Kultaposki

Engl. Goldcheek
Mutaatio: Uniikki
Periytyvyys: Sukupuolisidonnainen dominoiva
EI TAVATA SUOMESSA!

 

Kultaposki ilmestyi ensimmäisen kerran Barbara Green-nimiselle kasvattajalle Virginiassa 1990-luvulla. Vain hyvin vähän tiedetään toistaiseksi tästä harvinaisesta värimuodosta, jonka kanssa työskentelee harva kasvattaja. Aluksi sitä väitettiin vain pastellikasvon ja keltaposken sekoitukseksi, mutta testipesitykset osoittivat sen lopulta omaksi värikseen. Pitkään eli myös käsitys siitä, että kyseessä olisi parblue – blue-geeniperheen jäsen – mutta tämäkään ei näytä olevan tilanteen oikea laita.

Kultaposkea kuvaillaan hyvin samankaltaiseksi kuin keltaposkia, mutta sen sävy on voimakaskontrastisempi, todella oranssinkultainen.

Kultaposki muodostaa todellisen haasteen, sillä poikasten kuolleisuusmäärät ovat suuria. Emojen taidot vanhempina ovat kehnoiksi todettuja, erityisesti naaraiden, jotka tuntuvat olevan laiskoja niin hautomisessa kuin hoitamisessa. Kultaposkilla tapahtuu surullisen paljon munien ja poikasten hylkäämistä. Naaraiden on havaittu monesti myös omaksuvan muita värejä helpommin koirasmaista käytöstä. Se muistuttaa vaikeustasoltaan siis paljolti sukupuolisidonnaista keltaposkea.

Sukupuolet

Erotetaan kuten normaalilla harmaallakin, mutta poskilaikut ovat keltaiset.

En ole työskennellyt tämän värimuodon kanssa itse. Ks. ”Värit”-välilehti nähdäksesi osion lähdekooste.