Neitokakadu kaneli

Kaneli

engl. Cinnamon
Mutaatio: Kaneli
Periytyvyys: Sukupuolisidonnainen resessiivi
Pigmenttimuutos: Albinismi

Kanelista tuli virallinen värimuunnos vuonna 1968 Belgiassa. Kaneliväritykseen luetaan useampia sävyjä, joille on kaikille yhteistä vaaleanharmaa, kevyesti rusehtavaan taittava sulkapuku. Vivahde-erot ovat kiinni siitä, kuinka paljon höyhenissä on keltaista. Muuten tavallinen kaneli muistuttaakin normaalia harmaata. Näin myös sen sukupuolen voi tunnistaa samalla tavalla; Koiraalla on kirkkaampi maski ja poskilaikut, ja naaraalta löytyy pyrstön juovitus. Erona vaalearaajaiseen fallowiin nähden aikuisella kanelilla on siis pikemminkin lihanväriset silmät, nokka ja jalat.

Kaneli on maailmanlaajuisesti yleinen värimuoto ja lasketaan pigmenttimuutoksensa puolesta albinistisiin väreihin. Se periytyy sukupuolisidonnaisesti, eli suoraan isältä tyttärelle. Jotta saataisiin aikaan koiraskaneleita, on geeni saatava kummaltakin vanhemmista. Vasemmalla kanelikoiras.

Koska kaneli muistuttaa ulkoisesti melko paljon normaalia harmaata, mutta on lähinnä vaaleampi, on sen kanssa verrattain helppo toimia esimerkiksi sukupuolten tunnistamisen kannalta.

 

Mutaatio kanelin takana: Kaneli

Kaneli on nimitys sekä värille että sen aikan saavalle geenille, joka on yleinen ja yhteinen useilla lintulajeilla. Se on albinistinen, eli melaniinia sulista, pehmytkudoksesta ja silmistä vähentävä.

Kanelin synnystä teknisesti on vastuussa tyrosinaasientsyymi TRP-2, joka vaikuttaa lämpimämpiin melaniinisävyihin. Näin ollen kanelin ominaispiirteenä on neitokakadun tummuuden kevyt väheneminen ja sävyn lämpeneminen. Kaneleilla on usein myös melaniinipuutetta silmissään, muttei yhtä paljon, kuin esimerkiksi inolla tai fallowilla (myös albinistisia), vaan kanelin silmät ovat lajista riippuen tyypillisesti joko tummanpunaiset tai tummat, jotka voivat heijastaa salamavalossa punertavampaa sävyä. Aikuisilla neitokakaduilla silmä on päällepäin tumma, mutta salamavalo paljastaa yleensä hieman punahehkuisuutta ja poikasten silmät puolestaan ovat selkeästi viininpunaiset. Kanelista kuulee käytettävän joskus myös epävirallisempaa nimeä Isabel, etenkin Ruotsissa.

Neitokakadun poikanen, kaneli

Sukupuolet ja poikaset

Kanelineitokakadujen sukupuolet erotetaan, kuten harmailla; naaraiden kasvot jäävät harmaammiksi, siinä missä koiraiden maski kirkastuu täysin kerltaiseksi. Kaneli kuitenkin peittää aavistuksen vähemmän kellertävyyttä naaraalla, joten jos kanelinaarasta verrataan harmaaseen naaraaseen, voi kellertävyys olla kanelilla hieman selkeämpi pään alueella. Pyrstön raidoitukset ja siipien laikut pysyvät kaneleilla naarailla, kuten tavallista.

Tuleva kaneliväritys voidaan havaita jo poikasen silmistä punertavana sävynä, joka kuitenkin muuttuu nopeasti näennäisesti tummaksi. Kanelin iiris on ruskea, mutta kirkkaassa valossa voi havaita pupillin olevan kevyesti punertava. Erityisesti salamavalo paljastaa kanelin viininpunertavan silmän sävyn, joka ei muutoin välttämättä heti olisi silmälle kovinkaan näkyvä.

kaneli neitokakadu
Kanelipariskunta. Vasemmalla naaras, oikealla koiras. Kuva: Anni Pohja.

 

kaneli neitokakadu

Kanelin kanssa yhdistettyjä värikombinaatioesimerkkejä

Kaneli-Harlekiini

Kaneli-harlekiini voisi periytyä poikaselle esimerkiksi näin:

Koiras: Harlekiini (/kaneli)
Naaras: Kaneli-Harlekiini

Poikaset:
Koiraat:
50% Kaneli-Harlekiini
50% Harlekiini (/kaneli Z2)
Naaraat:
50% Kaneli-Harlekiini
50% Harlekiini

Oikealla kuvassa kaneli-harlekiinin ja tavallisen harlekiinin vertailua.

Fallow-Kaneli

Fallow-kaneli on merkillinen, mutta kauniiksi kehuttu mutaatio. Sen erikoisuus on siinä, että sekoitettaessa nämä kaksi värivariaatiota tuloksena voi olla värisävyjä erittäin vaalean beigen ja lutinoon sekoitettavan keltaisen väliltä. Toisinaan tällaiset kummalliset mutaatiot tuntuvat hämääviltä, jos ei tiedä linnun alkuperää.

Fallow-kaneli voisi periytyä esimerkiksi näin:

Koiras: Harlekiini-Kaneli (/Fallow)
Naaras: Fallow

Poikaset:
Koiraat: 50% Harmaa (/Fallow – Harlekiini – Kaneli X1), 50% Fallow (/Harlekiini – Kaneli X1)
Naaraat: 50% Kaneli (/Fallow – Harlekiini), 50% Fallow-Kaneli (/harlekiini)

Kaneli-Helmiäinen

Kaneli muuttaa helmiäisen harmaan värin vaaleammaksi ja hieman lämpimämmän sävyiseksi. ( Tosin mikäli tähän sekoitetaan myös valkokasvoista, pysyy harmaat osat yhä harmaina, mutta vain vaalenevat. ) Koska molemmat näistä väreistä ovat sukupuoleen sidonnaisia mutaatioita, tarvitaan molemmat geenit joko pelkästään koiraalta tai kummaltakin vanhemmista, jotta ne voisivat periytyä visuaalisesti.

Kaneli-helmiäinen voisi periytyä poikaselle esimerkiksi näin:

Koiras: Helmiäinen (/kaneli X2)
Naaras: Helmiäinen

Poikaset:
Koiraat: 50% Helmiäinen (/kaneli X1), 50% Helmiäinen
Naaraat: 50% Helmiäinen, 50% Kaneli-helmiäinen

Lutino-Kaneli

Lutino ja kaneli ovat molemmat sukupuoleen sidonnaisia mutaatioita, joten joko molemmilla vanhemmista tai vain koiraalla tarvitaan nämä geenit, jotta tämä periytyisi visuaalisesti poikasille. Kaneli ei tosin kovin suuresti näy lutinosta, mutta toisinaan se saattaa ”vuotaa” lutinovärityksen läpi ja tuottaa niin sanottuja likaisia lutinoita. Tämän vuoksi monet kasvattajat välttelevät lutinon ja kanelin yhdistymistä. Näin ei kuitenkaan käy aina, mutta ilmeisesti se on kuitenkin periytyvää. Eli mikäli lutino-kaneli, jonka kaneliväritys on ”vuotanut” läpi, saa poikasia, on todennäköistä, että myös nämä jälkeläiset saattavat tuottaa likaisia lutinoita. Kyseinen kaneliväritys tulee näkyville vasta aikuisiässä.

Lutino-Kaneli voisi periytyä poikaselle esimerkiksi näin:

Koiras: Lutino (/kaneli X1)
Naaras: Kaneli

Poikaset:
Koiraat: 50% Kaneli (/lutino X1), 50% Harmaa (/kaneli X1 – lutino X1 )
Naaraat: 50% Lutino-Kaneli , 50% Lutino

Valkokasvo-Kaneli

Valkokasvoisuus poistaa psittasiinin, jolloin neitokakadu menettää punaiset poskilaikkunsa ja kaikki keltaiset sävyt muuttuvat valkoisiksi. Ruskeat sävyt pysyvät kanelin tapauksessa harmaina, mutta kylläkin vaalenevat.

Valkokasvo-kaneli voisi periytyä poikaselle esimerkiksi näin:

Koiras: Kaneli (/valkokasvo)
Naaras: Valkokasvo

Poikaset:
Koiraat: 50% Harmaa (/valkokasvo – kaneli X1), 50% Valkokasvo (/kaneli X1 )
Naaraat: 50% Kaneli (/valkokasvo), 50% Valkokasvo-kaneli

Esimerkkikuvia

 

 

Kanelipoikanen ja harlekiinipoikanen.

kaneli neitokakadu

Piilevä helmiäinen voi näkyä hyvinkin voimakkaana kuviointina kanelin selässä.

kaneli neitokakadu

Nuori kaneli-harlekiini kylpee. Lintu on koiras ja reippaasti jo yli ensisulkasatonsa, mutta tarkkaan katsoessa voi huomata, että harlekiinin vaikutuksesta sillä on yhä jonkin verran naarasraitoja pyrstössään. Niidenkin sävy on kuitenkin kanelin mukaisesti vaaleampi kuin harmaalla.

kaneli neitokakadu

Vasemmalla harlekiinin jalka, oikealla kanelin jalka.

 

Arkistokuva: Shutterstock / MarinaJay