Harmaa neitokakadukoiras

Harmaa (luonnonväri)

engl. Normal / Grey / Wild-type.
Periytyminen: Harmaa syntyy erilaisista luonnontyyppigeeneistä, jotka ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta dominoivia mutanttialleelien suhteen.

 

Harmaa on neitokakadun perusväri ja myös tunnetuin väreistä. Luonnossa esiintyvät, villit neitokakadut ovat värimuodoltaan harmaita.

Kaikki mutaatiot ovat muunnelmia harmaan aikaansaavista eri alleeleista, ja ovat aiheutuneet sulassa tapahtuvien pigmentin sijoittumisen, erittymisen tai rakenteellisen muutoksen. Neitokakadusta on mahdollista erotella punainen (poskilaikut), keltainen (kasvomaski ja pyrstö), valkoinen (siipien kuvio, joka näkyy kokonaan vasta linnun levittäessä siipensä) sekä harmaa, joka peittää suurimman osan vartaloa.

On tärkeää ymmärtää, että harmaa ei muodostu vain yhdestä geenistä. Harmaa on monen tekijän summa ja siihen vaikuttavat useat geenit. Näiden geenien mutaatiot saavat aikaan värimuotojen alleelit. Jos esimerkiksi neitokakadun psittasiinipigmenttiin tietyllä tavalla vaikuttava geeni mutatoituu, syntyy sellainen väri, joissa keltaiset ja punaiset pigmentit poikkeavat luonnontyypistä. Harmaan tekijät ovat dominoivia kaikkiin muihin alleeleihinsa nähden, paitsi erikseen dominoiviin alleeleihin.

Vasemmalla harmaa koiras. Kuva: George Steinz / georgesteinz.nl

 

Harmaa neitokakadunaaras

Sukupuolet

Harmaan koiraan höyhenpuku on perusväriltään harmaa. Kasvot ovat voimakkaan keltaiset, mutta korvien päällä on oranssinpunertavat poskilaikut. Pyrstö on alta lähes musta, päältä haaleamman harmaa.

Naaraan kasvot puolestaan ovat selkeästi harmaammat. Poskilaikku näkyy silti harmaudenkin alta. Pyrstö on kellertävä, mutta sulissa on vaakatasossa tummia juovia, jotka muistuttavat yllättävän paljon joidenkin mustakakadujen pyrstöjen raidoitusta. Neitokakadunaaraille tyypillistä on siiven sisäpuolen sulissa esiintyvät keltaiset laikut, jotka näkyvät parhaiten siiven ollessa avattu.

Kummallakin sukupuolella on kiinni olevien siipien etuosassa – ei kuitenkaan pitkissä lentosulissa – valkoista. Kun siipi avautuu, valkoinen laikku saa kolmiomaisemman muodon. Luonnossa tämä laikku auttaa pitämään kontaktin muun parven kanssa lentäessä.

Kun neitokakadun poikanen syntyy, se näyttää aina ensin naaraalta. Tämä on suojaväritys. Noin puolen vuoden iässä koiraat alkavat saada oikean värityksensä, mutta naaraat jäävät raitapyrstöisiksi ja harmaakasvoisiksi.

Oikealla harmaa naaras. Kuva: George Steinz / georgesteinz.nl

Puhdas harmaa?

Puhtaalla harmaalla tarkoitetaan sellaista neitokakadua, joka ei kanna taustallaan mitään muuta värimuotoa piilevänä. Vaikka normaali harmaa onkin yleisin tavattu väri, puhdas harmaa puolestaan on hyvin harvinainen: harmaan neitokakadun geeneissä on melkein aina piilossa jokin väri, yleisimmin harlekiini. Puhtaat harmaat ovat erityisen arvokkaita, sillä niiden perimässä ei ole mitään ”ylimääräistä”. Koska puhtaat harmaat eivät anna mitään mutanttigeenejä eteenpäin, ne ovat erityisen tärkeitä työstettäessä uusia tai harvinaisia värejä, sillä niiden avulla voidaan helpommin saada karsittua epätoivotut värit pois linjasta. Esimerkiksi dominoivan hopean kohdalla puhtaat harmaat ovat tärkeitä, koska niiden avulla säilytetään hopean tumma kalottialue paremmin ja pidetään loitolla harlekiini ja muut vastaavat tekijät, jotka ovat yleisiä ei-puhtailla harmailla.

Puhtaiden harmaiden linjat ovat tärkeitä myös siksi, että Australiasta ei enää tule neitokakaduja ulos vientikiellon vuoksi. Jos ihmiset onnistuisivat todella möhlimään ja aiheuttaisivat vahingossa jalostustyöllään hallaa, voidaan puhtaiden harmaiden linjojen avulla mahdollisesti korjata virheitä ja palauttaa kantaa lähemmäs luonnonmuotoaan. Arvosta siis puhdasta harmaata, jos sellaiseen onnistut jollakin tavoin törmäämään.