Suffuusio

Tunnetaan myös nimellä: Australialainen oliivi
Engl: Suffused, Australian Olive, Australian emerald
Mutaatio: Suffused
Periytyminen: Resessiivi
Pigmenttimuutos: Diluutio
VÄRIÄ EI TAVATA SUOMESSA!

Yhdysvalloissa löydetyn oliivin (”emerald”) lisäksi myös Australiassa on oma oliiviksi kutsuttu värinsä, joka löydettiin 1990-luvun loppupuolella. Nimien samankaltaisuudet johtuvat siitä, että nämä kaksi värimuotoa muistuttavat ulkoisesti jonkin verran toisiaan. Erotukseksi Australian oliivia kutsutaan nykyisin nimellä ”Suffused”, viitaten keltaisiin väripurkauksiin sen höyhenpeitteessä. Kumpaakaan väriä ei toisaalta tulisi kutsua nimellä oliivi, sillä neitokakadu ei kykene tuottamaan kyseistä värimuotoa.

Kuten Yhdysvaltojen oliivilla, suffuusion väri on vivahteikas sekoitus hyvin kalpeaa, vaaleaa harmaata, sekä pohjavärin esiintulosta johtuvaa keltaista. Keltaisen esiintulo johtuu siitä, että melaniinin vähentyessä pohjaväri tulee paremmin esille harmaan alta. Pyritään siihen, että siivet ja lentosulat olisivat erityisen vaaleat muuhun vartaloon nähden, joskin naaraat jäävät huomattavasti koiraita tummemmiksi, siinä missä koiraat saavat hopeisen, vaalean ulkoasunsa ensimmäisessä sulkasadossaan. Ensimmäisen sulkasadon aikana suurin osa koiraista myös menettää tummemman niskan, joka löytyy monilta nuorilta yksilöiltä ja joiltakin naarailta. Molemmilla sukupuolilla on yhtä tummat silmät, jalat ja nokka kuin normaalilla harmaalla, mikä on selkein ero oliivin nähden. Amerikkalaisen oliivin silmät ovat myös tummat, mutta sen nokka ja jalat ovat kalpeammat. Tämä viittaa albinismiin, kun taas suffused on muoto dilutesta. Toisin sanoen suffused vaikuttaa vain sulkiin, emerald koko vartaloon.

Mike Anderson tunnetaan tämän värin erityisen huolellisesta työstämisestä. Kun jalostus aloitettiin, tarjolla oli vain kaksi lintua, jotka olivat kaiken lisäksi heterotsygootteja suffusedin suhteen. Alun geenipooli oli siis todella suppea. (Martin, 2007)

Tekijä suffuusion takana: Suffused

Suffused merkitsee vaaleinta mahdollista diluutiomutaatiota, jossa sulkiin jäävä melaniinin määrä on enää 10-15%. Diluutiona suffuusio vaikuttaa melaniinin siirtymiseen sulkafollikkeleista itse sulkiin, joten väri vaikuttaa ainoastaan sulkapukuun. Melaniiniin kohdistuva vaikutus on laadullinen, ei määrällinen – eli melaniinia ei erity yhtään vähempää, mutta sitä ei siirry normaalilla tavalla sulkiin.

Väriyhdistelmät suffuusion kanssa

Suffusedin kanssa ei tule yhdistää opalinea lukuun ottamatta muiden melaniiniin vaikuttavien värien kanssa.

 

En ole työskennellyt tämän värimuodon kanssa itse. Ks. ”Värit”-välilehti nähdäksesi osion lähdekooste.