neitokakadu helmiäinen

Helmiäinen

engl. Pearl
Mutaatio: Opaline
Periytyminen: Sukupuoleen sidonnainen resessiivi

 

Helmiäinen ilmestyi ensimmäisen kerran Itä-Saksassa vuonna 1967. Helmiäiskuviointi on sulan jotakuinkin symmetrinen kuvio, josta osa on valkoinen tai kellertävä, osa puolestaan pysyy tummempana. Kuviointi yltää pisimpiin siipisulkiin, ikään kuin joka sulassa olisi yksi venynyt, vaalea laikku. Selän puolen peitinsulissa kuvio syntyy, kun melaniinin sijoittuminen muuttuu siten, että sulan kummallekin puolelle syntyy vaalea venytetty melaniiniton alue. Rintakehässä helmiäinen näkyy hieman epätasaisempana, sulkien reunoja korostavana, kun taas pyrstö voi olla joskus runsaasti harmaata keltaisempi – kuitenkin silti aina osittain raidallinen ja usein kärjistään sekä ruodostaan tumma.

Helmiäisen ehdottomasti parhaimpia puolia on se, että väri tuntuu parantavan sulkapuvun ominaisuuksia. Tapaamani helmiäiset ovat olleet lähes poikkeuksetta vahvarakenteisia. Värimuodolta on toivottua, että helmet ovat mahdollisimman kellertävät ja runsaat, eikä epäselviä tai puutteellisia alueita muodostuisi. Harmaat osat puolestaan saavat olla selkeästi tummia.

 

Mutaatio helmiäisen takana: Opaliini

Helmiäisen takana on Opaline-niminen mutaatio, jota tavataan monilla muillakin lemmikkilintulajeilla. Kyseessä on kuviointi, joka keskittyy sulkiin. Siinä missä kirjava tekijä voi muodostaa kehokohtaisia kuvioalueita epäsymmetrisesti, opaliini vaikuttaa pigmentin määrään ja/tai sijaintiin ja yleisimmin saa aikaan sulkiin yhteneväistä kuviointia. Melaniinin tummuus on samalla asteella kuin luonnontyypilläkin.

Opaliini on sukupuolisidonnainen: se sijaitsee sukupuolikromosomissa Z ja periytyy luonnontyyppiin nähden väistyvästi. Opaliinin geeni kulkee useimmiten samalla nimellä kuin itse väri. Huomioitavaa kuitenkin on, että opaliinin vaikutus poikkeaa hyvin paljon ulkoisesti eri lajeilla. Esimerkiksi vihreillä ruusukaijasilla tekijä ei aiheuta kuviointia, vaan punaisten alueiden laajenemisen. Roselloilla opaliini saa aikaan punaisen värimuodon, paimenruohokaijoilla vaaleanpunaisen “rosy”-värin. On silti tärkeää tietää, että geneettisesti helmiäinen on sama asia kuin muiden lintujen opaliini.

Sukupuolet ja poikaset

neitokakadu helmiäinen

Helmiäisen kohdalla sukupuolen tunnistaminen on tavallisesti suhteellisen helppoa, sillä koiraat menettävät kuvioinnin aikuistuessaan. Kuviointi katoaa koirailta pikkuhiljaa, kunnes ne muistuttavat aivan tavallisia harmaita. Tämä johtuu siitä, että murrosiässä hormonaaliset muutokset lisäävät koiraiden melaniinituotantoa. Toisinaan hartiaseudun höyheniin jää muutama laikku muistoksi helmiäisvärityksestä. Joidenkin harmaa väri syvenee ja näyttää jopa selkeästi tummemmalta. On kuitenkin huomioitava, että yhdisteltäessä muihin väreihin voi helmiäiskuvio pysyä koirailla paljon kauemmin. Naarailla se pysyy aina. Vaikka aikuiset helmiäiskoiraat näyttävätkin tavallisilta harmailta, mikään ei muuta sitä, että ne ovat silti geneettisesti helmiäisiä. Jotkut kasvattajat koettavat työskennellä sen eteen, että koiraiden helmiäiskuviointi säilyisi, mutta tämä on hankala tehtävä. Jalostustyön tuloksena on kuitenkin mahdollista, että mikäli edes osan helmiäiskuvioinnistaan säilyttäneitä koiraita käytetään jalostukseen, saatetaan tulevaisuudessa saada yleisesti myös helmiäiskoiraita, jotka eivät menetä kuviointiaan. Huomionarvoinen seikka on se, että jos helmiäisen yhdistää johonkin muuhun väriin, eritoten harlekiiniin, voi helmiäiskuviointi kestää huomattavasti kauemmin, jopa useita vuosia. Harlekiinin tiedetään sotkevan jonkin verran sukupuolidimorfiaa (eli sukupuolten erottamista) ja se näkyy myös helmiäisen kohdalla. Kuvassa nuori helmiäiskoiras ensimmäisen sulkasadon aikana. Kuviointi on alkanut peittyä.

Pienimmistä poikasista helmiäistä ei voi erottaa, sillä niiden untuva on muiden sellaisten poikasten, jotka eivät ilmennä valkokasvoa fenotyypissään, tapaan keltainen. Kun sulkatupet kuitenkin tulevat esiin, ne näyttävät pilkullisilta tai raidallisilta, joskin töyhtö puskee esiin harmaana.

neitokakadu helmiäinen

Helmiäisen kanssa yhdisteltyjä värejä

Värit, jotka muuttavat sulkapeitteen perusväriä, muuttavat myös helmiäiskuvion värin. Esimerkiksi kaneli saa helmiäiskuvion harmaat osat vaalenemaan, siinä missä lutino muuttaa sen kokonaan valkokeltaiseksi. Muutama esimerkki:

Harlekiini-Helmiäinen

Harlekiini-helmiäisellä helmiäiskuvio näkyy yhä, mutta sitä ei välttämättä ole aivan yhtä säännöllisesti. Harlekiini voi tehdä myös esimerkiksi siiven pitkiin lentosulkiin vaaleita sulkia, joita ei helmiäisellä olisi tavallisesti. Harlekiini on tultava molemmilta vanhemmista, jotta se periytyisi näkyvänä. Helmiäisen on tultava joko koiraalta tai molemmilta vanhemmista.

Harlekiini-Helmiäinen voisi periytyä poikaselle esimerkiksi näin:

Koiras: Harlekiini-Helmiäinen
Naaras: Harmaa (/harlekiini)

Poikaset:
Koiraat: 50% Harlekiini (/helmiäinen Z1), 50% Harmaa (/harlekiini – helmiäinen Z1)
Naaraat: 50% Harlekiini-helmiäinen, 50% Helmiäinen (/harlekiini)

Lutino-Helmiäinen

Kun helmiäiskuvio on lutinon kanssa yhdessä näkyvänä, se ilmenee siten, että linnun pohjaväri on kuin lutinolla, mutta sen selkään tulee täysin keltaisena näkyvää helmiäiskuviointia. Lutino-harlekiinista sen erottaa siten, että helmiäiskuviointi on melko symmetristä ja esiintyy tasaisesti, siinä missä harlekiini näkyisi epäsymmetrisinä keltaisina läiskinä. Helmiäiskuvioinnin lisäksi myös muu höyhenpeite voi saada huomattavastikin enemmän keltaista sävyä. Parhaiten helmiäiskuvio näkyy lutinosta hyvässä valossa, esim. lintulampun alla.

Lutino-helmiäinen voisi periytyä poikaselle esimerkiksi näin:

Koiras: Lutino (/helmiäinen Z1)
Naaras: Helmiäinen

Poikaset:
Koiraat: 50% Helmiäinen (/lutino Z1), 50% Harmaa
Naaraat: 50% Lutino, 50% Lutino-helmiäinen

Esimerkkikuvia


neitokakadu helmiäinen

Poikasia, joista vasemmanpuoleinen on helmiäinen ja oikealla oleva kaneli-helmiäinen

 

neitokakadu helmiäinen

Keltaposki-harlekiini-helmiäinen (harlekiinin aste erittäin tumma), jolla on kuvioinnissaan puutteellinen kohta. Ihanteellista olisi, ettei tällaisia kuviottomia alueita syntyisi ollenkaan.

neitokakadu helmiäinen

Kaneli-helmiäisen kuviointi.

neitokakadu kaneli-helmiäinen siipilaikut

Helmiäinen saa aikaan siiven pitkien sulkien laikkujen yhdistymisen. Kuvan lintu on lisäksi kaneli.

neitokakadu valkokasvo-kaneli-helmiäinen

Valkokasvo-kaneli-helmiäinen, naaras.

neitokakadu valkokasvo-harlekiini-helmiäinen

Tämä valkokasvo-harlekiini-helmiäinen on aikuinen koiras. Helmiäisestä on kuitenkin jäänyt selkeitä viitteitä melaniinipitoisille tummille alueille.

neitokakadu dominoiva hopea helmiäinen harlekiini

Kuvan poikanen näyttää päällepäin tavalliselta harlekiini-helmiäiseltä, mutta sen lisäksi se on myös single factor dominoiva hopea. Helmiäinen omalta osaltaan tekee dominoivasta hopeasta helposti tunnistamattoman, joten näitä värejä ei tulisi sekoittaa keskenään. Suomen tämänhetkisessä linjassa on helmiäistä, mutta siitä pyritään hiljalleen kasvatuksessa eroon.