oliivi

Emerald

Engl. Olive / Olive spangle / Emerald / Suffused Yellow
Mutaatio: ?
Periytyminen: Resessiivi
EI TAVATA SUOMESSA

 

Emerald, joka tunnetaan myös nimellä oliivi on 13. värimuoto, joka on alkanut saavuttaa suurempaa suosiota. Neitokakaduilla ei ole vihreää pigmenttiä, joten nimi oliivi on sinänsä jokseenkin harhaanjohtava. Lisäksi nimi oliivi viittaa oikeastaan papukaijojen värigenetiikassa yleisesti vihreään lintuun, jolla on kaksi tummuustekijää. Englanniksi väristä puhutaan myös nimellä ”emerald”, eli smaragdi, mutta tämä nimitys on kenties vielä harhauttavampi. Niinpä tässä artikkelissa käytetään nimitystä oliivi.

Vasemmalla keltaposki-oliivinaaras ja oliivikoiras. Kuva: Paolo

Oliiveilla on vaaleanharmaat sulat, joihin yhdistetty kellertävä sävy vain saa aikaan vihertävän vaikutelman. Mutaatio voi ilmetä myös rusehtavana tai lähes sinappista sävyä tavoittelevana. Höyhenpuvun kalpeus vaihtelee yksilöittäin. Monilla linnuilla sulkien reunat ovat tummat, mutta vaalenevat keskikohtaan suunnatessa, aikaansaaden näin marmorimaisen kuvioinnin. Mikäli oliivin yhdistäisi valkokasvon kanssa, sulat vaalenisivat entisestään, jolloin kuviointi näkyy paremmin. Suomessa oliivia tuskin tapaa. Tämän värimuodon löytää varmemmin Yhdysvalloista, jossa ensimmäisen oliivipoikasen sai Margie Mason. Huomattavaa on, että oliivi menettää vihreytensä yhdistettäessä valkokasvon kanssa, mutta sulkien kauniit kuvioinnit jäävät.

Oliivi muistuttaa oikeastaan melko lailla dominoivaa hopeaa ja joskus ero näiden kahden välillä on vaikea havaita. Kummallakin värillä sulkapukuun tulee kuviointi, kummallakin nokka ja jalat ovat tummat, molemmilla on jonkinasteinen tummempi kalotti. Selkein ero on kuitenkin se, että dominoivan hopean lentosulkien kärjet ovat tummat, oliivin vaaleat. Oliivin ulkonäkö on usein ”karkeampi”, ja jos katsotaan oliivin sulkaa läheltä, on siinä huomattavissa keltaisten ja tummien pigmenttirakeiden asettautuminen rakeisesti.

Värin ehdottomasti hyvä puoli on se, että resessiivisyydessäänkin se on hyvä pesijä ja tuottaa myös keskimääräistä kookkaampia poikueita.

keltaposki

Pastellikasvo-oliivi. Kuva: Paolo

oliivi

Pastellikasvo-oliivikoiras. Kuva: Paolo

keltakasvo

DYC-oliivi (takana) ja normaali oliivi (edessä). Kuva: Mike Salazar

En ole työskennellyt tämän värimuodon kanssa itse. Ks. ”Värit”-välilehti nähdäksesi osion lähdekooste.