi: Vaulderie
Sukupuoli: Naaras
Väri: Keltaposki-harlekiini-helmiäinen
Syntynyt: 2002
Kotimaa: Saksa
Kasvattaja: Otto Lutz
Rengas: 2632-02-202
Isä: Harlekiini (keltaposki-helmiäinen)
Äiti: Harlekiini

Vaulderie oli parven kaunotar, sievä keltaposki tummalla harlekiinilla ja helmiäisellä. Se oli kaikista linnuistani ehkä eniten standardit täyttävä, kerrassaan upean näköinen lintu. Keholtaan Vaulderie on suuri ja ryhdikäs, ja sen töyhtö on pitkä, jämäkkä ja tuuhea. Harlekiiniväritys keskittyy lähinnä pyrstön ja yläperän seudulle, mutta näkyy myös vatsassa ja kasvoissa. Töydössä on niin harmaata kuin vaaleaakin. Toisessa siivessä on yksi vaaleankellertävä lentosulka.

Vaulderie ei ollut erityisen kesy. Se tuli minulle Saksasta 2005 aikuisena ja oli melko arka ihmisiä kohtaan, mutta seurasi muita lintuja kyllä syömään kädestä.

Vuonna 2009 Vaulderie menehtyi kuputukokseen useamman päivän taistelun jälkeen.

Ida-Emilian neitokakadut

Seraph

Kutsumanimi: Serafi
Sukupuoli: Koiras
Väri: Sinisilmäinen lutino-kaneli
Syntynyt: 2003
Kotimaa: Tullut Ruotsin kautta suomeen mahdollisesti Tanskasta.
Kasvattaja: Ei tiedossa
Rengas: L 91 PF P 044 03

Heti nähdessäni Seraphin kaupassa tiesin, että minun oli pakko saada se huolimatta siitä, että se olisi jälleen yksi eläinkaupan lintu. Sen erikoiset siniharmaat silmät kiehtoivat sen verran ja sen katseessa oli jotakin maagisen viisasta. Se oli hieman pieni, mutta sen tuijotus vetosi voimakkaasti. Tässä linnussa oli jotain erityistä. Otettuani selvää asiasta sain kuulla, että vaikka sinisilmäisyyden synnystä ei olla täysin varmoja, on taustalla usein ollut valkokasvon geeni. Usein sinisilmäiset linnut ovat siis joko valkokasvo-lutinoja tai lutinoja, jotka kantavat valkokasvoa piilogeenissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinisilmäisen voi synnyttää näin. Se on periytyvää. Sinisilmäiset poikaset syntyvät kuten tavalliset lutinot. Niillä on punaiset silmät, jotka muuttuvat ensimmäiseen sulkasatoon mennessä. Kyse on ilmeisesti tiettyjen sukulinjojen ominaisuudesta.

Seraphi menehtyi ilmeisesti muuttostressin laukaisemaan ruoansulatusongelmaan.

Haluatko nähdä lisää kuvia sinisilmäisestä lutinosta? Meilaa, niin lähetän.

Ida-Emilian neitokakadut

Peach

Kutsumanimi: Biitsi
Sukupuoli: Koiras
Väri: Lutino-harlekiini
Syntynyt: 1999
Kotimaa: Ruotsi
Kasvattaja: Ei tiedossa
Rengas: Ei löydy

Peach, eli Biitsi tulee todennäköisesti olemaan lähinnä lemmikkilintu. Sillä on ollut yksi poikue pesityslainassa olleen harlekiini-helmiäisen kanssa, mutta jokainen poikanen menehtyi. Ruumiinavauksen mukaan kyseessä oli sisäsyntyinen sydänvika. Vaikka se on ihan hyvän kokoinen, sillä on lähes täydelliset sulat (todella sileä vartalo, kerrassaan mahtava töyhtö) ja melko pieni kalju lutinoksi, sillä on silmissä ongelma. Ne ovat hivenen pullottavat, mikä herkistää ne tulehduksille. Vuonna 2005 kesällä kävi ilmi, että Biitsi sairastaa silmänpainetautia, eli glaukoomaa, joten lintuhuoneen valaistukseen on kiinnitettävä normaaliakin tarkempaa huomiota, jotta valo ei satu herkkiin silmiin. Glaukoomapotilaana Biitsi todennäköisesti joudutaan lopettamaan parin vuoden sisällä, mutta niin kauan kun sen vointi on muutoin hyvä, se lentää, syö, laulaa ja on energinen, kaikki on hyvin. Nykyisin Biitsi on niin sokea, että näyttää erottavan enää lähinnä valoja ja varjoja, mutta se löytää hyvin ruokakupille. Häkkiinmenossa täytyy usein vähän avustaa. Onneksi minulla ja Biitsillä on ihan oma paapatuskielemme, jota kukaan muu talossa ei tunnu ymmärtävän!

Glaukooma vei Biitsin 2011.

Ida-Emilian neitokakadut

Alma

Nimi: Sihteeri Almalexia
Kutsumanimi: Alma
Sukupuoli: Naaras
Väri: Harmaa (/harlekiini)
Syntynyt: 2001
Kotimaa: Suomi
Rengas: Ei löydy

Almalexia on hyvä esimerkki siitä, kuinka neitokakadu voi puolivillinäkin hurmata käytöksellään ja karismallaan. Tämä harmaa naaras ei pahemmin ihmisiä säiky, vaan tulee mielellään lähelle ja tekee paljon hirssin eteen. Alma hankittiin, jotta Becky viimein kiinnostuisi muistakin linnuista kuin vain itsestään ja kuvajaisestaan. Toistaiseksi Alma on saanut aikaan ihmeen, sillä Becky todella noteerasi viimein tämän lähes itsensä värisen tyttösen ja otti selkeästi kontaktia. Nirso herra oli kuitenkin aika hämmentynyt, eikä tiennyt laulaako vai ei. Kosketuskontakti syntyi kuitenkin nopeasti ja rauhallisesti tökkäisyn merkeissä.

Lopulta Becky ja Alma rakastuivat päätähuimaavasti ja ovat nyt erottamaton pari, jolla on takanaan useampi poikue. Alma oli juuri se pelastava enkeli, jota parvi kaipasi. Alman omia intressejä ovat Beckyn lisäksi makupalojen kärkkyminen. Alma tekee mitä tahansa saadakseen hirssiä tai yhden riisimuron.

Rakas Alma menehtyi 2011 tasapainoelimen tulehdukseen