fallow

Fallow


Engl. Fallow, bronze Fallow
Mutaatio: Bronze Fallow
Periytyvyys: Resessiivi
Pigmenttimuutos: Albinismi
Alleelit: NSL ino

Pari yksilöä Suomessa.

Vuonna 1971 Floridassa ensimmäisen kerran ilmestynyt fallow on kiehtova albinistinen väri, jonka sulkapuku on haalea ja ruskeaan taittava. Niiden silmät ovat hyvin kirkkaanpunaiset, nokka ja jalat vaaleanpunaiset, ja niiden sulat ovat kalpeampia ja lämpimämmän ruskeita esimerkiksi kaneliin verrattuna. Erityisesti primäärit, pyrstö ja selän seutu ovat tummempia siinä missä niskan ja kaulan sekä rintakehän seutu ovat selkeästi vaaleammat – saaden kiehtovia vivahteita aikaiseksi esimerkiksi yhdistettynä helmiäiseen. Kellanruskean, jota yhä nimitetään Suomessa yleisesti englanninkielisen nimensä mukaisesti fallowiksi, silmät ovat nuorena kirkkaammat, mutta tummuvat iän myötä jonkin verran – ei kuitenkaan koskaan täysin, vaan aikuisenkin fallowin silmien punainen voi olla lutinoakin kirkkaampi. Myös fallowilla on ikävä kyllä havaittu lutinon tapaan toisinaan kaljuutta.

Huom! Australiassa kehiteltiin 1987 muunnelmana kanelista australialainen fallow, jonka silmät pysyvät punaisina myös aikuisiällä! Australialaisen fallowin periytyminen ei ilmeisesti ole vielä täysin selvillä.

Vasemmalla fallow-koiras. Kuva: Sherri Inskeep Lewis/Tame Tiels Aviary

Sukupuolet

Fallow-sukupuolet on kohtuullisen helppo erottaa, sillä ne noudattavat kutakuinkin samoja kaavoja kuin normaali harmaakin. Selkein poikkeavuus on kuitenkin se, että myös fallow-naarailla on jokseenkin kellertävä päänseutu.

Fallow-poikasilla on jo pieniä punainen silmä, josta ne on helppo erottaa tummasilmäisistä poikasista pesässä.

Suomessa on tiettävästi ollut ainakin yksi näkyvä fallow. Vuonna 2017 Ville Toivonen toi maahan kaksi visuaalista fallowia, jotka ovat pariskunta. Jälkikasvua voi olla tulevaisuudessa siis saatavilla!

Tekijä fallowin takana: Bronze fallow

Yleisessä papukaijagenetiikassa fallowilla tarkoitetaan ryhmää melaniinia vähentäviä albinistisia värimuotoja, joilla on punaiset silmät ja vaaleanpunaiset jalat ja nokka. Fallowit voidaan jakaa karkeasti väreihin bronze fallow, ashen fallow, pale fallow ja dun fallow. Bronze fallow saa aikaan mustan melaniinin muuttumisen ruskeaksi, ashen fallow vaaleanharmaaksi, pale fallow vaaleanruskeaksi ja dun fallow harmaaruskeaksi.

Neitokakadujen ”fallow” on tästä ryhmästä tarkemmin sanottuna ”bronze fallow” ja paremmin nimellä resessiivi hopea tiedetty väri on itse asiassa ashen fallow – nämä eivät kuitenkaan ole toistensa alleeleita. Linnuilla tiedetäänkin ainakin kaksi eri fallow-lokusta ja nämä lokukset ovat tärkeässä asemassa melaniinijyvästen tuotannossa. Nimi fallow tarkoittaa kirjaimellisesti kellanruskeaa tai kesantoa ja värimuoto saakin usein aikaan lämpimämmän sävyn höyhenpukuun.

fallow

Bronze fallowin kohdalla musta melaniini muuttuu siis ruskeaksi. “Pronssi kellanruskea” on albinistinen resessiivisti periytyvä geeni, joka saa aikaan tyrosinaasientryymin puutosta. Tekijä sijaitsee a-lokuksessa ja on näin ollen itse asiassa NSL-inon alleeli, mutta erotuksena NSL-inoon melaniinia on kuitenkin jonkin verran. Pigmenttiä katoaa tasaisesti koko linnun kehosta, minkä vuoksi myös linnun silmät ovat yleensä punaiset ja jalat sekä nokka vaaleammat. Puhutaan siis tyrosinaasi-negatiivisesta albinismista.

Väriyhdistelmiä fallowin kanssa

Fallow-Kaneli

Fallow ja kaneli yhdistettynä saavat aikaan erittäin kiehtovan ilmiön: linnusta tulee nimittäin hyvin vaalea ja sitä voisi helposti luulla lutinoksi. Erona on kuitenkin kevyt lämmin vivahde sulissa, minkä lisäksi kaneli-fallowin silmän väri saattaa olla jonkin verran kirkkaammanpunainen kuin kaneli-lutinolla olisi.

Kuvassa keltaposki-fallow-kaneli-helmiäinen.

Fallow-Helmiäinen

fallow

Kun fallowin yhdistää helmiäiseen, helmiäisen harmaa väri muuttuu fallowiksi, ja usein loput kuvioinnista on kellertävää. Väri on toisinaan häikäisevän upea, sillä fallow saa aikaan kiehtovan feidauksen kuviointiin.

Nuori fallow-helmiäiskoiras. Fallow on vaaleampi kaulan sedulta, jolloin myös helmiäiskuviointiin tulee tummuuseroja. Kuva: Laila Lundin

 

Fallow-Helmiäinen voisi periytyä esimerkiksi näin:

Koiras: Helmiäinen (/Fallow)
Naaras: Fallow

Poikaset:
Koiraat: 50% Harmaa (/Fallow – X1: Helmiäinen), 50% Fallow (/ Z1: Helmiäinen )
Naaraat: 50% Helmiäinen (/Fallow), 50% Fallow-Helmiäinen

Esimerkkikuvia

fallow

Takana fallow-koiras, edessä keltaposki-kaneli-helmiäisnaaras. Kuva: Laila Lundin

fallow

Helmiäinen, fallow-helmiäinen ja keltaposki-fallow-kaneli-helmiäinen. Kuva: Laila Lundin

fallow

Keltaposki-fallow-kaneli. Fallow yhdistettynä kaneliin saa aikaan miltei puhtaanvalkean linnun. Kuva: Anni Pohja

keltakasvo

Keltaposki-fallow-helmiäinen (etualalla) ja valkokasvo (takana). Kuva: Mike Salazar

En ole työskennellyt tämän värimuodon kanssa itse. Ks. ”Värit”-välilehti nähdäksesi osion lähdekooste.