pale fallow resessiivi hopea

Pale fallow eli resessiivi hopea

engl. Recessive silver, Pale fallow
Mutaatio: Pale fallow
Periytyvyys: resessiivi
Pigmenttimuutos: Albinismi

Pale fallow, joka kääntyisi suoraan suomeksi ”kalpea kellanruskea”, tunnetaan yhä paremmin epävirallisella nimellään resessiivi hopea. Kyseessä on yksi 70-luvun mutaatioista. Alkujaan resessiivi ja dominoiva hopea niputettiin kumpikin hopeaksi ja täten niitä verrattiin paljon toisiinsa, mutta todellisuudessa ne ovat kuin yö ja päivä. Pale fallow on albinistinen, joten sen nokka ja jalat ovat vaaleanpunertavat ja sen silmät ovat punaiset, kuten lutinolla. Hankalammin erotettavissa ashen fallow on kuitenkin australialaisista hopeista, pastellinhopeasta ja länsirannikon hopeasta, mutta varmin tuntomerkki on kirkkaanpunainen silmä. Pale fallowin arveltiin aiemmin olevan ashen fallow (toinen fallow-tyyppi), mutta MUTAVI listasi myöhemmin värin aikaansaavaksi geeniksi pale fallowin.

Valkokasvoinen pale fallow -koiras. Kuva: Sherri Inskeep Lewis/Tame Tiels Aviary

Pale fallowin huono puoli on sen hankaluudet lisääntyessä. Ylipäänsä pesimisvietin herättäminen on vaikeaa, mutta myös kehityksessä on ollut paljon ongelmia. Poikueissa on esiintynyt paljon menetyksiä. Australiassa, jonne resessiivi hopea on tullut tuontilintuna, on resessiiviä hopeaa hyvin vähän juuri näistä syistä. Myös käsiruokinta on osoittautunut vaikeaksi tällä värimuodolla. Resessiivit hopeat eivät myöskään tunnu hyväksyvän yhtä hyvin sellaisia lintuja, joilla ei ole punaisia silmiä, pesimäkumppaneikseen. Myös töyhdön takana oleva kalju läiskä on hyvin tavallista. Sen sijaan näiden punasilmäisten hopeiden luonnetta on kehuttu miellyttäväksi ja ne ovat erittäin näyttäviä esimerkiksi valkokasvon kanssa yhdistettynä. Nykyisin tilanne on ehkä hivenen parempi kuin aikaisemmin, ja resessiiviä hopeaa tavataan yhä enemmän.

Pale fallowia on tuotu myös Suomeen Tsekkien lintutorilta hieman kyseenalaisia reittejä jo arviolta kymmenisen yksilöä, mutta kaikki ne linnut, joiden omistaja oli tiedossa, ovat kuolleet. Loput myytiin ilmeisesti tahoille, jotka eivät kenties tienneet, mitä heillä olisi käsissään. Vuosien varrella Suomeen on rantautunut myös useampi piilevä pale fallow. Muun muassa allekirjoittaneella on yksi tällainen, Anni Pohjalta löytyy pariskunta ja myös Elina Myllykankaalta löytyy yksi piilevä pale fallow. Vuonna 2017 Jemina Mäntymäki toi Suomeen kolme pale fallow-helmiäistä, joista kaksi ovat sisaruksia ja yksi erisukuinen.

pale fallow resessiivi hopea

Sukupuolet ja poikaset

Sukupuolet erotetaan toisistaan – kuten harmaalla – maskin ja raidoituksen perusteella. Koiraat ovat naaraita selkeästi vaaleampia.

Poikaset voi tunnistaa helposti jo pieninä siitä, että niillä on muiden punasilmäisten värien tavoin kirkas, punainen silmä.

Oikealla oleva poikanen on pale fallow -harlekiini. Pale fallow muiden fallowien tapaan on helppo huomata punaisesta silmästä. Kuva: Mike Salazar

Esimerkkikuvia

pale fallow resessiivi hopea

Tämä valkokasvoinen pale fallow-harlekiini-helmiäinen oli Suomen ensimmäisiä pale falloweja. Lintu on valitettavasti menehtynyt jo – mutta vuonna 2017 Suomeen tuli lisää väriä.

ashen fallow resessiivi hopea

Vertailua: Vasemmalla valkokasvo-kaneli -koiras oikealla valkokasvoinen pale fallow -koiras. Kuva: Sherri Inskeep Lewis/Tame Tiels Aviary

ashen fallow resessiivi hopea

Pale fallow -harlekiini-helmiäinen ja keltakasvo- pale fallow. Kuva: Mike Salazar

En ole työskennellyt tämän värimuodon kanssa itse. Ks. ”Värit”-välilehti nähdäksesi osion lähdekooste.