dilute

Tina

Engl. Pewter
Mutaatio: Ei tiedossa, uniikki.
Periytyvyys: sukupuolisidonnainen resessiivi
Pigmenttimuutos:?
EI TAVATA SUOMESSA!

Uusimpia australialaisvärejä on sukupuoleen sidonnaisesti periytyvä tina, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1998 Lawrence Jacksonille. Tämä mutaatio vaikuttaa melaniinin laatuun ja on hyvin tumman sävyinen, mutta kuitenkin normaalia harmaata vaaleampi. Tietyssä valaistuksessa sulat vaikuttavat vivahavan hieman ruskeaan, mutta sävy on kanelia ja muita aiemmin ilmaantuneita värejä tummempi. Värille annettiin sen ulkoasua kuvaava nimi, ”pewter”, eli suomeksi ”tina”. Naaraat ovat usein harmaampia kuin koiraat, jotka puolestaan muistuttavat herkästi hyvin tummaa, ruosteista kanelia ruskeansävyisyydessään. Tinan nokka on tumma, joskaan ei niin viileän harmaa kuin luonnonväritteisellä.

Vasemmalla olevassa kuvassa on rinnakkain tina (vas) ja kaneli (oik). Kuvasta näkyy hyvin, että tinan jalat ja kynnet ovat kaneliin verrattuna huomattavasti tummemmat. Kiitos Rick Solisille!

Alunperin arvioitiin, että tina olisi vain kanelin ja jonkin toisen värin kombinaatio. Lawrence Jackson testasi periytyvyyttä muun muassa yhdistämällä tinan kanelin ja platinan kanssa, tuottaen vain harmaita koiraita. Tinamutaation ominaisuuksia tutkittaessa todettiin myös, että se esimerkiksi ei sijaitse samassa lokuksessa kanelin tai inon kanssa, eikä täten ole kummankaan geenin alleeli, vaan toimii täysin itsenäisesti näihin mutaatioihin verrattuna. Vielä hyvin vähän tiedetään mutaation todellisesta toiminnasta, sillä vastaavaa geeniä ei ole paikallistettu muilla lemmikkilinnuilla. Tina on siis toistaiseksi uniikki mutaatio, jonka käyttäytymistä on vielä tutkittava, ennen kuin voidaan todella kertoa kaikki sen periytymiseen liittyvät ominaisuudet.

Esimerkkikuvia

Kuvat: Rick Solis

tina pewter

tina pewter

tina pewter

En ole työskennellyt tämän värimuodon kanssa itse. Ks. ”Värit”-välilehti nähdäksesi osion lähdekooste.