Kuivaruoka: Siemenet ja pelletit

Neitokakadun pääravintoa on laadukas siemensekoitus.
Siemenet ovat luonnossa neitokakadun perusravintoa. Neitokakadu on maassa ruokaileva laji, joka on tottunut nokkimaan kaikenlaisia siemeniä. Pellettien saapumisen myötä monille kehittyi harhaluulo siitä, että siemenet olisivat epäterveellisiä. Pitää toki paikkansa, että siemenet sisältävät kovin vähän A-vitamiinia, mutta siinä missä joku Etelä-Amerikan puissa ruokaileva suurempi papukaija ei tarvitsisi siemeniä lähes ollenkaan, ovat siemenet kuitenkin neitokakadun ruokavalion hyvin olennainen osa. Neitokakadut ovat herkempiä vitamiinien yliannostukselle kuin niiden puutteelle. Kuva: Shutterstock / Africa Studio

Koska siemen sisältää koko paketin, josta kasvaisi kasvi, se sisältää erittäin paljon ravintoaineita. Ravintopitoisimmillaan siemen on lähtiessään itämään, vähän ennen kuin siemen muuttuu iduksi. Tästä johtuen idätettyjä siemeniä on erittäin terveellistä tarjota neitokakadulle. Itäminen kertoo myös siemenseoksen laadusta. Tuoreruokia ei tietenkään pidä unohtaa kokonaan; pelkkä siemenravinto voi riittää ylläpitämään linnun eloa, muttei terveyttä.

Neitokakadun pääravintoa on laadukas siemensekoitus.

Neitokakadun siemenseokseen kannattaa panostaa, erityisesti, mikäli se on linnun perusruokaa. Monipuolisimman seoksen saa yhdistelemällä erilaisia siemenseoksia. Ei ole pakko pitäytyä ainoastaan parakiitin siemenseoksesta, vaan siihen voi yhdistellä jonkin verran myös muita seoksia. Sopivaan seokseen kuuluu erityisesti kanariansiemeniä ja erilaisia hirssejä, pellavansiemeniä, kaurasuurimoita, rapsia, karstaohdaketta ja hamppua. Myös auringonkukansiemeniä voi antaa, mutta ne eivät saisi olla pääosassa, sillä ne sisältävät rasvaa. Mikäli haluaa antaa kyseisiä siemeniä, tulisi suosia valkoisia auringonkukansiemeniä, sillä ne sisältävät enemmän ravinteita. Jälleen kerran virheluulo on, että auringonkukansiemenet olisi jätettävä kokonaan pois, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Auringonkukansiemenet ovat nimittäin pellavansiementen ohella erittäin hyviä monityydyttymättömien rasvahappojen lähteitä.

Eläinkaupoissa myydään myös erilaisia ruokatankoja, joissa voi olla esimerkiksi hunajakuorrutettuja siemeniä, kananmunaa ja kuivattuja hedelmänpaloja. Nämä ovat monesti suurta herkkua hirssin ohella.

Hauskaa vaihtelua saa kokeilemalla erikoisempia siemenpitoisia tarjottavia hieman poikkeavissa muodoissa, kuten tähkinä. Yleisin tähkässä tarjottu siemenravinto on hirssi, joka on monen neitokakadun superherkkua. Hirssejä on paljon eri lajikkeita, joten tutkaile, jos löydät jostakin eläinkaupasta hieman erikoisempiakin vaihtoehtoja. Oikealla neitokakadu on saanut erilaisia ravintoheiniä, viljoja ja hirssejä syötäväkseen.

Parhaimman hyödyn siemenistä saa idättämällä. Ravinteikkaimmillaan idätetyt siemenet ovat ennen itujen puhkeamista.

Pelletit

Papukaijan pelletit

neitokakadun pelletit

Pelletit ovat lintujen kuivamuonaa. Ne sisältävät lähinnä murskattua siementä sekä lisä- ja väriaineita. Pellettejä löytyy monia erivärisiä, -muotoisia ja -kokoisia. Kirkkaan värisillä on tapana värjätä ulostetta, jolloin ulosteesta tulee tahraavaa, mutta on myös olemassa sellaisia pellettejä, joissa väriaineiden käyttöä on vältelty.

Vaikka monelle muulle linnulle pelletti on hyvä pääravinto, tämä ei pidä paikkaansa neitokakadun kohdalla, minkä vuoksi ulkomailla kasvattajat vieroksuvat sen antamista ylipäänsä. Pelleteissä on esimerkiksi turhan paljon proteiineja neitokakadulle. Pelkän pellettiravinnon on havaittu aiheuttavan myös suoliston lyhenemistä, sillä pellettien sulatettavuus on erittäin helppo, jolloin ruoansulatuselimistö tottuu nopeampaan toimintaan. Tästä johtuen luonnollinen ravinto ei sula enää niin helposti elimistön totuttua pellettien sulavuuteen.

Toisaalta pelletit käytettynä lisäravintona ovat hyvä ravinnonlähde erityisesti heikkokuntoisille linnuille. Ne ovat myös pesimisessä hyvä lisä veteen kostutettuna helpon oksennettavuutensa ansiosta. Lisäravintona käytetyn pelletin on havaittu parantavan sulkapeitteen laatua. Siivousurakalta pelletit eivät kuitenkaan vapauta. Etenkin aloittelevilla pellettejä syövillä linnuilla muruset sinkoilevat ympäriinsä. Jos lintu jauhaa pelletin jauheeksi ja tämä jauhe sattuu kostumaan, jauhe muuttuu kovaksi ja on vaikea poistaa pinnoista. Jos pelletti sisältää vielä kaikenlisäksi väriaineita, tahraaminen on taattua.

Yksi ongelma pelleteissä on se, että etenkin harvayksilöisissä parvissa ne eivät tunnu maistuvan neitokakaduille. Pellettejä tarjotessa omistajan kannattaa varautua siihen, että saa käydä läpi lukuisia eri merkkejä, joita saa tarjoilla jopa kuukausia, ennen kuin neitokakadu työntää nokkaansa uuden ravinnon sekaan. Neitokakadulle paras pelletti on sellainen, jossa on otettu huomioon nimenomaan neitokakadun proteiinitarpeen vähyys.